Propietats de la xirivia

La xirivia, també coneguda com pastinaca sativa. Parlem del seu origen, dels molts beneficis que té i et donem unes quantes idees per a preparar-la en la cuina.

a examen

1 abril 2019

Compartix

Chirivia  Propiedades de la chirivía

Què és la xirivia?

Semblant a una carlota, però de color d’ivori o blanquinós, amb un gust anisat i molt menys popular que altres hortalisses. La xirivia va ser durant segles un aliment bàsic entre la gent més humil. Abans de la introducció a Europa de la creïlla després del descobriment d’Amèrica, la xirivia ocupava el seu lloc i va ser un dels manteniments alimentaris principals del poble en situacions de precarietat. Amb l’arribada de la creïlla, esta hortalissa va passar a un segon pla, tot i ser un aliment amb un valor nutritiu important. Hui la xirivia s’utilitza sobretot en guisats i sopes, un dels més coneguts dels és el putxero valencià, però hi ha moltes altres maneres de preparar-la.

L’origen de l’hortalissa el trobem a Àsia i a Europa. Encara que hui en dia en podem consumir durant tot l’any, la seua temporada és la tardor-hivern. En certes parts del món creix de manera silvestre, però a Espanya el seu cultiu se circumscriu al nord i a zones de muntanya del centre i de l’est.

Beneficis de la xirivia

Des de l’antiguitat, a la xirivia se li han atribuït certes propietats medicinals, però, a més, és una hortalissa recomanada pel seu alt valor nutricional.

Conté vitamina K, que ajuda a mantindre els ossos en condicions normals.


• Es recomana a les dones durant l’embaràs i la lactància per la seua aportació en vitamina B9 o àcid fòlic.

• Esta hortalissa és una font de fibra excel•lent.

• Com que és font de vitamina C, és una hortalissa amb poder antioxidant i protectora dels efectes dels radicals lliures.

•  És font de potassi, un mineral que contribuïx en l’activitat dels músculs i a mantindre una tensió arterial normal.

Com podem utilitzar la xirivia en la cuina

La xirivia aporta als plats un toc anisat, amb un matís picant lleuger i un gust fresc i deliciós que es percep des del moment en què la cuinem. El seu ús més estés ha sigut tradicionalment en caldos, però la xirivia és una hortalissa molt versàtil que admet moltes altres receptes.

Crema de xirivia

Una de las formas más deliciosas para consumirla es en cremas o purés. Podemos combinarla con otras verduras como la calabaza o el calabacín.

Preparació:

Una de les formes més delicioses per a consumir-la és en cremes o purés. La podem combinar amb altres verdures com la carabassa o la carabasseta. Només haurem d’ofegar les verdures en oli d’oliva durant uns minuts, afegir-los aigua o caldo si volem fer-la més saborosa i deixar que es coga durant uns 15 minuts. Com més temps ho tinguem, més dolçor amollarà la xirivia. Una vegada finalitzat, ho passarem per la batedora o pel processador fins que quede una crema fina. Se li poden afegir espècies com curri o sàlvia per a fer el plat més especial. També podem usar la crema de xirivia com a base per a plats de carn.


Chirivía Propiedades de la chirivía

Bastonets de xirivia al forn

 Una altra manera de preparar esta hortalissa és al forn.

Preparació:

 Tallem la xirivia en bastonets de la mateixa mida, els mesclem amb oli d’oliva, sal i herbes aromàtiques i els fiquem al forn 30 minuts a 220 graus. Els remenem i els fem 10 minuts més. 


Bastones Chirivia Propiedades de la chirivía


 Tindrem una guarnició sana i nutritiva en un moment!