Propietats i beneficis de la xirivia
Coneixes les propietats de la xirivia? També coneguda com pastinaca sativa, la xirivia és una hortalissa plena de beneficis per a la salut. Descobreix tot el que té per aportar-te i pren nota de les següents idees per a preparar-la en la cuina.
a examen
Compartix
Què és la xirivia?
La xirivia és una hortalissa d'arrel originària d'Àsia i Europa molt similar a la carlota, però amb un color crema o un sabor anisat. Encara que actualment és menys popular que altres hortalisses, la xirivia va ser durant segles un aliment indispensable entre les famílies més humils.
Abans de la introducció a Europa de la creïlla després del descobriment d'Amèrica, la xirivia ocupava el seu lloc i va ser un dels principals manteniments alimentosos del poble. Era utilitzada en potatges, sopes, guisats, purés, rostits i al vapor, una gran protagonista dins de la cuina de l'època gràcies al seu sabor lleuger. No obstant això, amb l'arribada de la creïlla, la xirivia va passar a un segon pla, malgrat ser un aliment amb un important valor nutritiu i una llarga llista de propietats.
Encara que hui dia podem consumir-la durant tot l'any, la temporada de la xirivia és la tardor-hivern. En unes certes parts del món creix de manera silvestre, però a Espanya el seu cultiu se circumscriu al nord i a zones muntanyenques del centre i l'est.
Beneficis i propietats de la xirivia
Entre les propietats de la xirivia més destacades podem trobar:
Alt contingut en vitamines
- Vitamina E: té un efecte antioxidant i ajuda a les cèl·lules de l'organisme amb l'estrés oxidatiu i a reduir les possibilitats de contraure malalties oculars degeneratives com, per exemple, les catarates.
- Vitamina K: ajuda al cos a mantindre els ossos i els teixits saludables. A més, contribueix a generar proteïnes que ajuden a coagular la sang correctament.
- Vitamina B9 o àcid fòlic: molt recomanat per a les dones durant l'embaràs i el període de lactància, ja que ajuden a previndre determinades malalties en la formació i creixement del bebé.
- Vitamina C: ajuda a la correcta cicatrització dels teixits, però també, a reparar i mantindre els cartílags, els ossos i les dents. A més, ajuda a absorció de minerals com el ferro.
Font de minerals: com el potassi, que contribueix en l'activitat dels músculs i a mantindre una tensió arterial adequada.
Excel·lent font de fibra: fet que la converteix en un remei molt eficaç contra el restrenyiment, ajudant així a un correcte funcionament del sistema digestiu. A més, és un potent diürètic que ajuda a previndre la retenció de líquids.
Font d'àcids grassos essencials: com l'àcid Omega 3 i l'àcid Omega 6, els quals són components fonamentals per a la formació de cèl·lules. A més, són precursors de la formació de moltes altres substàncies en el cos, com les involucrades en la regulació de la pressió arterial i les respostes inflamatòries de l'organisme. Estos àcids grassos essencials també ajuden al correcte funcionament del cor, per el que, ajuden a previndre malalties cardíaques.
Baixa en calories: entre les propietats de la xirivia podem trobar que esta es tracta d'un aliment molt lleuger, ja que esta hortalissa únicament conté 75 kcal per cada 100 g.
Receptes amb xirivia
La xirivia aporta als plats un lleuger matís picant i un deliciós sabor fresc que es percep des del moment en què la coem. Hui la xirivia s'utilitza sobretot en guisats i sopes, sent un dels més coneguts la del putxero valencià, però hi ha moltes altres maneres de preparar-la, ja que la xirivia és una hortalissa molt versàtil que s'admet moltes altres receptes, pren nota d'estes 3 receptes amb xirivia que tenim preparades per a tu!
Crema de xirivia i porro
Una de les formes més delicioses de consumir i conservar les propietats de la xirivia és preparar-la en cremes o purés. Podem combinar-la amb altres verdures com la carabassa, la carabasseta o el porro per a aconseguir una recepta deliciosa... I plena de vitamines!
Ingredients
- 2 o 4 carlotes pelades i tallades en rodanxes (depenent de la seua grandària)
- ½ ceba dolça tallada en quarts
- 1 porro tallat en rodanxes
- 4 o 5 tasses de caldo de verdures
- Un grapat d'ametles torrades i pelades
- 2 o 3 xirivies pelades i tallades en bastons (depenent de la seua grandària)
- ½ cullerada de comí molt
- ½ cullerada de cúrcuma
- Sal (al gust)
- Oli d'oliva verge extra
Preparació
- Lava i talla les verdures en trossos xicotets. Reserva la xirivia i separa-la de la resta.
- A excepció de la xirivia, col·loca les verdures en una coga amb 4 tasses de caldo (o les que siguen necessàries fins a aconseguir cobrir totes les verdures). Quan comence a bullir, tira la sal, baixa el foc i deixa que les verdures es coguen aproximadament 25 minuts o fins que estiguen blanes. Apaga el foc i reserva les verdures i el caldo de la cocció.
- En un bol prepara una salsa amb l'oli, la sal i les espècies. Unta la xirivia amb la salsa especiada i enforna-la 20 o 30 minuts a 180é. Ull! Vigila que no es torre massa.
- Quan la xirivia estiga llesta, tira-la en la cassola juntament amb la resta de les verdures i les ametles. Tritura-ho tot fins a obtindre un puré suau i sense grumolls. Si el puré queda molt espés, pots tirar-li caldo de verdures per a diluir-ho una poc més.
Bastonets de xirivia al forn amb mel
Una altra manera de preparar esta hortalissa és al forn, la qual cosa la converteix en un snack ideal per a un picoteig sa.
Ingredients
- 6 xirivies
- Mescla d'herbes aromàtiques: orenga, romer, timó, herbes provençals, etc.
- Oli d'oliva verge
- Mel
- Sal
Preparació
- Lava i pela les xirivies i talla-les en bastons.
- Cola els bastons en una bandeja de forn, prèviament folrada amb paper de forn.
- En un bol, prepara una salsa amb les teues herbes aromàtiques preferides, oli d'oliva i mel. Reserva un poc de salsa per a després.
- Unta els bastons amb la salsa i tira un poc de sal per damunt.
- Fica al forn la xirivia durant 30 minuts a 200º. Ull! gira-la de tant en tant perquè es torren tots els costats per igual i queden cruixents.
- Trau els bastons del forn.
Hummus de xirivia amb oli d'all
Ingredients per a l'humus
- 6 xirivies pelades i tallades
- 60 ml d'oli d'oliva verge extra
- ½ cullerada de comí
- ½ cullerada de coriandre molt
- Sal (al gust)
- 2 alls picats
- 6 cullerades de Tahini
- 4 cullerades de suc de llima
- 120 ml de caldo de pollastre o aigua (depenent del gust)
Ingredients per a l'oli d'all
- 4 cullerades d'oli d'oliva verge
- 1 all picat o all molt
- Pebre negre
- Caiena (al gust)
Preparació
- Lava i pela les xirivies i col·loca-les en un olla amb l'aigua (o el caldo) i les espècies. Cou-les a foc lent aproximadament 15 minuts o fins que queden blanes.
- Prepara l'oli d'all mesclant els ingredients.
- Retira les xirivies del foc i tritura-les amb el tahini, l'all i el suc de llima. Si queda molt espés, pots tirar un parell de cullerades de caldo o d’aigua.
- Serveix l'hummus de xirivia en un bol amb l'oli d'all per damunt.
- Dipea amb el teu snack favorit! Eres de crudité de verdures o de Doritos?