Els nous hàbits de consum ens han portat a estar més preocupats que mai per a controlar el que ingerim. Si bé és cert que hi ha una gran part de la gent que se suma a tindre cura de l’alimentació per a estar “a l’última”, el que tenen de bo estes noves tendències és que també ens han portat a conéixer la relació dels aliments amb els estats d’ànim i com el que ingerim influïx en el funcionament de les nostres hormones.

tema del mes

4 setembre 2018

Compartix

Aliments que t’ajuden a dormir


La melatonina és l’ “hormona del son”, que ajuda a mantindre el cicle de son-vigília del cos 24 hores. Els nivells d’esta hormona augmenten naturalment durant la nit, fet que ajuda a promoure el son, i se suprimixen durant el dia, cosa que ens permet estar desperts. Per a estimular la melatonina, un element fonamental és el triptòfan, un aminoàcid que fa alliberar serotonina, la precursora de la melatonina.

Per tant, per a millorar el son cal menjar aliments rics en triptòfan, com ara carn blanca (titot o pollastre), fruita seca (anous, ametles, pistatxos…), fruita fresca (plàtan, pinya), cereals integrals, ous, soja, llet i xocolate negre.

També ens ajuda a preparar-nos per al son menjar aliments que tinguen melatonina en si, encara que en contenen poca quantitat: tomaques, cireres, gingebre o anous, arròs o dacsa.

Els colors específics dels aliments tenen un efecte beneficiós sobre la nostra ment; així, els aliments taronges i rojos estimulen, els blaus calmen, els grocs animen i els verds ajuden la concentració.

Aliments que t’ajuden a estar content

S’ha demostrat científicament que la serotonina i les endorfines són les substàncies clau que generen sensacions de felicitat, benestar i son reparador; i, sobretot, que actuen com a analgèsics naturals.

Els  5 aliments naturals més efectius per a sentir-se bé són el xocolate, els plàtans, la pinya, i la tonyina i el salmó.


•Xocolate: És perfecte per a brindar un xicotet estímul entre menjades. El sucre i la mantega de cacau fan que el cos siga receptiu a absorbir triptòfan, i així augmenta el nivell de serotonina en el cervell.

Plàtans: Estan plens de nutrients i fibres i contenen molt poc de greix en comparació amb el xocolate; també són rics en vitamines i minerals, i proporcionen a l’organisme una ràpida aportació d’energia. I el triptòfan que contenen ajuda a produir serotonina, l’hormona de la felicitat, que té un efecte calmant sobre el sistema nerviós i fomenta el pensament positiu i un estat d’ànim optimista.

•Pinya: És un altre estimulant del benestar físic, i un aliat contra la frustració. Esta delícia plena d’energia és rica en minerals i vitamines i conté compostos actius que estimulen la producció de serotonina, fet que genera una vitalitat optimista

Tonyina i salmó: Rics en omega-3, alcen l’ànim.Aliments que t’ajuden a combatre l’estrés

L’estrés en si mateix no és perillós, ja que forma part de les nostres vides i, en certa manera, és normal patir-ne. No obstant això, estar exposats a nivells alts d’estrés contínuament té conseqüències: insomni, dolors generalitzats, depressió, úlceres i, fins i tot, problemes en la pell i pèrdua del cabell... Estos són alguns dels aliments que ens poden ajudar a combatre l’estrés:


Iogurt: Prendre un iogurt natural cada dia regenera la flora intestinal i afavorix la producció de serotonina, l’hormona que produïx el cervell i que està relacionada íntimament amb la regulació de l’estat d’ànim. També és un regulador del son, per la qual cosa afavorix un son afable alhora que controla l’estrés i la temperatura corporal.

Avena: L’avena és un carbohidrat complex que ajuda a augmentar els nivells de serotonina en el cervell. La serotonina és un neurotransmissor responsable d’impulsar l’estat d’ànim i també la relaxació.

Xocolate: Prendre una xicoteta quantitat de xocolate negre al dia (40-50 grams) reduïx els nivells d’hormones d’estrés.


Aliments relaxants musculars


El magnesi i el potassi són dos elements naturals que tenen propietats com a relaxants musculars naturals. Si patim de tensions musculars, el millor és buscar aliats en l’alimentació i introduir plàtans, creïlles al forn, ametles, pistatxos, calamars, arròs integral i xocolate en la dieta.

Aliments que ens ajuden a millorar les defenses

Els vegetals, específicament els de fulla verda, són els que més quantitat de vitamina B, antioxidants i energia oferixen a l’organisme.

Estos tipus d’aliments antioxidants ajuden a revertir el mal cel·lular que hagen pogut causar els radicals lliures en l’organisme, de manera que no només permeten combatre l’envelliment, sinó que ajuden el cos a estar més fort davant de qualsevol malaltia que el puga atacar. A més, també oferixen calci, fòsfor, ferro i fibra, que són sinònim d’energia perquè el cos humà funcione correctament. Previndre la grip, infeccions, generar vitalitat, sentir-nos més sans i tindre més energia són alguns dels beneficis que podrem notar incorporant també vegetals de fulla verda com ara créixens, bròcoli, espinacs i/o bledes.