Mantín a ratlla els teixits de casa

En esta guia parlem sobre la neteja de diferents tipus de teixits tèxtils, et donem uns consells molt senzills que et salvaren eixes peces delicades.

a examen

Compartix


Després d’haver passat 3 mesos de confinament i ja acabant l’estiu, de segur que ens estem plantejant com hem de netejar, desinfectar i mantindre els diferents tipus de tèxtils que tenim en casa, des de les tapisseries de la saleta fins a les estores, els coixins de decoració o, fins i tot, el sofà.

Tipus de teixits tèxtils i com netejar-los:


 Tapisseries: les tapisseries de cadires, butaques i sofàs potser són els teixits més complicats de netejar. Són mobles que utilitzem cada dia, on ens assentem a dinar o sopar i són susceptibles de taques i de tota classe de pelades. A més, no sempre es poden desenfundar, cosa que ens complica encara més la tasca. Si es poguera, desenfunda el teixit i llava’l en la llavadora seguint les instruccions de les etiquetes. Convé utilitzar detergents per a roba delicada i aplicar el programa adequat de la llavadora, sense que centrifugue en excés. Et recomanem tancar les cremalleres perquè no es desbaraten mentre dura el llavat.

Si el teixit no es pot desenfundar, el primer que cal fer és aspirar la zona amb profunditat per a eliminar-ne qualsevol resta de brutícia. A continuació, procedirem a netejar la tapisseria amb una solució amoniacal o, simplement, amb una mescla d’aigua i amoníac a parts iguals. Fregarem tota la superfície al mateix temps i deixarem que s’asseque.

En el cas que haguem de netejar una taca, convé que ho fem al més prompte possible per a evitar que s’incruste i, de la mateixa manera que acabem d’explicar, aplicar-hi aigua i amoníac.


 Cortines: si hi ha un lloc de la casa on la pols s’acumula i es veu poc és en les cortines que visten les finestres. Per això, hem de llavar-les cada cert temps. Per regla general, les cortines es poden llavar en la llavadora, sempre en aigua freda i amb un detergent per a roba delicada. I el mateix passa amb els estors. Podem llavar-les amb un cicle curt i amb una centrifugada suau perquè no s’arruguen massa i, just quan s’acaben de llavar, les penjarem i deixarem que s’assequen a l’aire, així no haurem de planxar-les.  Si són d’algun teixit propens a arrugar-se, quan estiguen seques les podem planxar amb un poc de vapor posant la planxa en vertical.

Els teixits que no es poden llavar es poden netejar amb una mescla d’aigua i amoníac a parts iguals

• Estores: si encara no has netejat les estores des que les vas llevar a la primavera, pren nota. No són un element de decoració més, ens aïllen i ens protegixen del fred, però si no les cuidem com cal es poden convertir en un focus de brutícia, àcars i al·lèrgens. Per a netejar-les, el millor és aspirar-les sovint passant el raspall de l’aspiradora de forma lenta i constant perquè puga atraure la màxima quantitat de pols i brutícia. Si, de sobte, tenim una taca en l’estora, hem d’actuar amb rapidesa posant-hi un paper absorbent, sense fregar per a evitar que s’estenga. Després hi aplicarem un producte específic per a eliminar-la, que haurem provat abans en una zona no visible. Si l’estora necessita una neteja a fons, el millor és que l’aspirem pels dos costats i l’empolvorem amb una mescla de bicarbonat sòdic i sal grossa. La deixarem actuar tota la nit i l’endemà l’aspirarem a fons.


 Coixins: la clau és, sempre que puguem, comprar fundes de coixins que es puguen desenfundar i llavar en la llavadora. Per a fer una neteja perfecta, hem de seguir les instruccions del fabricant i sempre llavar-los amb un programa delicat, aigua freda, girats al revés i sense suavitzants.


Trucs casolans de neteja

- Vinagre blanc: a més de ser un bon suavitzant per a les tovalles i la resta de tèxtils, neutralitza les males olors de les tapisseries i lleva les taques en teixits de pell sintètica.

- Bicarbonat de sodi: et servirà per a eliminar la brutícia de l’estora i per a posar fi a les males olors de qualsevol peça de roba. També elimina els àcars del matalaf, si l’empolvores amb bicarbonat i el deixes actuar.
- Llet: per a eliminar les taques de tinta dels teixits, submergix la taca en llet tébia, o xopa amb un drap, i deixa que actue. Repetix l’operació si cal.
- Pólvores de talc: aplica’n sobre les taques de greix, espera almenys 24 hores i, després, raspalla-les.
- Aigua oxigenada: neteja les taques de sang en la roba (sempre en aigua freda). Diluïda en aigua al 50% servix per a eliminar taques groguenques.