Alimentació i rendiment acadèmic

¿Té alguna relació la dieta dels xiquets amb la seua concentració i capacitat per a aprendre? Encara que hi ha molts factors que influïxen en l’aprenentatge dels nostres fills, un dels més importants és l’alimentació.

cures infantils

Compartix

El cervell necessita entre el 20% i el 30% de tota l’energia que consumix l’organisme i, en el cas dels més menuts, esta necessitat energètica es fa encara més evident, perquè estan en ple desenvolupament. Però, com s’obté esta energia?

EL DESDEJUNI, ESSENCIAL

 L’Associació Espanyola de Pediatria determina que entre el 6% i el 8% dels xiquets i dels adolescents no prenen res per a desdejunar abans d’anar a escola, una dada que a la llarga pot elevar les xifres d’obesitat infantil. Este fet és molt greu, ja que després de més de huit hores de son, en les quals no s’ingerix res, el cos necessita “carregar piles” amb un bon desdejuni per a afrontar el dia amb energia.

DESDEJUNI SA I EQUILIBRAT

Lacti: un got de llet, un iogurt o un trosset de formatge fresc.

Fruita: pot ser natural o en suc, encara que convé evitar els sucs envasats, perquè contenen sucres afegits.

Cereals: pa, galletes, flocs… aporten glucosa, que ajuda a la concentració.

Oli d’oliva: ideal com a complement per al pa.

Acompanyament: es poden complementar els cereals amb melmelada o embotit baix en greix.

Si els xiquets van a classe sense desdejunar estaran cansats i somnolents, i això influirà de manera negativa en la seua atenció, concentració, memòria i, fins i tot, en la seua actitud. A més, com que tindran fam, és més fàcil que acaben menjant-se alguna llepolia o una peça de brioixeria industrial, aliments poc recomanables que produïxen grans alts i baixos en els nivells de glucosa.

FAST FOOD: CCOMPTE AMB EL 'MENJAR RÀPID'

Tot el món sap que un excés en el consum de menjar ràpid pot ser perjudicial per a la salut. És cert que a molts xiquets els agrada aquest tipus de menjar, però, com les llepolies, s’han de reservar per a dies especials. Hem d’apostar per una dieta sana i equilibrada diàriament.

 Per a desdejunar i berenar, les recomanacions són prendre una peça de fruita, un entrepanet amb titot, pernil, formatge o embotit i, si volen brioixeria, que siga feta a casa. Si evitem els preparats industrials i els aliments com les creïlles fregides i altres derivats, contribuirem a millorar la salut dels més menuts.

AIGUA

La majoria de les persones, també els xiquets, beuen menys aigua de la necessària per a una hidratació correcta de l’organisme. I si no estem ben hidratats, podem tindre problemes digestius, mals de cap o falta de concentració. Per tant, és un component imprescindible per al correcte rendiment acadèmic.

 El consum recomanat d’aigua és entre els 1,5 i els 2 litres al dia. Si, als xiquets, els costa beure tota l’aigua necessària, podem substituir-la per sucs naturals o més fruita. I hem d’evitar, en la mesura possible, els refrescos i els sucs envasats.