Cebes, el condiment perfecte

La ceba és un dels imprescindibles de les nostres cuines. La seua gran versatilitat i les seues propietats culinàries ens permeten cuinar-la pràcticament de totes les maneres possibles, encara que la millor manera d’aprofitar els seus beneficis és prendre-la crua. Et comptem les característiques de cada tipus de ceba i quina és la més adequada per a cada plat.

a examen

Compartix


I encara que és estimada per molts i rebutjada per d’altres, les seues propietats nutricionals són innegables: aporta fibra, potassi i folats, substàncies essencials per a la salut. A més, el seu contingut calòric és molt baix, ja que el component principal és l’aigua (90%). calórico es muy bajo, ya que su principal componente es el agua (90%)


CEBA DE GRA 

És la més conreada al nostre país. Podem trobar-ne des del juliol fins al maig de l’any següent. El seu gust és mig fort, per això sol prendre’s crua.

És ideal per a fer caramel·litzats.

CEBA BLANCA

Es troba tot l’any al supermercat i el seu gust és fort. L’aspecte i la mida són semblants als de la ceba de gra, però la seua pell és blanca i la carn té un color més clar. És molt cruixent.

La més indicada per a receptes amb ingredients potents, com la carn de caça.

CEBA SPRING

Es tracta d’una varietat de recol·lecció molt primerenca, entre abril i juny. La seua carn és blanca, dolça i sucosa i s’utilitza per a tota classe de plats. Cal consumir-la ràpid perquè la seua conservació és curta.

És molt versàtil i es pot utilitzar tant crua com cuita.

 ESCALUNYA

L’escalunya és una ceba xicoteta i un poc allargada, amb l’exterior daurat i la carn blanca. És molt aromàtica, amb un sabor suau i dolç entre la ceba i l’all.

És habitual cuinar-la sencera com a guarnició, encara que també és ideal per a guisats i salses.CEBA DOLÇA

Es tracta d’una ceba blanca-grogosa, de forma més prompte aplatada. El seu baix contingut en àcid pirúvic li proporciona un gust molt més suau, menys picant que la resta de cebes.

És ideal per a consumir-la crua en ensalades

FRANCESA

És una ceba de forma esfèrica i mida molt xicoteta, per això sol utilitzar-se sencera com a guarnició. El seu color és marró-rogenc i cuita té un aspecte molt agradable a la vista.

Ideal per a guarnicions al forn.

CEBA ROJA

Destaca pel color roig o morat i la seua carn és de color blanc-violaci. Encara que pot ser una miqueta aspra i picant, quan es cuina el seu gust se suavitza. És ideal per a donar un toc diferent als plats. Es pot trobar al supermercat tot l’any, però a l’estiu i començament de la tardor té un gust més suau.

És ideal per a adornar els nostres plats.

CEBALLOTS

La seua recol·lecció s’efectua quan la ceba és tendra i no ha madurat per complet. Se’n poden trobar durant tot l’any. Els ceballots són llargs i prims i  tenen un sabor dolç i suau, per això solen menjar-se crus. La seua textura és sucosa i cruixent.

Ideal per a prendre’l cru. Deliciós afegint-hi simplement oli i sal.


SABIES QUE...


• Alleugen el mal de gola: bullir en una tassa amb aigua alguns gallons de ceba, deixar-los reposar i beure’n després la infusió calma el dolor.
• Atenuen la tos nocturna: tallar la ceba en trossos i disposar-la en un recipient vora el llit ajuda a pal·liar la tos.
• Calmen les picades d’insectes i cremades: es recomana fregar ceba crua sobre la zona afectada durant un minut per a alleujar les molèsties.
• Repel·lixen els insectes: n’hi ha prou de fregar un tros de ceba acabada de tallar sobre la pell per a mantindre allunyats els insectes d’una forma natural i efectiva.