Cítrics, font de vitamina C i antioxidants naturals
Els cítrics són famosos per l’alt contingut en vitamina C que tenen i pel sabor àcid i dolç, segons les varietats. Espanya és una de les principals zones productores del món. Gràcies al nostre clima, podem consumir estes refrescants fruites quasi tot l’any.
els frescos
Compartix
Espanya, top-5 de la producció mundial
A pesar que el cultiu de cítrics es troba molt estés a escala mundial, sembla que l’origen va ser al sud-oest d’Àsia. Actualment, tan sols 15 països concentren el 80% de la producció. Els principals països productors són la Xina, el Brasil, Mèxic, els EUA i Espanya, seguits de l’Índia, Turquia, Itàlia, Egipte, l’Argentina, el Japó, el Pakistan, Xipre, el Marroc i Sud-àfrica. Al nostre país, les principals zones productores són la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia.
(FOTO)
Es desconeix amb certesa la superfície total plantada amb cítrics arreu del món, però s’estima que podria superar ja els 3 milions d’hectàrees. L’últim informe de la FAO indica una producció total de cítrics de tot tipus (taronges, mandarines, llimes grogues i verdes i pomelos) d’uns 78 milions de tones, de les quals el 66% són taronges, el 16% mandarines, l’11% llimes i un 7% pomelos.
Cada mes, la seua varietat
Afortunadament, el clima mediterrani permet allargar la temporada citrícola quasi tot l’any.
Les principals varietats que podem trobar al mercat són:
• Taronges: Washington Navel, Thomson, Navelina, Navel, Navel-late, València-late i Salustiana.
• Mandarines: Marisol, Satsuma, Hernandina, Okitsu, Esbal, Ortanique, Fortuna, Clemenvilla, Oroval, Clemenules, Elledale i Arrufatina.
• Llimes: Verna, Fina, Eureka, Lisbon;
• Pomelos: Marsh, Red Blush, Star Ruby.
Però sabries distingir quina és la millor varietat de taronja o mandarina en cada moment? Els calendaris següents et poden ajudar a descobrir-ho.
CALENDARI DE MADARINES | |||||||||||
SEPT | OCT | NOV | DIC | ENE | FEB | MAR | ABR | MAY | JUN | JUL | |
Marisol | |||||||||||
Satsuma | |||||||||||
Hernandina | |||||||||||
Okitsu | |||||||||||
Esbal | |||||||||||
Ortanique | |||||||||||
Fortuna | |||||||||||
Clemenvilla | |||||||||||
Oroval | |||||||||||
Clemenules | |||||||||||
Ellendale | |||||||||||
Arrufatina |
CALENDARI DE TARONJES | |||||||||||
SEPT | OCT | NOV | DIC | ENE | FEB | MAR | ABR | MAY | JUN | JUL | |
Navelina | |||||||||||
Navel | |||||||||||
Navel Late | |||||||||||
Valencia Late | |||||||||||
Salustiana |
Cítrics, antioxidants naturals
Encara que el nostre organisme té els seus propis antioxidants per a defensar-se dels radicals lliures, estos no són suficients i per això hem d’obtindre’ls amb l’alimentació.
Els cítrics (taronges, mandarines, llimes i pomelos) són aliments que contenen àcid ascòrbic o vitamina C, capaç de retardar l’envelliment cel·lular. Gràcies a la seua hidrosolubilitat, esta vitamina antioxidant es troba de manera intracel·lular i extracel·lular en la major part dels sistemes biològics. El seu paper antioxidant és doble, segons la Societat Espanyola de Nutrició (SEN): elimina directament els radicals i protegix les lipoproteïnes LDL de l’oxidació, de forma que reduïx el risc de sofrir aterosclerosi i malalties cardiovasculars. També ajuda a regenerar la vitamina E.
A més, la vitamina C intervé en la formació de col·lagen, d’ossos i dents i de glòbuls rojos, en l’absorció del ferro dels aliments i reforça el sistema immunitari. Alguns cítrics contenen potassi, un mineral necessari per a l’activitat muscular normal, i magnesi, que ajuda al bon funcionament d’intestí, nervis i músculs. La seua riquesa en sucres, especialment en fructosa, els fa fàcilment assimilables per l’organisme. A més, tenen un contingut d’aigua elevat. Els cítrics són aliments amb poques calories i com que el seu contingut en greixos i proteïnes és baix, són un aliat important en la dieta diària, sobretot a l’hivern.
Sabies que… - El color taronja típic de taronges i mandarines es deu a l’exposició al fred nocturn quan encara estan a l’arbre; per això, als països tropicals les taronges madures són verdes. - La llima té efectes astringents. Totalment prohibida en restrenyiments crònics i úlceres gastroduodenals. - La fibra de la taronja es troba en la polpa blanca que hi ha davall de la pell i entre els gallons. Per això, el contingut de fibra baixa en el suc, perquè normalment es cola i se’n rebutja esta part. - La taronja i la llima són els cítrics que més vitamina C contenen |