Al·lèrgies en bebés per aliments: Són comunes?

Et contem els símptomes més comuns en bebés per al·lèrgies alimentàries. No dubtes a posar-te en contacte amb el pediatre si el teu bebé patix algun símptoma.

cures infantils

Compartix


Un dels reptes més importants a què ens enfrontem quan tenim un bebé és començar amb l’alimentació complementària i la introducció d’aliments. Al principi pot arribar a ser una tasca complicada, no sols pel canvi de tipus de menjar i textura, que a vegades rebutgen, sinó també perquè podem trobar-nos amb alguna al·lèrgia alimentària que no coneixíem, com, per exemple, l’al·lèrgia a l’ou o a fruites com la bresquilla, que són de les més comunes.

Moltes vegades relacionem els esternuts, les diarrees o els plors amb alguna molèstia estomacal o un refredat. Però estos símptomes també poden estar relacionats amb algun tipus d’al·lèrgia. La solució més habitual i la que pauten tots els pediatres quan es canvia a l’alimentació complementària és que es vagen introduint els aliments a poc a poc en la dieta del bebé i d’un en un. Una tècnica que ens permet identificar quin aliment és el que pot causar l’al·lèrgia o pot no assentar-se-li bé al nostre xiquet o xiqueta.  

Quan un bebé té una reacció al·lèrgica després d’ingerir un aliment, el seu cos respon a eixa substància que realment és inofensiva com si es tractara d’un perill. Per a defensar-se, el seu sistema immunitari produïx un nombre elevat d’anticossos que són els culpables de la unflor dels teixits.Com podem detectar les al·lèrgies en bebés?

Els símptomes del dolor estomacal i les al·lèrgies són molt similars; per això, moltes vegades resulta molt complicat diferenciar-los. Estos són els signes més comuns:

  • Símptomes cutanis: poden aparéixer faves o rojors en zones concretes o en tot el cos. Com a problemes dermatològics, els nostres bebés també poden tindre picor i unflor en la gola, els ulls o les parpelles.
  • Símptomes digestius: hem d’estar atents en cas que els nostres menuts presenten dolor abdominal, nàusees, vòmits o diarrea.
  • Anafilaxi: es tracta de la reacció al·lèrgica més perillosa. Si el nostre bebé té símptomes com ara pal·lidesa en la pell, llavis blavosos, unflor en la llengua o dificultats per a respirar, hem d’acudir al metge tan ràpid com siga possible.


Com hem d’actuar en cas que el nostre bebé tinga algun d’estos símptomes?

El primer pas, davant de qualsevol tipus de reacció, a més d’acudir al metge, com ja hem esmentat, ha de ser excloure eixe “aliment sospitós” de la dieta del bebé. En este sentit, cal destacar que també hauríem d’evitar tot tipus d’aliments provinents de la mateixa família que el producte que li ha causat eixa reacció.

Un altre aspecte fonamental és informar-se de com cal actuar si el nostre menut torna a ingerir eixa substància, ja que, depenent de l’aliment al qual siga al·lèrgic, pot passar desapercebut en els menjars.

Quines són les al·lèrgies més comunes en bebés?

El primer que hem de saber és que qualsevol aliment és susceptible de provocar al·lèrgia; no obstant això, estos productes són els més comuns:

  • Llet de vaca
  • Ous
  • Fruita seca (cacauets, ametles, anous, avellanes, anacards…)
  • Soja
  • Blat
  • Peix
  • Marisc

En general, la majoria de les al·lèrgies als aliments solen superar-se durant la infantesa.