Tipus de cafetera: diferents maneres de fer café

Cafetera italiana, de càpsules, cafetera elèctrica, amb filtre, premsa francesa... T’expliquem els diferents tipus de cafeteres que hi ha perquè pugues preparar un café deliciós.

a examen

Compartix


Com es fa el cafè en cafetera italiana

També anomenada moka, es va inventar en 1933, i és la cafetera que, fins fa pocs anys, hi havia en totes les cases, quasi en exclusiva. És una cafetera de ferro que té tres parts: una part inferior que és un casset amb una vàlvula de seguretat; després, un filtre metàl·lic intermedi i una part superior que rep el café, quan passa l’agua bullint a gran pressió a través del filtre que conté el café i que està separat de la part superior per un altre filtre. Esta cafetera necessita una molta del café fina-mitjana, per a extraure’n tots els aromes i sabors. No s’ha de premsar molt perquè es pot obstruir i tampoc s’ha de deixar massa temps al foc per a no recremar el café.

Com es fa el cafè en cafetera de filtre

Les cafeteres de degoteig o de filtre són ideals per a preparar café lleuger o americà. Es recomana fer una molta del cafè mitjana o fina. N’hi ha de diversos tipus, però totes compartixen l’ús d’un filtre superior on es col·loca el café i sobre el qual passa l’aigua i, per degoteig, va eixint el café:

- De filtre elèctrica: es recomana posar dos cullerades soperes de café per cada 180 ml d’aigua (o tassa que vulguem elaborar). L’aigua no s’aboca sobre el café, sinó en el seu recipient, ja que, com que és elèctrica, primer la calfarà i després l’abocarà sobre el filtre i el café caurà en un pitxer que hi ha damunt d’un fogó que, habitualment, manté el café calent. Este tipus de cafetera està pensat per a fer grans quantitats de café d’una sola vegada, suaus i lleugers.

- Cafetera Chemex: la seua forma recorda la d’un rellotge d’arena i necessita una molta del café mitjana. És “manual” i necessita que fem bullir l’aigua, la deixem reposar 45 segons, la posem en una tetera i, des d’ací, afegim l’aigua al café molt amb moviments circulars des del centre cap a la part de fora

- V60: s’anomena així perquè el recipient on es col·loca el café té forma de V i un angle de 60 graus. Té un sol orifici de degoteig.

- Kalita: el recipient superior té un fons pla i tres orificis de degoteig i el filtre sol ser ondulat. S’obté un café amb més cos.

- Sifó japonés: combina la immersió i el degoteig. Està composta per dos peces superposades de forma esfèrica i en la part de baix té un encenedor d’alcohol per a encendre el foc, encara que també n’hi ha que tenen plaques elèctriques. El vapor produïx que l’aigua puge al recipient superior a través d’un tub. Després, com a conseqüència de la pressió negativa, el líquid torna al recipient inferior.


Com es fa el cafè en cafetera exprés

La cafetera exprés és un clàssic dels bars. És la cafetera italiana que fa passar aigua a alta pressió per un filtre amb café de molta fina i dona una infusió densa i carregada. N’hi ha una versió casolana que, a més, incorpora una eixida de vapor lateral per a calfar la llet i fer-la més cremosa.

 Cafetera de càpsules

Bàsicament, funciona com una cafetera exprés, però en comptes de posar nosaltres el café molt, ja ve dins d’una càpsula monodosi, i això fa que el sistema siga molt més automàtic. Amb esta sí que podem triar el tipus de café, com ara ristretto, intens, descafeïnat… N’hi ha moltes possibilitats.

Com es fa el cafè en cafetera francesa

També dita d’émbol, es va inventar en 1850 i el café s’obté per immersió. Consistix en un recipient de vidre cilíndric que es tapa amb un pistó cobert amb un filtre permeable, que, quan el pressionem, deixa passar el líquid, però no els sòlids. Per a fer el café, primer calfem aigua en un casset i, quan bulla, en posem una part en la cafetera per a calfar-la i l’altra la deixem en el cassó i hi afegim el café al gust. La molta ha de ser grossa. Ho remenem fins a aconseguir el punt d’espuma i, després, buidem l’aigua de la cafetera, hi aboquem la barreja i ho deixem reposar uns deu minuts. Finalment la tapem amb el pistó i pressionem cap a la base. El resultat és un café poc concentrat, però amb sabor