Menjar de forma equilibrada pas a pas

tema del mes

Compartix

Portar una alimentació saludable consumint 5 racions de fruita i verduraal dia, o practicar una dieta baixa en greix, són algunes de les recomanacions nutricionalsque sentim cada dia. 


Però, si parlem de proteïnes, hidrats de carboni o greixos, sabem realment si prenem les quantitats necessàries per a tindre una dieta equilibrada i saludable, o per contra hi ha alguna categoria de la qual no ingerim les quantitats suficients?

Et proposem un menú tipus en què hi ha representats tots els grups d’aliments i la manera de combinar-los.

Comer de forma equilibrada paso a paso
Comer de forma equilibrada paso a paso


MENÚ DE DÍA TIPUS

Esmorzar
Batut de plàtan, kiwi i taronja
Pa integral amb brull i tomaca
Dinar
Suquet de peix /
Risotto amb bolets
Berenar
Te /
Bescuit casolà de xocolate i taronja
Sopar
Ensalada de cigrons amb comí / Làmines de carabasseta amb verdures


A QUÈ EQUIVAL UNA RACIÓ?

DE PEIX
125 g-150 g
D’OU
1-2 ous
DE CARN
100-125 g
DE LLEGUMS
60-80 g en cru
DE FRUITA SECA
20-30g
DE LÀCTICS
250 ml de llet | 2 iogurts| 40-60 g de formatge curat
 100 g de formatge fresc
DE VERDURES
120-200 g de verdura o ensalada
DE FRUITES
120-200 g | 2 o 3 mandarines | 1 poma
 2 tallades de meló | ½ tassa de maduixots
DE FRUITES DESSECADES
30-40 g
DE CEREALS I TUBERCLES
60-80 g/ració de pasta o arròs crus
 159-200 g/ració de creïlles | 40-60 g/ració de pa
D’OLI D’OLIVA
10 g (1 cullerada sopera)


Comer de forma equilibrada paso a paso
Comer de forma equilibrada paso a paso


CONSUMS RECOMANATS

Consum diari recomanat

  • Lactis: 2-4 racions
  • Oli d’oliva: 3-6 racions
  • Hortalisses: almenys 2 racions
  • Fruites: almenys 3 racions
  • Cereals i tubercles: pa, arròs, pasta i creïlla: 4-6 racions
  • Aigua: 4-8 racions

Consum setmanal recomanat

  • Peixos: 5 racions
  • Carns magres: 3-4 racions
  • Ous: 3-4 racions
  • Llegums: 2-4 racions
  • Fruita seca: 3-7 racions

Consum ocasional i moderat recomanat

  • Greixos com mantega, margarina, sagí...
  • Dolços, brioixeria, caramels, pastissos, refrescos...
  • Carns grasses, embotits i paté