Iuca: propietats i beneficis per a la salut
Descobrix les propietats nutricionals i els beneficis per a la salut de la iuca. Aprén com pots incorporar-la en la teua dieta.

els frescos
Compartix

Què és la iuca i com s’utilitza?
D’origen americà, la iuca s’ha estés arreu del món gràcies a l’enorme versatilitat i el valor nutricional que té. Però... què és la iuca, exactament? És un tubercle molt consumit en països d’Amèrica del Sud i el Carib, on s’estima que és un ingredient bàsic d’una bona part de la població. Encara que a Occident la seua presència no és tan habitual, les seues propietats i beneficis fan que siga un aliment molt interessant que podem incloure en la dieta.
Quant a la seua procedència, es considera que els pobles originaris d’Amèrica Central ja coneixien este tubercle fa més de quatre mil anys. Van ser els maies, on hui es troba Guatemala, els qui van començar a cultivar-la no tan sols com a aliment, sinó també amb finalitats medicinals. La iuca té tanta importància que l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) estima que és el “quart producte bàsic més important”, només per darrere de l’arròs, el blat i la dacsa, fet que corrobora la seua rellevància i tot el que aporta.
Propietats i beneficis de la iuca
Les propietats de la iuca són moltes i variades, per això és un aliment amb tanta rellevància. És rica en vitamines C, K i del grup B; suposa una excel·lent font de potassi, i conté minerals com el zinc, el magnesi, el fòsfor, el calci i el coure. Per tot això, és beneficiosa per a la pell i els ossos i contribuïx a una bona salut cardíaca. També s’ha demostrat que pot tindre un efecte positiu en el control de la diabetis.
Un altre benefici de la iuca que no es pot passar per alt és el contingut en fibra, que la convertix en un aliment astringent ideal per a combatre el restrenyiment. A més, ajuda a regular el trànsit intestinal; per això, s’utilitza per a combatre símptomes d’úlceres estomacals, a més de malalties inflamatòries del sistema digestiu com la gastritis o la colitis. També és apta per a persones celíaques.
Entre altres propietats de la iuca, també en destaca l’alt contingut en midó (90%), que fa que siga rica en hidrats de carboni, i un tubercle especialment recomanable per a esportistes o persones amb una activitat física intensa per la seua aportació d’energia. En este sentit, es podria comparar amb altres aliments com la creïlla o el plàtan.

Pel que fa a les contraindicacions, la iuca no és l’aliment més recomanable per a persones que patixen falta de iode o problemes relacionats amb la tiroide. És fonamental cuinar la iuca abans de consumir-la, especialment la varietat amarga, ja que crua pot resultar tòxica i causar símptomes com mals de cap, molèsties estomacals o diarrea. Per a saber si la iuca està en mal estat, cal fixar-se en l’aspecte i la textura, que sempre ha de ser llisa al tacte. Un truc: si triem una iuca dura aguantarà més temps en estat òptim.
Com es pot cuinar la iuca de manera fàcil i deliciosa
Arribats a este punt és normal preguntar-se com es pot cuinar la iuca. Hi ha moltes possibilitats! Gràcies a la seua versatilitat, la iuca es pot usar en moltes receptes i es pot combinar amb molts ingredients per a crear tota classe de plats. Si bé es pot utilitzar com altres tubercles, com la creïlla i el moniato, és important saber que la iuca presenta un sabor més suau.
Amb iuca podem elaborar pizzes, pans o truites o preparar-la igual que les creïlles fregides. També pot ser la companya perfecta de verdures i hortalisses en plats d’arròs o pasta, i una bona guarnició de carns i peixos. Entre les receptes més icòniques amb iuca destaquen el casabe (un tipus de pa), l’encebollado de peix equatorià i les mollejas peruanes.
Bollida, fregida, al forn, al vapor, a la graella, guisada o estofada, en putxero… Hi ha moltes maneres de tastar la iuca i disfrutar de totes les seues propietats i beneficis. Quina tries tu?