Alvocat: salut, cuina i cosmètica 

L’alvocat s’ha guanyat mala fama per la seua elevada aportació calòrica. Tot i això, conté greixos monoinsaturats, els coneguts com “greixos bons”, indispensables per a donar energia al nostre organisme. Els seus beneficis són nombrosos i la seua aplicació a la cuina (i fora d’esta) és molt variada.   

els frescos

Compartix


Fins fa una miqueta més d’una dècada, el consum d’alvocat a Espanya no era habitual. Té l’origen en zones tropicals i subtropicals de l’Amèrica Central, per això trobar-ne no era tan fàcil com ara. Però des de fa un temps, l’alvocat ha deixat de considerar-se una fruita exòtica, ja que el seu cultiu s’ha estés pel nostre país, sobretot a Andalusia, de manera que ja no és tan estrany incloure’n en la nostra llista de la compra.

Encara que el seu consum s’ha incrementat, els greixos que conté són els causants que seguisca tenint mala fama. Però no tots els greixos són iguals. El nostre cos necessita nutrients per al seu funcionament correcte: proteïnes, carbohidrats i lípids o greixos. Els més perjudicials per a la nostra salut són els greixos vegetals hidrogenats, presents, sobretot, en la brioixeria industrial i en el menjar precuinat. En canvi, els greixos poliinsaturats, presents en el peix blau com el salmó, i els monoinsaturats, que són d’origen vegetal, són greixos saludables. I el greix de l’alvocat pertany a estos últims. 

L’alvocat té moltes propietats que fan que el seu consum siga altament recomanable. És ric en fibra, té un alt nivell de potassi (més que un plàtan), aporta magnesi i les dosis de vitamines B i E que conté fan que siga un potent antioxidant.

És una fruita molt recomanada per a esportistes, ja que aporta molta energia al cos, afavorix la reparació de la massa muscular i disminuïx la inflamació de les articulacions. El seu consum millora els nivells de colesterol i es recomana per a casos d’artritis. A més, sol estar molt present en les dietes de les embarassades, ja que és un aliment ric en àcid fòlic, que és l’encarregat d’evitar malformacions en el fetus durant la gestació.



A quins plats puc afegir alvocat?

Per a saber si un alvocat està al punt hem de fixar-nos en la tija. Si es pot llevar fàcilment amb el dit i en el seu lloc s’observa un color marró, està en el moment òptim. Si l’alvocat està verd podem accelerar-ne la maduració embolicant-lo en paper de diari al costat d’una poma. En 2 o 3 dies estarà llest per a menjar.

L’alvocat es pot preparar de moltes maneres diferents. El més senzill és afegir-ne a les amanides o al tartar de tonyina o de salmó. També es pot untar en les torrades i afegir-li llavors de lli. De fet, els mariners europeus l’utilitzaven en l’antiguitat com a substitut de la mantega. Es pot usar per a fer cremes fredes i, per descomptat, per a fer guacamole.


RECEPTA DE GUACAMOLE

Ingredients: 2 alvocats madurs, 1 tomaca xicoteta, 1/2 ceba, 1 xili “jalapeño”, fulles de coriandre fresc, suc de mitja llima dolça i sal.

Elaboració: Pica la ceba i el xili tan fins com pugues. Talla la tomaca en daus xicotets i els alvocats per la meitat (arribant fins al pinyol i girant cada part per a separar-ne les dos mitats). Extrau tota la polpa amb una cullera i posa-la en un bol amb la ceba, la tomaca i el xili. Pica les fulles del coriandre i afig-les. Agrega-hi el suc de llima dolça i la sal. Pica-ho amb una forqueta fins que es mesclen tots els ingredients i quede una salsa homogènia.


Un aliat de bellesa

A més de l’ús culinari, l’oli d’alvocat és molt utilitzat en cosmètica i el podem utilitzar per a elaborar les nostres pròpies màscares casolanes per al cabell o la pell.

• Màscara per al cabell: mescla un alvocat madur amb mel i oli d’oliva i aplica-ho sobre el cuir cabellut. Deixa-ho actuar uns 20 minuts abans de rentar-ho per a aconseguir un cabell suau.

• Màscara antienvelliment: preveu els símptomes de l’envelliment en el teu rostre mesclant la polpa de l’alvocat amb oli de jojoba. Aplica-ho i deixa-ho actuar durant 15 minuts. Renta-ho amb aigua tèbia.

• Antiulleres: L’alvocat ajuda a descongestionar els capil·lars sanguinis, per la qual cosa és un bon remei per a combatre les ulleres. Mescla’n la polpa amb tres cullerades d’avena, aplica-ho sobre la zona i deixa-ho actuar durant 30 minuts.

• Exfoliant casolà: exfolia’t la pell almenys una volta a la setmana amb un exfoliant casolà. Mescla la polpa de l’alvocat amb dos cullerades de farina d’avena, una cullerada de suc de llima i una cullerada de sal i aplica-t’ho en el rostre per a arrossegar les impureses.

• Llet netejadora: per a una pell més hidratada i neta, mescla un quart d’alvocat i un iogurt natural. Després d’utilitzar-ho, la pell es queda més neta i hidratada.