Què es pot vore a Albacete?

Descobrix què es pot vore a Albacete: els millors llocs per visitar, què s’hi pot menjar, els pobles més bonics i activitats que es poden fer prop de la ciutat.

VIATJAR AMB GUST

Compartix


Albacete és una ciutat de Castella-la Manxa que té una gastronomia exquisida, uns emplaçaments molt interessants per visitar i poblets encantadors a una distància relativament pròxima. Per alguna raó el prolífic escriptor i novel·lista Azorín la va descriure com el “Nova York de La Manxa”, per les nombroses qualitats. Què es pot vore a Albacete? A continuació et contem tot el que has de saber sobre esta ciutat manxega tan bonica.

Què es pot visitar a Albacete?

Saber el que podem visitar a Albacete és essencial si volem planificar bé el viatge. Un dia sol ser temps suficient per a conéixer els punts més importants de la ciutat. Són els següents:

  • Parc de Los Jardinillos. Este parc es considera un dels més apreciats i freqüentats d’Albacete, en part, per l’antiguitat que té; de fet, una de les entrades és l’Antigua Puerta de Hierros, que va presidir el recinte firal d’Albacete durant quasi dos segles. A l’estiu, els autòctons de la zona solen descansar als nombrosos bancs, sota l’ombra, que hi ha escampats pel parc. D’altra banda, el seu templet és un lloc ideal per a allotjar concerts a l’aire lliure.
  • Plaza Mayor. És el cor comercial de la ciutat i, històricament, la seu de la Casa Consistorial, el Mercado de Abastos i la presó municipal. Cada diumenge, en este punt té lloc el rastre, on es poden trobar des de llibres fins a monedes i segells, passant per altres antiguitats. En alguns moments de l’any, com ara Nadal, es munta una fira d’artesania nadalenca.
  • Plaza del Altozano. Una de les més antigues d’Albacete i amb uns edificis, parterres i fonts molt peculiars. D’esta plaça destaquen, a més a més, les dos escultures que representen els símbols de la ciutat: el monument al Ganiveter i la Bicha de Balazote (una esfinx que evoca l’origen d’Albacete). En esta plaça també es pot visitar l’antiga Casa Consistorial, que hui en dia és seu del Museu Municipal d’Albacete i del Museu Internacional d’Art Popular del Món.
  • Catedral d’Albacete. Dedicada a Sant Joan Baptista, la catedral s’emmarca en l’estil gòtic i exhibix una combinació estilística molt peculiar pels seus elements neoromànics i neogòtics. Són especialment rellevants els enormes llenços situats a l’interior, obra del pintor Casimiro Escribá. La catedral també alberga la capella de la Virgen de los Llanos, patrona de la ciutat.
  • Museu Municipal de Ganiveteria. En la mateixa plaça de la Catedral també es troba el principal museu de la capital, en un edifici d’estil modernista preciós que es coneix com a Casa del Hortelano. Ací podem trobar les famoses navalles d’Albacete, ganivets i tisores, a més d’altres objectes antics. No en va, la ganiveteria és una de les activitats que es desenvolupa a la ciutat des del segle XVI, per això té molta representació a la localitat. De fet, el museu organitzar de manera habitual diferents activitats per a preservar el patrimoni ganiveter de la ciutat.
  • Pasaje Lodares. Esta elegant galeria modernista unix el carrer Mayor i el carrer Tinte de la capital. Té una coberta de vidre i unes columnes esculpides amb la forma de figures femenines que la suporten i que escorten les botigues que s’hi poden visitar.
  • Posada del Rosario. Es considera un dels primers allotjaments de la ciutat i data del segle XVI. En l’actualitat està declarada com a monument historicoartístic i, com a curiositat, és l’actual emplaçament de l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament d’Albacete. També té diferents sales d’estudi. A més a més, l’edifici combina els estils renaixentistes i goticomudèjar, i en la planta baixa té una antiga cuina coberta amb una cúpula.
  • Depòsits del Sol. Antigament funcionaven com a enormes depòsits d’aigua que proveïen la ciutat; després, a finals del segle XX, es van habilitar com el que són hui: la Biblioteca Municipal, seu central de la Xarxa Pública de Biblioteques Municipals d’Albacete i centre cultural. De l’edifici destaca una torre de 34 metres d’altura que també acull un mirador.



Què podem menjar a Albacete?

La gastronomia d’Albacete és forta i contundent per les baixes temperatures que sol haver-hi a l’hivern en terres manxegues. Per això, si et preguntes què pots menjar a Albacete has de saber que la majoria de les receptes tenen una aportació energètica intensa. Per exemple, el gaspatxo manxec, un dels plats més coneguts, és un guisat caldós amb diferents carns (pollastre, perdiu, llebre o conill), que en alguns llocs s’acompanya de bolets, i s’aboca damunt d’una torta cenceña.

El pisto manxec, d’altra banda, té també moltíssims adeptes, tant dins de les fronteres de Castella-la Manxa com fora. Es compon d’un plat de verdures fregides: pimentó verd, pimentó roig i carabasseta, les hortalisses que solien collir de l’horta els llauradors, els cuiners originals d’esta recepta tan suculenta. És habitual servir-lo en una cassoleta de fang individual, i es pot acompanyar de pernil o d’altres embotits, o d’ou.

L’atascaburras, també anomenat ajoarriero o ajomortero, té l’abadejo en saladura com a ingredient principal. Juntament amb creïlles bullides, all i oli d’oliva, dona lloc a un massa pareguda a la del puré. Es pot servir amb anous i rodanxes d’ou dur per damunt. D’altra banda, l’ajomataero, conegut també com a ajopringue, es prepara amb fetge i pa.

Les migas ruleras, un altre plat de la gastronomia manxega, també tenen l’origen en temps passats. En este cas, eren els pastors els qui aprofitaven el pa que quedava sec per elaborar-les. Estes molles es cuinen amb xoriç, cansalada de porc, pernil, all i oli d’oliva i es van torrant en una paella a foc lent. Es poden acompanyar d’alguna fruita, com ara raïm o meló.

Tampoc hem de passar per alt productes típics de la zona com el llom d’orsa i les costelles; el corder manxec, que destaca per la suavitat i la suculència, o el formatge manxec. Pel que fa a les elaboracions més fresquetes, destaca el mojete, una ensalada de tomaca, ceba tendra, ou dur, tonyina en llanda, olives negres, sal i oli d’oliva. Se sol acompanyar de pa per a mullar, per això rep el nom de mojete.

Si parlem de dolç, destaquem els miguelitos de La Roda, uns pastissets de pasta fullada farcits de crema i empolvorats amb sucre en pols típics d’esta localitat, i els bollos de mosto, unes pastes dolces exquisides que tenen com a ingredient més bàsic el most, juntament amb farina, ous, corfa de llima, sucre, rent i oli d’oliva. Els suspiros són típics d’Ayna, un poble situat a la serra del Segura, i s’elaboren amb clares d’ou, sucre i ametles. Finalment, les flors fregides i les hojuelas (típiques de Setmana Santa) són unes altres de les perdicions per als amants del dolç.



Els pobles més bonics d’Albacete

Fora de la ciutat hi ha un conjunt de pobles encantadors que pots conéixer. Et donem algunes idees per a fer prop d’Albacete, encara que t’ho advertim: no hi ha només un poble bonic a Albacete, sinó uns quants, i la majoria combinen un passat medieval amb els vestigis musulmans; això fa que tinguen un caràcter únic i inigualable. Són els següents:

  • Parc Natural de Los Calares del Mundo y de la Sima. Cascades, formacions càrstiques, canons… Això i molt més és el que trobaràs en este paratge natural situat a poc més d’una hora i mitja d’Albacete. La cascada més representativa és la del riu Mundo, tot un espectacle visual. Aprofitant que estàs per la zona, també pots visitar Riópar, una localitat que conserva l’aire medieval i que, de fet, és la porta d’entrada al parc natural; i Yeste, on es troba el centre d’interpretació de l’espai natural i on hi ha un dels castells més bonics de la zona, d’origen musulmà.
  • Ayna. Considerat la “Suïssa manxega”, este poble està situat al costat d’una de les goles més profundes del riu Mundo i els seus murs de pedra han obligat els visitants a cultivar la terra en terrasses, i a modelar així el vessant de la muntanya. Com a curiositat, ací es va rodar l’emblemàtica pel·lícula Amanece que no es poco. A un poc més de distància hi ha Bogarra, una altra xicoteta localitat que val la pena conéixer.
  • Alcaraz. Este poble es considera de visita obligada pel seu patrimoni medieval i renaixentista, que es pot apreciar en la Plaza Mayor, l’església de la Santíssima Trinidad o la torre del Tardón. La serra d’Alcaraz també ens permet disfrutar d’activitats més mogudes, com ara rutes a peu, en bici, i fins i tot a cavall, o d’aventures per als més atrevits en forma de vies ferrades.
  • Alcalá del Júcar. Té un paisatge espectacular que fa que es considere un dels pobles més bonics d’Espanya. Les façanes blanques, sobre el vessant, oculten coves; i el pont romà que dona l’entrada al visitant és digne de vore. Es pot visitar el castell, que van construir els almohades el segle XII, i que se situa coronant el vessant. Molt a prop hi ha Jorquera, un poble perfecte per a fer barranquisme.
  • El Pitón Volcánico de Cancarix. En este antic volcà es pot arribar a través de dos rutes. Són quatre quilòmetres de pujada, però les fantàstiques vistes que tindrem fan que valga la pena l’esforç. A només quinze minuts de distància en cotxe es troba Hellín, una altra localitat amb reminiscències de l’època romana i àrab.
  • Liétor. En este municipi de la serra del Segura es poden contemplar les estreles; per això es coneix com una “destinació starlight”. També hi ha un mirador amb un panell explicatiu que ens ajudarà a localitzar les constel·lacions. A més a més, el conjunt de cases de poble s’aboca sobre un dels penya-segats que forma la vertiginosa gorja del riu Mundo, que compon una estampa molt particular.
  • La llacuna de Pétrola. A només mitja hora d’Albacete es pot visitar este espai natural d’aigua salada que, en realitat, no és una zona per al bany, sinó un aiguamoll ple d’espècies, com ara garses o flamencs. Els amants dels ocells en disfrutaran especialment en primavera.
  • Las Lagunas de Ruidera. Componen un espectacle visual d’aigües d’un color turquesa profund i de cascades; és un xicotet paradís per als amants dels esports aquàtics. També és el lloc on van els autòctons a pegar-se un bon capbussó i a fugir de la calor de l’estiu. També podràs visitar senderes i llocs com la cova de Montesinos, un dels escenaris del Quixot, o la Quebrada del Toro, un profund clavill de 400 metres de longitud que es pot recórrer per unes passarel·les de fusta.
  • Almansa, Alarcón i Belmonte. Estos tres llocs destaquen, fonamentalment, pels seus castells. A Almansa se situa una de les fortaleses que estan més ben conservades. Alarcón i Belmonte, d’altra banda, es troben oficialment a Conca, no a Albacete, però també es pot aprofitar l’ocasió per a visitar-los. El castell d’Alarcón destaca pel riu Xúquer als seus peus, i Belmonte és escenari de tornejos nacionals i internacionals de combat medieval.