Marisc per a sorprendre estes festes
Descobrix-ne les varietats que hi ha i les característiques que tenen, així com les propietats i els beneficis del marisc. Coneix-ho tot sobre el plat estrela de la temporada.
els frescos
Compartix
Quan parlem de marisc, podem distingir-ne dos tipus principals: els crustacis, que són aquells que tenen closca, com les gambes o els carrancs; i els mol·luscos, que sempre estan recoberts per dos valves, com les cloïsses o les clòtxines. Encara que en podem trobar durant gairebé tot l’any, per Nadal no hi ha cap taula que se'n pree que no tinga un poc de marisc.
Tipus de marisc
- Crustacis: tenen dos parells d’antenes, un cos segmentat i les extremitats articulades especialitzades. Estes extremitats tenen diverses funcions vitals, com ara la locomoció, l’alimentació i la reproducció. Entre els crustacis, trobem diversos tipus de marisc populars:
- Carrancs: se solen consumir bullits i se’n mengen les potes, les boques (pinces) i l’interior del cos central. La carn és delicada i exquisida, però necessitarem els instruments adequats per a trencar la closca i extraure’n la carn.
- Llagostins: són un marisc de mida gran, amb el cos allargat i dos pinces grosses a la part del davant. Tenen un gust més suau, però igual de saborós.
- Gambes roges: són el crustaci que més es s'usa a la zona de la costa per a preparar arròs o per a cuinar-les a la planxa. Com la resta de crustacis, el gust més potent es troba al cap.
- Cigales: caracteritzats per un color rosat, una carn ferma i la closca dura, les cigales són un dels productes amb més tradició gastronòmica del país. Se solen preparar a la planxa amb una miqueta de sal.
- Mol·luscos: es caracteritzen perquè tenen el cos tou i, en la major part dels casos, una closca dura que els protegix. Ara bé, tots els mol·luscos no tenen una closca externa visible, com és el cas dels polps i les sépies. Entre els més populars, trobem estos:
- Clòtxines: destaquen perquè tenen un gust de mar intens i una textura carnosa i suculenta. Tenen l’origen en les aigües fredes dels mars del nord.
- Ostres: són famoses perquè tenen una textura suau i un gust salat, i són les autèntiques joies del mar. Les ostres són molt nutritives i una font excel·lent de proteïnes.
- Cloïsses: són molt versàtils a la cuina i podem preparar-les a soles, amb una bona salsa marinera o per a acompanyar una altra classe de plats, com ara guisats o calderetes.
- Vieires i petxines variades: són una delícia molt valorada en la gastronomia, perquè oferixen una experiència culinària única.
- Calamars: són un altre marisc que no podrà faltar a taula, de carn blanca, tendra i suculenta. Amb un gust suau i molt saborós, són ideals tant per a plats senzills com per a receptes més elaborades.
- Polps: tenen un sabor i una textura únics. Tenen una carn dura i alhora tendra, i un sabor intens que fan siga un ingredient protagonista de nombrosos plats.
- Sépies: de la mateixa família que el calamar o el polp, tenen una versatilitat que permet elaborar un muntó de plats, des de cuinar-les a la planxa fins a arrossos o guisats.
Propietats i beneficis
Tot este marisc pot servir-se bullit, a la planxa o formant part de receptes més elaborades. Els crustacis es poden consumir com a plat únic perquè són un marisc amb un sabor molt intens i característic. A més, n’hi ha alguns, com les gambes, que són molt útils perquè són versàtils: es poden bullir, guisar, fregir i cuinar-se a la planxa.
A banda que el marisc és un imprescindible de la cuina, tant a soles com acompanyat, aporta nombrosos beneficis per a la salut.
- Font de proteïnes: el marisc aporta proteïnes d’alt valor biològic, ja que proporciona aminoàcids essencials. Per això, és ideal per a les dietes que afavorisquen la recuperació muscular.
- Baix en greix: conté un nivell molt baix de calories i greixos, que no arriben al 2%. Això fa que este aliment siga perfectament apte per a dietes per a aprimar, ja que, com que també és ric en proteïnes, produïx un efecte assaciador.
- Gran aportació de vitamines: entre les quals trobem la vitamina E, la vitamina A i vitamines del grup B.
Compte amb el colesterol
Alguns crustacis contenen nivells poc recomanables per a una dieta baixa en colesterol, i tampoc no són recomanables per a persones amb hiperuricèmia o gota, perquè contenen purines que es transformen en àcid úric.