Assaborix les Falles de València 

Descobrix la màgia de les Falles de València. T’ho expliquem tot sobre esta festa. Submergix-te en l’autèntica essència valenciana.

VIATJAR AMB GUST

Compartix


Què són les Falles de València?

Durant el mes de març, València està immersa en la seua aclamada festa gran i ara patrimoni de la humanitat, les Falles. Es tracta d’una festa que unix els valencians i valencianes i atrau gent no només de la península, sinó de tot el món. Pólvora, música, gastronomia i tradició són només elements que envolten els protagonistes reals d’esta festa, els monuments artístics fets de cartó, fusta i suro erigits als carrers i que continuen esta tradició valenciana tan arrelada.

Quin és l’origen de les Falles de València?

Els orígens d’esta festa es remunten diversos segles, a l’antiga tradició dels fusters de la ciutat que, en vespres de la festa del patró, Sant Josep, cremaven trastos de fusta vells i inservibles als carrers i les places públiques. Amb el pas del temps, esta tradició va anar evolucionant i carregant-se de sentit crític i irònic, i en els monuments fallers es van començar a mostrar escenes que reproduïen fets socials censurables i crítica social, sempre amb humor. Més endavant, això va derivar en una competició entre monuments amb entrega de premis que va donar lloc al naixement de la falla artística.

Amb els anys, les Falles van anar adquirint la magnitud de festa gran que tenen hui dia i s’han convertit en un atractiu turístic molt important. Actualment, conformen la festa diferents actes com són l’Exposició del Ninot, la Plantà, la Cavalcada del Regne, la Nit del Foc o la Cremà, entre d’altres.Plats típics a València en Falles

La passió dels valencians per esta festa ompli la setmana fallera de mil i un actes amb música tradicional, quantitats ingents de pólvora, actes religiosos emotius i la paella tradicional, i quasi sagrada, en molts carrers. I és que, veient açò últim, les Falles conviuen a la perfecció amb una gastronomia molt arrelada a estes festes.

  • Paella de pollastre i conill: és la reina per excel·lència de la gastronomia de València i no pot faltar per Falles. Al migdia és típic compartir un plat de paella amb amics i familiars. A més, és la protagonista indiscutible als casals fallers, on no és gens estrany que celebren els concursos mítics a la millor elaboració d’este plat valencià tradicional.
  • Fideuà: és l’alternativa a l’icònic arròs. Una recepta de peix i marisc que no pot faltar durant estes festes i que, a diferència de la paella, s’elabora amb uns fideus més grossos que els habituals i corbats que es couen en el caldo fins que queden eixuts.
  • Allipebre: sense deixar les receptes marineres, un altre plat emblemàtic de la gastronomia fallera, típic de la zona de l’Albufera, és l’allipebre d’anguila. Acompanyat de pa i servit en cassoles de fang per a mantindre millor la calor, l’allipebre és un plat d'ingredients humils i alhora deliciosos: anguiles, les grans protagonistes, creïlles, all i pebre roig. Un plat molt propi de “la terreta”.
  • Orxata: les Falles són també una ocasió boníssima per a descobrir esta beguda blanca elaborada a base de xufa, aigua i sucre. L’orxata es pren amb els inseparables fartons, unes pastes allargades amb sucre en pols per damunt. Els dos són les postres valencianes per excel·lència i donen valor als ingredients locals, artesanals i de qualitat.
  • Xurros i bunyols: és impossible deixar de costat els xurros. Amb els bunyols i el xocolate desfet, són el dolç típic que es menja en les mítiques xurreries ambulants com a parèntesi a les llargues caminades falleres.