Card: receptes infal•libles

T’ensenyem a preparar cards, una menjar típic que es pot fer a l’aragonesa, a la navarresa o a la riojana. Aprofita a preparar-los abans que comence la calor.

els frescos

Compartix


El card és una hortalissa de la família de les asteràcies, com la carxofa, les endívies o els enciams. És una verdura típica dels mesos freds, des del final de la tardor fins a començament de la primavera, encara que també els podem trobaren conserva durant la resta de l’any. No s’han de confondre amb la borratja o la penca de la bleda, amb les quals compartixalgunasemblança. La part comestible del card és la tija o la penca, és a dir, la part blanca, que té un lleuger gust amarg degut a la cinarina.

 La planta és originària del Mediterrani, on va començar creixent de forma silvestre, fins que va començar a cultivar-se a Espanya, Itàlia i França. Al nostre país, la producció de card es dona, sobretot, a Navarra, Saragossa, La Rioja, Catalunya i la Comunitat Valenciana. El card també és molt preuat als països centreeuropeus.

Beneficis del card

Esta hortalissa és una gran aliada per a la salut ja que és font de fibra iàcid fòlic, que contribuïxen al funcionament normal del sistema immunitari. I també de potassi, que afavorix el mantenimentde la tensió arterial normal. Afavorix la digestió, ajuda a regular els nivells de colesterol, contribuïx a reforçar la flora intestinal, és rica en aigua imolt baixa en calories.


Com es cuinen els cards?

Quan comprem cards, ens hem de fixar que les tiges estiguen ben fermes i que tinguen un color blanc cremós, sense forats ni taques i que les fulles siguen verdes i fresques. Abans de cuinar el card, l’hem de netejar. Per a fer-ho, hem de tallar amb un ganivet les parts dures que embolcall en la base de la tija fins que trobem una part sucosa i de color verd blanquinós i eliminem els brins. Llevem les fulles i el tallem a trossos de 5 centímetres. Els ruixem amb suc de llima perquè no s’oxiden i es facen negres. Per a evitar que perden els nutrients, és recomanable no coure les tiges en excés. 


Receptes amb card:

Hi ha infinitat de receptes de card. Cada regió té la seua pròpia manera de preparar-lo, encara que la més comuna és coure’l en aigua amb sal i un raig de llima. Tambées pot cuinar al forn, ofegat o arrebossat o bé acompanyat d’alguna salsa.

Cardo con salsa de almendras

Ingredients (4 persones)

  • 500 g de card fresc, congelat o en conserva
  • 50 g de pinyons
  • 30 g de pernil serrà picat
  • 3 alls
  • 2 culleradetes de farina de blat o dacsa
  • Un grapat d’ametles crues
  • Sal i pebre negre acabat de moldre (al gust)
  • Oli d’oliva verge extra

Elaboració

  1. Si el card és fresc, en netegem bé els brins i tallem les parts més dura de la tija. El tallem a trossos i el submergim en aigua amb un raig de llima perquè no es faça negre.
    2. Bullim el card en aigua abundant amb sal, 20-25 minuts fins que estiga tendre (per a saber-ho punxem una pencaamb un ganivet). El retirem de l’aigua i reservem el caldo de la cocció.
    3. En una paella amb oli, sofregim els alls picats prèviament, hi afegim el pernil, l’ofeguem i hi agreguem la farina, que també sofregirem durant uns minuts. Hi tirem un culler de caldo de cocció i ho remenem fins que s’espessisca.
    4. Piquem les ametles i afegim un poc de caldo a la picada. Ho agreguem a la paella del sofregit, hi posem un poc de sal i ho mesclem. Ho bullim durant un minut. Si la salsa es queda molt espessa, hi posem un poc més del caldo.
    5. Tirem el card a la salsa i deixem que la salsa es reduïsca(al voltant de cinc minuts).
    6. Ho servim.

Card amb cloïsses

Ingredients (4 persones)

  • 500 g de card cuit
  • 300 g de cloïsses
  • 20 g de farina
  • 150 ml de caldo de cocció
  • 100 ml de vi blanc
  • 4 alls
  • Oli d’oliva
  • 1 manoll de julivert fresc

Elaboració

  1. Netegem bé els cards i els trossegem.
    2. Coem les penques en aigua bullint amb sal i un raig de llima durant una hora. Traiem el card i reservem l’aigua de la cocció.
    3. Ofeguem els alls picats amb l’oli d’oliva i hi afegim les cloïsses. Hi agreguem la farina, el vi blanc i l’aigua de cocció i deixem que les cloïssess’òbriguen.
    4. Hi afegim el card i ho remenem perquè es mescle.
    5. Ho servim amb un poc de julivert picat per damunt.