tema del mes

Compartix

Encara que l’estil de vida vegà està present des de fa molt de temps, els últims anys ha sigut quan ha cobrat més rellevància i notorietat en la nostra societat. I és que, encara que algunes persones el qualifiquen com una nova tendència en alimentació, el veganisme és molt més que una dieta: és un moviment que es caracteritza pel respecte als animals i que va des de l’alimentació fins a la defensa dels seus drets fonamentals. 

Les persones que seguixen este estil de vida, els vegans, rebutgen la ingesta de productes alimentaris d’origen animal, però… és el mateix ser vegà que vegetarià? A continuació, analitzarem l’anomenada “moda veggie i els beneficis de ser vegetarià.

Què és el veganisme

El veganisme és una forma de vida que entén els animals com a iguals, per eixa raó rebutja consumir-los en l’alimentació i en la moda, però també en totes les àrees que puguen patir algun mal. Els que es consideren vegans rebutgen concebre els animals com a mercaderia, transport o entreteniment, i també com un producte per a experimentar en la indústria cosmètica o farmacèutica.

Diferències entre la dieta vegana i la vegetariana 

Alguna vegada t’has preguntat quina diferència hi ha entre la dieta vegana i la dieta vegetariana? Les dos opcions alimentàries tenen una base molt pareguda, els vegetals, però si les observem de prop podem apreciar-hi algunes diferències. Pren nota!

 1. La motivació de la dieta: el veganisme és una postura ètica i moral que no només està enfocada a l’alimentació i, per tant, és més estricta. Per la seua banda, la dieta vegetariana també exclou la carn animal, però amb l’objectiu principal de portar una dieta el més saludable possible o de contribuir a cuidar el planeta.
 2. Els aliments prohibits: els vegetarians no mengen carn, però sí que poden consumir aliments d’origen animal, com ara lactis, ous, gelatina o mel. En alguns casos, també inclouen en la dieta peix o aviram. Per la seua banda, la dieta vegana és més restrictiva i exclou tot aquell producte que procedisca d’un animal.
 3. El vegà es pot incloure entre els vegetarians, però no al revés: molts vegetarians opten per este tipus de dieta per a combatre la crueltat animal, però d’una manera menys restrictiva que els vegans, per tant es podria considerar la dieta vegana com la versió més “estricta” del segon grup. Hui en dia hi ha diferents tipus de vegetarians segons el grau de tolerància. Els més comuns són:
 • Els piscivegetarians: els que consumixen peix, lactis i ous, però no carn.
 • Els ovolactovegetarians: els que consumixen lactis i ous, però no carn ni peix. 
 • Els lactovegetarians: els que consumixen lactis, però no carn, peix ni ous.
 • Els vegans: els que no consumixen ous, lactis ni cap tipus de derivat d’origen animal.


Descobrix els avantatges i desavantatges de portar una dieta vegetariana

Avantatges 

 • Cura de la salut: portar este tipus de dietes obliga els qui les consumixen a estar més atents als aliments que ingerixen i, per tant, a tindre més compte dels nutrients que necessiten per a portar una dieta equilibrada i saludable. A més, ajuda a posar en marxa la creativitat per a crear plats saludables.
 • Cura de la figura: encara que l’objectiu de les dietes vegetarianes no és aprimar-se ni mantindre la figura, adoptar este tipus de dietes ajuda a controlar el pes de qui les consumix. Això és perquè les dietes vegetarianes i veganes tenen com a font d’alimentació principal la fruita, els vegetals, els llegums, la fruita seca o els cereals, grups d’aliments que no contenen un percentatge de greix elevat, per tant aporten menys calories que la carn animal. 
 • Cura del planeta: molts dels que opten per este tipus de dietes entenen que, com que no consumixen carn, ajuden a cuidar el planeta, perquè així es vorà reduïda l’activitat ramadera i, amb això, disminuirà la desforestació dels boscos i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que s’emeten a l’atmosfera. 

Desavantatges 

El gran problema d’este tipus de dietes és que s’ha de portar un gran control del que s’ingerix per a no tindre una falta de nutrients i que la salut no es veja ressentida. 

 • Insuficiència de nutrients: la vitamina B12 és necessària per al funcionament correcte de les neurones i la sang, per eixa raó la insuficiència d’esta vitamina pot perjudicar la salut cardiovascular, però també pot provocar danys neurològics. A més, amb la falta de proteïnes i ferro, pot provocar anèmia. Convé seguir una dieta equilibrada combinant correctament verdures, llegums i cereals per a millorar l’absorció d’algunes vitamines i minerals.
 • Falta d’àcids grassos essencials: són els que no pot sintetitzar el cos i s’han d’adquirir amb la dieta. Els àcids grassos essencials són l’omega-3 i l’omega-6 i és necessari ingerir-los per a tindre una funció cerebral correcta i una bona visió, i per als processos immunitaris i inflamatoris que es donen en l’organisme. 
 • Ossos més febles: un dels riscos més alts quan es deixen de consumir aliments d’origen animal és el dèficit de vitamina D i de calci. La falta d’estos dos nutrients afecta directament els ossos, ja que el calci és necessari per a la regeneració òssia contínua, però… la presència de vitamina D en l’organisme és imprescindible per a tindre una absorció de calci correcta!

Perquè siguen saludables, tant la dieta vegana com la vegetariana han de tindre una aportació adequada de proteïnes vegetals, ferro, vitamina D, calci, omega-3, iode i vitamina B12. Per això, si t’estàs plantejant este tipus d’alimentació, et recomanem que consultes un metge o nutricionista perquè estudie el teu cas i et puga assessorar correctament.