Beneficis de l’all que no coneixies

L'all és un ingredient que està present a quasi qualsevol cuina, Però, a banda del sabor que aporta, coneixes tots els beneficis que té per a la salud?

saber comprar

Compartix

L’all és un ingredient essencial en la dieta mediterrània. El sabor, l’aroma i la versatilitat que té han convertit esta planta de la família de les cebes en un condiment molt present en la nostra gastronomia. Però, a més de la capacitat d’alegrar qualsevol plat, al llarg dels segles se li han atribuït propietats medicinals que ja valoraven els antics grecs.

Beneficis de l'all cru

L’all sencer conté un compost anomenat al·liïna. Quan el triturem, el tallem o el ratllem i entra en contacte amb l’oxigen, este compost es convertix en al·licina, el principal ingredient actiu de l’all. Esta substància exercix una acció fonamental per a la planta: defensar-se contra els insectes, fongs i bacteris que poden atacar-la. De la mateixa manera, l’al·licina, responsable de l’olor i el sabor tan forts de l’all, manté les propietats en el nostre organisme quan l’ingerim. Per a beneficiar-nos de totes les propietats de l’all, l’hem de menjar cru.

Encara que sempre es parla dels beneficis de menjar all cru en dejú, la veritat és que té els mateixos efectes a qualsevol hora del dia. El que sí que és important si volem obtindre tot el potencial de l’all és menjar-lo picat o tallat a làmines.

Aunque siempre se habla de los beneficios de tomar el ajo crudo en ayunas, lo cierto es que tiene los mismos efectos a cualquier hora del día. Lo que sí que es importante si queremos obtener del ajo todo su potencial es machacarlo o cortarlo en láminas antes de tomarlo.

Estos són els principals beneficis de l’all:

  • Poder nutritiu: és un aliment molt nutritiu perquè conté vitamina B6, vitamina C, tiamina, fibra, manganés, potassi i fòsfor. A més, quasi no té calories.
  • Contribuïx a la formació de glòbuls rojos gràcies a l’aportació de vitamina B6. A més, esta vitamina ajuda a disminuir el cansament i la fatiga, i a regular l’activitat hormonal.
  • Reduïx el risc de malalties cardiovasculars, ja que la tiamina contribuïx al funcionament normal del cor.
  • Ajuda al manteniment dels ossos i les dents en condicions normals gràcies al seu contingut en fòsfor.
  • Ric en antioxidants: estes substàncies poden previndre o retardar el dany a les cèl·lules causat pels radicals lliures, responsables de l’envelliment cel·lular.
  • L’aportació de fibra millora el trànsit intestinal.
  • Aporta manganés i fòsfor, que contribuïxen al manteniment dels ossos en condicions normals, i també potassi, que afavorix el bon funcionament dels músculs.


 Beneficis de l'all negre

L’all negre es va colar fa ja alguns anys en les cuines a causa del seu sabor, entre suau i dolç, que recorda la regalíssia i, fins i tot, el xocolate. A més a més, no pica i no repetix quan en mengem, dos de les conseqüències que allunyen moltes persones de menjar all. La revista científica Food Chemistry ha publicat diversos estudis que revelen que l’all negre té més propietats encara que l’all convencional. A més de les propietats esmentades més amunt, segons un estudi de la Universitat d’Illinois, l’all negre té deu vegades més antioxidants que l’all comú.