Tipus de pa

Farina, aigua i rent. Tres ingredients senzills que, combinats entre si, donen com a resultat un aliment bàsic per a l’home des de fa segles. El pa és un dels puntals de la dieta tradicional en la majoria de continents. Comprar pa al nostre país, fins fa uns anys, significava poder triar entre dos o tres classes, però hui dia n’hi ha una gran varietat.

saber comprar

Compartix


El pa ha constituït durant segles la base de l’alimentació de la majoria de civilitzacions, tant per les seues característiques nutritives com per la facilitat per a obtindre un dels seus ingredients principals, els cereals. El pa ocupa la base de la piràmide nutricional, ja que s’encarrega de cobrir una gran part dels requeriments energètics de l’organisme.

N’hi ha una infinitat de varietats, diferenciades segons el tipus de cereal que s’utilitze, encara que els diversos tipus de pa també es poden classificar per  la forma, el pes o l’origen, com la baguet, el pa de xapata o el de pagés.

Els seus ingredients fonamentals són farina, aigua i rent. Encara que tradicionalment a Espanya s’ha utilitzat la farina de blat, el pa es pot elaborar amb altres cereals mòlts com el ségol, l’ordi o la dacsa. El rent s’utilitza per a fermentar la taula i produir un pa més lleuger, i és el que li aporta el toc esponjós.

Repassem alguns dels pans tradicionals i uns altres que s’han popularitzat els últims anys i han passat a formar part de la nostra dieta diària.


Pa blanc

El pa blanc és el més conegut i el que es consumix de manera més habitual. Està fet amb farina de blat refinada, aquella a la qual s’ha retirat el segó i sovint també el germen. Proporciona més energia que el pa integral, conté menys greix per porció i dura més que altres pans.


Pa integral

Està elaborat a partir de farines no refinades; és a dir, farina feta amb el gra del cereal complet que conserva totes les vitamines, els minerals i la fibra. L’índex glucèmic del pa integral no és tan alt com el del pa blanc, per la qual cosa no eleva tant el sucre en la sang i està indicat per a diabètics. És bo per a previndre el càncer de còlon, per a tractar el restrenyiment i per a persones amb el colesterol elevat. Els aliments rics en fibra produïxen sensació de sacietat, cosa que disminuïx la sensació de fam entre hores.


Pa de ségol

Aquest pa s’elabora amb farina de ségol. Presenta un color més fosc que el clàssic pa de blat, per la qual cosa en alguns llocs es coneix com pa negre. Encara que en l’antiguitat es considerava un pa de gent humil, hui dia és molt preuat per la seua aportació en fibra. Afavorix el trànsit intestinal, ajuda a perdre pes pel seu efecte saciant i millora la circulació. És molt recomanable també per a persones que patixen de diabetis.Pa amb segó

Tot i la seua semblança amb el pa integral, no s’han de confondre. Este pa s’elabora amb farina refinada a la qual s’afig segó, de manera que continua sent pa blanc, però conté més fibra. Es recomana per a persones que patixen de restrenyiment.


Pa de cereals

Igual que el pa amb segó, este pa s’elabora amb farina de blat refinada, a la qual s’afigen altres cereals com ara ségol, avena, dacsa, ordi…, que el convertixen en una font important de vitamines i minerals. És molt preuat per aquells que seguixen una dieta vegetariana.


Pa de dacsa

És un pa originari del nord de Portugal, que també s’elabora al sud de Galícia. Es prepara amb farina de dacsa. No conté gluten, per la qual cosa és l’opció ideal per a persones celíaques, encara que a voltes es mescla amb ségol i blat.


Pa d’avena

És un dels pans més nutritius i energètics per la presència d’este cereal. El pa d’avena és ric en proteïnes, vitamines del grup B i minerals, entre els quals destaquen el magnesi, el ferro i el calci. Té un contingut baix en gluten.


Pa de motle

S’elabora partir de farina de blat enriquida amb llet i també s’hi solen afegir sucres. La seua forma característica l’adquirix quan es cou al forn dins de motles. Té més greix que el pa tradicional perquè es puga conservar més temps. Perfecte per a persones que tenen problemes per a mastegar i per als xiquets.


Pa torrat

És el pa de sempre, pa blanc o pa de motle, que després de tallar-se en llesques se sotmet a un procés de torrat que el deshidrata. La diferència fonamental és la humitat que conté, ja que tota l’aigua s’evapora. Pel fet d’assecar-se el pa canvia de textura, però la resta de beneficis nutritius són idèntics que els de el pa blanc. És un pa que es conserva durant molt de temps.


Pa d’espelta

L’espelta és una varietat de blat menys coneguda, encara que els últims anys s’ha popularitzat bastant. És una font excel·lent de vitamina B2, de manganés i magnesi, de fòsfor i de calci. El seu consum diari disminuïx els nivells de colesterol i provoca menys problemes al·lèrgics que el blat. Està indicat per a persones que patixen de migranyes, aterosclerosi o diabetis. Hui dia en podem trobar ja al supermercat i en forns tradicionals.

Què és la massa mare?

És un ferment fet de farina i aigua. En la farina hi ha nombrosos rents i bacteris que provoquen la fermentació de les masses de manera espontània. Tradicionalment ha servit per a fer fermentar el pa, abans que existira el rent comercial. Esta forma de fermentació aporta un sabor i una aroma especials a les masses i ajuda a controlar-ne l’acidesa. Per a elaborar massa mare es necessita aigua i un cereal. Els rents solen estar presents en l’exterior dels grans del cereal, així que és més convenient utilitzar farina integral, ja que la farina blanca no té segó.


Torrades per a picar