Còrdova per Setmana Santa: tradicions i gastronomia
Viu la màgia de Còrdova per Setmana Santa. Explora’ns les tradicionals processons i els costums religiosos i disfruta de la millor gastronomia local.

VIATJAR AMB GUST
Compartix

Còrdova és una de les ciutats amb més riquesa cultural i monumental d’Espanya. En són una prova els quatre béns considerats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco que es troben en esta població andalusa: la mesquita-catedral, el centre històric que l’envolta, la Festa dels Patis i el conjunt de Medina Azahara.
A més, per Setmana Santa, Còrdova es transforma en una destinació fascinant que mereix ser visitada i explorada. Des de les importants processons de Còrdova fins a la suculenta gastronomia cordovesa, descobrim tot el que ens oferix esta ciutat.
Processons de Còrdova: no te les pots perdre!
La Setmana Santa de Còrdova és considerada una Festa d’Interés Turístic Nacional. Els orígens es remunten a l’època medieval i encara hui es conserven algunes de les confraries penitencials que van nàixer al segle XVI amb l’objectiu de venerar escenes i monuments de la passió i mort de Crist.
Les processons de Còrdova són l’esdeveniment més representatiu de la seua Setmana Santa, que enguany se celebra del 13 al 20 d’abril. Hui dia hi ha trenta-huit germandats que ixen en processó durant la Setmana Santa de Còrdova. Des del Diumenge de Rams fins al Diumenge de Resurrecció, les germandats recorren els carrers de Còrdova en uns moments carregats de simbolisme en els quals es commemoren moments clau de la passió de Crist, com l’últim sopar i la seua agonia abans de la mort. La mesquita-catedral és un dels punts clau del recorregut processional i un escenari únic pel valor històric i simbòlic que té, que destaca especialment durant estes dates assenyalades.

Tradició: visitar els patis de Còrdova
Els patis de Còrdova són un dels principals atractius de la ciutat, tant per Setmana Santa com durant la resta de l’any. Estos espais, a més d’aportar llum i ventilació a les vivendes, presenten una arquitectura molt singular, amb parets blanques adornades amb flors de colors que creen un autèntic oasi de calma en la ciutat. Encara que es poden visitar durant tot l’any (de fet, la Festa dels Patis se celebra durant la primera quinzena de maig), per Setmana Santa alguns patis privats i d’institucions governamentals obrin les portes de manera gratuïta. Un dels més emblemàtics és el Palacio de Viana, situat en la plaça de Don Gome i que disposa de dotze patis espectaculars i un bonic jardí.
Què podem vore a Còrdova?
A Còrdova què s’hi pot vore, a més de processons i patis? Hi ha moltes opcions, però la principal és la mesquita-catedral, l’atracció turística més coneguda de la ciutat. Un lloc únic no tan sols per l’arquitectura, sinó també per les transformacions que ha experimentat al llarg dels segles. Es va construir com a mesquita al segle VIII i, després de diverses ampliacions, va arribar a considerar-se la segona més gran del món després de la de la Meca. Al segle XIII, durant la conquesta cristiana, l’espai es va consagrar com a catedral i, més avant, al segle XIV, es va construir la coneguda basílica renaixentista dins de l’estructura preexistent que havia quedat de la mesquita. Hui dia es considera una de les principals joies arquitectòniques d’Andalusia i d’Espanya.
El centre històric és una altra visita imprescindible, juntament amb el pont romà, la sinagoga, la capella de Sant Bartolomé i el conjunt arqueològic de Medina Azahara. A peu es poden conéixer més de prop barris com la Judería i la Magdalena, a més de la plaça de la Corredera i el temple romà. Còrdova també alberga museus importants, com són el Museu de Belles Arts, el Museu Taurí, el Centre de Creació Contemporània d’Andalusia i el Museu Julio Romero de Torres.

Gastronomia cordovesa per Setmana Santa
La gastronomia cordovesa inclou receptes tan delicioses com el salmorejo, la cua de bou o el flamenquín, un dels plats més típics de Còrdova i que consistix en un filet de llom de porc enrotllat amb pernil serrà i arrebossat en pa ratllat. Durant la Setmana Santa, també destaquen plats tradicionals com el potatge de vigília (amb cigrons, espinacs i abadejo), l’abadejo en diferents elaboracions (fregit, en ensalada o a la planxa), les faves amb pernil i postres típiques com les llesques amb ou i els pestinyos (elaborats amb farina, mel i sèsam).