Tipus de llavors i les seues propietats

Les llavors s’estilen i el seu consum cada vegada està més estés. Però, què tenen d’especial? Aporten estil, textura, color, sabor i molts nutrients importants per a l’organisme. Coneguem les propietats que ens aporten estos granets menuts i com els podem incorporar als nostres plats de manera original.

a examen

Compartix

Quines són les llavors més beneficioses per a la salut?

Dins de la família de les llavors, n’hi ha infinitat de varietats, però, en línies generals, totes ens aporten calci, greixos saludables omega-3, vitamines, proteïnes, fibra, magnesi, ferro o àcid fòlic, entre d’altres. També aporten energia, són antioxidants, contribuïxen a millorar els nivells de colesterol, regulen el trànsit intestinal i sacien molt.

Vegem-ne algunes:


- Llavors de lli: com altres llavors, les de lli també són font d’àcids grassos essencials i tenen un contingut alt en proteïnes. També són riques en vitamines C i E i contenen calci, ferro, potassi i magnesi. A més, aporten fibra soluble, i formen un gel quan entren en contacte amb algun líquid, per la qual cosa es poden utilitzar com a espessidor natural.

-Llavors de sèsam: les llavors de sèsam són de les més utilitzades per a elaborar productes de forn i pastisseria. Riques en greixos insaturats i amb una gran quantitat de proteïnes d’origen vegetal, estes llavors oferixen, a més, vitamines E i B, i contribuïxen al bon funcionament del sistema nerviós central.

-Llavors de rosella: la seua mida xicoteta no els impedix ser de les llavors que més calci tenen (1.400 mg per cada 100 g). També contenen vitamina A, amb efecte antioxidant i protector de la pell i del cabell. El contingut en ferro també és destacable.

-Llavors de xia: igual que el lli, la xia és un espessidor natural i es fa servir en molts plats per a evitar l’ús de farines refinades o el sucre. És rica en zinc, important per al funcionament correcte del sistema immunitari i aporta proteïnes de bona qualitat, a més de seleni, amb efectes antioxidants, ferro, magnesi, calci i fòsfor, entre d’altres.


Beneficios y aplicaciones de las Semillas


-Llavors de fonoll: són, juntament amb les llavors de rosella, unes de les que tenen més calci (1.300 mg per cada 100 grams). Així mateix, també aporten fibra, potassi, magnesi i altres minerals que necessita el nostre cos. En este cas, les podem utilitzar com a condiment o adobament de plats diferents, o bé agregar-les a diversos productes de pa.

-Pipes de gira-sol: riques en àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, que ajuden a reduir el colesterol roín i a elevar el colesterol bo en sang. També són riques en fibra, potassi, fòsfor, magnesi, calci, i també vitamines del grup B, vitamina E i àcid fòlic. Tenen una gran varietat de minerals que les fa ideals per als esportistes, ja que contribuïxen al bon funcionament del sistema nerviós i muscular de l’organisme.

-Pipes de carabassa: són molt riques en àcids grassos omega-3 i omega-6, i tenen un gran nombre de vitamines i minerals entre els quals destaquen el magnesi, el seleni, el potassi, el fòsfor i les vitamines A i E. També destaquen pel contingut en proteïnes (24 grams per cada 100) i són riques en fibra, per la qual cosa ajuden a reduir el colesterol en sang i a evitar el mal funcionament intestinal. També s’utilitzen com a complement en qualsevol amanida: molta gent les tria com a aperitiu saludable a qualsevol hora del dia.

 Com podem utilitzar les llavors en la cuina

Com a ingredients, les llavors han adquirit més importància els últims anys. Encara que les podem consumir tal qual les comprem, barrejades només amb llet o iogurt, per exemple, o com a snack saludable entre hores, també en podem afegir en moltes receptes i preparacions, per a aprofitar, fins i tot, les propietats espessidores que tenen moltes d’estes.

No deixes d’aprofitar estos ingredients xicotets i poderosos en les teues receptes que poden portar grans beneficis a la salut de l’organisme a més de donar un toc diferent als plats.


Beneficios y aplicaciones de las Semillas