Menjar de forma equilibrada pas a pas
tema del mes
Compartix
Portar una alimentació saludable consumint 5 racions de fruita i verduraal dia, o practicar una dieta baixa en greix, són algunes de les recomanacions nutricionalsque sentim cada dia.
Però, si parlem de proteïnes, hidrats de carboni o greixos, sabem realment si prenem les quantitats necessàries per a tindre una dieta equilibrada i saludable, o per contra hi ha alguna categoria de la qual no ingerim les quantitats suficients?
Et proposem un menú tipus en què hi ha representats tots els grups d’aliments i la manera de combinar-los.
MENÚ DE DÍA TIPUS
Esmorzar | Batut de plàtan, kiwi i taronja Pa integral amb brull i tomaca |
Dinar | Suquet de peix / Risotto amb bolets |
Berenar | Te / Bescuit casolà de xocolate i taronja |
Sopar | Ensalada de cigrons amb comí / Làmines de carabasseta amb verdures |
A QUÈ EQUIVAL UNA RACIÓ?
DE PEIX | 125 g-150 g |
D’OU | 1-2 ous |
DE CARN | 100-125 g |
DE LLEGUMS | 60-80 g en cru |
DE FRUITA SECA | 20-30g |
DE LÀCTICS | 250 ml de llet | 2 iogurts| 40-60 g de formatge curat 100 g de formatge fresc |
DE VERDURES | 120-200 g de verdura o ensalada |
DE FRUITES | 120-200 g | 2 o 3 mandarines | 1 poma 2 tallades de meló | ½ tassa de maduixots |
DE FRUITES DESSECADES | 30-40 g |
DE CEREALS I TUBERCLES | 60-80 g/ració de pasta o arròs crus 159-200 g/ració de creïlles | 40-60 g/ració de pa |
D’OLI D’OLIVA | 10 g (1 cullerada sopera) |
CONSUMS RECOMANATS
Consum diari recomanat
- Lactis: 2-4 racions
- Oli d’oliva: 3-6 racions
- Hortalisses: almenys 2 racions
- Fruites: almenys 3 racions
- Cereals i tubercles: pa, arròs, pasta i creïlla: 4-6 racions
- Aigua: 4-8 racions
Consum setmanal recomanat
- Peixos: 5 racions
- Carns magres: 3-4 racions
- Ous: 3-4 racions
- Llegums: 2-4 racions
- Fruita seca: 3-7 racions
Consum ocasional i moderat recomanat
- Greixos com mantega, margarina, sagí...
- Dolços, brioixeria, caramels, pastissos, refrescos...
- Carns grasses, embotits i paté