Cítrics: font de vitamina C i antioxidants naturals
Els cítrics són famosos per l’alt contingut en vitamina C i el sabor àcid i dolç, segons les varietats. Espanya és una de les principals zones productores del món. Gràcies al nostre clima podem consumir estes fruites tan refrescants quasi tot l’any.

els frescos
Compartix

Cítrics, antioxidants naturals
Encara que el nostre organisme té els seus propis antioxidants per a defensar-se dels radicals lliures, amb estos no n’hi ha prou i per això n’hem d’obtindre per mitjà de l’alimentació.
Els cítrics (taronges, mandarines, llimones i aranges) són uns aliments que contenen àcid ascòrbic o vitamina C, capaç de retardar l’envelliment cel·lular. Per la seua hidrosolubilitat, esta vitamina antioxidant es troba intra i extracel·lularment en la major part dels sistemes biològics. El seu paper antioxidant és doble, segons la Societat Espanyola de Nutrició (SEN): elimina directament els radicals i protegix les lipoproteïnes LDL de l’oxidació, de manera que reduïx el risc de patir ateroesclerosi i malalties cardiovasculars. A més a més, ajuda a regenerar la vitamina E.
D’altra banda, la vitamina C intervé en la formació de col·lagen, ossos i dents i glòbuls rojos i en l’absorció del ferro dels aliments, i reforça el nostre sistema immunitari. Alguns cítrics contenen potassi, un mineral necessari per a l’activitat muscular normals, i magnesi, que ajuda al bon funcionament de l’intestí, els nervis i els músculs. La seua en riquesa en sucres, especialment en fructosa, fa que l’organisme els assimile fàcilment. A més, tenen un contingut elevat en aigua. Els cítrics són aliments amb poques calories i, com que tenen un contingut baix en greixos i proteïnes, són un aliat important en la dieta diària, sobretot a l’hivern.

Cada mes, una varietat
Per sort, el clima mediterrani permet allargar la temporada citrícola quasi tot l’any. Les principals varietats que en podem trobar en el mercat són:
- Taronges: Washington Navel, Thomson, Navelina, Navel, Navel-Late, Valencia-Late i Salustiana.
- Mandarines: Marisol, Satsuma, Hernandina, Okitsu, Esbal, Ortanique, Fortuna, Clemenvilla, Oroval, Clemenules, Elledale i Arrufatina.
- Llimes: Verna, Fino, Eureka i Lisbon.
- Pomelos: Marsh, Red Blush i Star Ruby.

Sabies que...?
- El color taronja típic de les taronges i les mandarines es deu a l’exposició al fred nocturn quan encara estan en l’arbre; per això, en els països tropicals les taronges madures són verdes.
- La llima té efectes astringents i està totalment prohibida en restrenyiments crònics i úlceres gastroduodenals.
- En la taronja, la fibra es troba en la polpa blanca que hi ha davall la pell i entre els gallons. Per això, el contingut de fibra baixa en el suc, ja que normalment es cola i esta part es perd.
- La taronja i la llima són els cítrics que contenen més vitamina C.