Què és un picky eater?

Descobrix què és un picky eater. Et contem consells per a evitar que el teu fill siga un picky eater i per a controlar un maniós amb el menjar.

a examen

Compartix


Segons l’Organització Mundial de la Salut, durant els primers anys de vida és fonamental una nutrició òptima per a un creixement i un desenvolupament cognitiu correcte. A més, una bona alimentació en la infància reduïx el risc de patir obesitat, malalties o sobrepés. Tot i això, el picky eater demostra que este pretext no sempre és senzill de dur a terme. Però, et deus preguntar... què és un picky eater?

Este terme fa referència a eixa mena de xiquet que és menjamiques o que és molt selectiu a l’hora de menjar. Es caracteritza perquè rebutja grups d’aliments i protesta quan li n’oferixen (especialment verdura i carn); remena molt el menjar en el plat i l’examina constantment; es nega a menjar tota classe de textures; amaga el menjar o el tira i està molt actiu a taula (tant, que a vegades li costa quedar-se assegut).

Una altra particularitat és que només ingerix uns vint tipus d’aliments (a primera vista, pot semblar que no pren prou calories ni nutrients al dia). Encara que en algun moment el picky eater pot arribar a tastar una cosa nova, sol descartar-ho ràpidament. Tampoc li agraden els menjars molt mesclats o els productes que no pot identificar de manera clara.


Quines són les causes de ser picky eater?

És complex tractar amb un picky eater. Les causes no estan clares del tot, però sí que hi ha diferents factors que poden influir en esta reticència dels xiquets a menjar, des de conductes dels pares pel que fa a l’alimentació (a vegades, massa restrictives) fins a qüestions motrius (com la masticació o una bona postura), passant per aspectes emocionals o una introducció tardana dels aliments sòlids.

La part positiva? Que este tipus de comportament, que sol aparéixer entre els dos i els tres anys, es pot millorar si se seguixen algunes recomanacions.

Consells per a controlar un maniós amb el menjar

En primer lloc i en cas de dubte, el millor és consultar el personal de pediatria o algun especialista. Són els qui millor podran valorar el xiquet i aconsellar-te en funció d’això. De tota manera, procura actuar amb tranquil·litat en tot moment: per norma general, els picky eaters no solen desenvolupar problemes nutricionals.

Per a tractar amb picky eaters hi ha consells que també pots aplicar:

  • Familiaritza el xiquet amb bones pràctiques alimentàries des d’una edat primerenca. Per exemple, prepara el mateix menjar per a tota la família i associa este acte amb un moment agradable. Si servixes d’exemple als fills, serà més fàcil que tinguen una predisposició a tastar les opcions saludables que hi ha a taula.
  • Prova i prova. A vegades ens obstinem que un xiquet menge verdures i ens enceguem, quan en realitat pot ser millor que comence menjant fruita, perquè té un sabor dolç que es pot acceptar més fàcilment.
  • En eixa mateixa línia, tin sempre a mà fruita o snacks saludables que li agraden, i permet que siga una alternativa al dinar o al plat principal. Un bol de fruita amb iogurt natural o cereals integrals amb fruita poden ser opcions ben bones.Per contra, és millor evitar:

  • Aplaudir, elogiar o donar premis per menjar. En este cas, el menut menjarà únicament per retribució, seguint un sistema de recompenses.
  • Renyar-lo si no menja, ja que podem generar l’efecte contrari. No cal forçar-lo a menjar, però sí animar-lo perquè taste menjars nous.
  • Distraccions com ara joguets, televisions o tauletes tàctils.
  • Oferir les postres com a premi o castic. Les postres poden ser saludables i aportar un extra de vitamines i energia.
  • Allargar l’hora del dinar. La qüestió és marcar un temps per als dinars i els sopars i permetre que el xiquet s’alce de taula si ha acabat. Això repercutirà de manera positiva la pròxima vegada que haja d’asseure’s a menjar.