La carabassa, ingredient estrela de temporada

La carabassa és un dels ingredients estrela de la tardor. Descobrix les propietats i beneficis dels diferents tipus de carabassa. A cuinar!

els frescos

Compartix


La tardor és la temporada per excel·lència de la carabassa, una de les hortalisses d’esta estació amb millor qualitat nutricional i, per les seues propietats, no podem deixar d’aprofitar-la en esta temporada. Perquè no desaprofites este aliment t’ho expliquem tot sobre la carabassa: les seues propietats, els seus beneficis i com la podem utilitzar en la cuina.


Diferents tipus de carabasses

 1. CARABASSA D’HIVERN O GEGANT
  És de les espècies de carabasses més conegudes. Són les de color taronja i d’una mida gran que s’utilitzen per a Halloween. És una varietat molt utilitzada per a cremes i purés de carabassa, però també està deliciosa torrada al forn per la consistència de la seua polpa i la pell fina i suau.
  2. CARABASSA PATISSON
  Es pot cuinar de moltes maneres (fregida, al forn, farcida…). Es recomana menjar-la quan encara és menuda perquè està més tendra. També s’utilitza molt per a decorar, per la seua forma particular i per la varietat de colors.
  3. CARABASSA ESPAGUETI
  Una varietat reptant d’hivern, amb fruits cilíndrics i grocs o ataronjats. És una carabassa molt especial, quan es bull o es cuina al forn la polpa es desfà en brins que semblen espaguetis. Està deliciosa amb formatge i herbes aromàtiques i també amb sal, pebre i mantega.
  4. CARABASSA DE TURBANT
  És una varietat que es pot conrear tant a l’estiu com a l’hivern. Té una forma molt peculiar, i per això s’utilitza molt com a element decoratiu. Per a fer cremes i purés també és deliciosa i saborosa, encara que la seua polpa és escassa i té molts buits a l’interior.


5. CARABASSA CACAUET
És una carabassa gran i allargada, amb forma de pera i d’un color taronja intens. Per la seua polpa dolça i cremosa és ideal per a preparar cremes i dolços. Si no s’obri, es pot conservar en perfecte estat durant mesos.
6. CARABASSES DE CABELL D’ÀNGEL
N’hi ha diverses, però la carabassa més comuna per a elaborar este dolç tan usat en rebosteria és la Cucurbita ficifolia. També se’n diu “carabassa per a dolç”. Visualment pot recordar un meló d’Alger, per la seua circumferència quasi perfecta i els colors verd i groguenc, com si formara un dibuix estriat. Per dins, la polpa és de color molt clar, pràcticament blanc, amb pipes xicotetes o llavors negres que també recorden les del meló d’Alger.

Beneficis de menjar carabassa

 • Ens ajuda a no engreixar-nos. És un aliment que conté molt poques calories, per l’alt contingut en aigua. A més, també presenta gran quantitat de fibra que ens ajudarà a sentir-nos plens, a accelerar i millorar el procés digestiu. Si preparem la carabassa en crema o en puré, este aliment farà que ens omplim abans si el consumim calent, i així aconseguirem consumir menys aliment.
 • Protegix la vista. Rica en antioxidants com la vitamina C, la vitamina E i els betacarotens, que han demostrat que són ferramentes excel·lents per a cuidar la salut ocular i previndre el mal degeneratiu.
 • Enfortix el sistema immunològic. Els betacarotens presents en esta hortalissa, que l’organisme transforma en vitamina A, són molt beneficiosos per a ajudar-nos a reforçar el sistema immunològic cel·lular, ja que es tracta d’un potent antioxidant natural. Les seues pipes ben picades són molt bones per a eliminar els paràsits intestinals.
 • Regula el trànsit intestinal i prevé el restrenyiment. La carabassa conté una quantitat apreciable de fibra tant soluble com insoluble que ajuda el trànsit intestinal.
Conservació de la carabassa

Per a triar una bona carabassa convé fixar-se en la pell. Si és llisa i fina, pot estar un poc verda. Les millors són les de pell grossa però intacta, amb el peduncle i un pes elevat en relació amb la mida. Així aguantaran uns quants mesos, encara que sempre és millor consumir-les al punt.

I per a conservar-les l’ideal és un lloc fresc i sec. Una vegada partides, a la nevera duren almenys una setmana, cobertes amb film, tapant-ne la pell, o guardades en una bossa perforada.

Usos a la cuina

Abans d’utilitzar la carabassa convé netejar-la amb un drap humit. Per a cuinar-la hi ha diverses opcions:


Es pot torrar al forn tallada per la meitat i sense llavors, i després buidar-ne la polpa, triturar-la i utilitzar-la en cremes, sopes o purés. Tallada a rodanxes i cuita al forn amb mel i espècies oferix unes postres delicioses i fàcils de preparar.
Es pot trossejar i deixar-la neta de pell, llavors i fibra abans de cuinar-la al vapor o bullir-la. No convé coure la carabassa en excés, màxim uns 20 minuts; així es preserven el sabor i els nutrients.


Les espècies i plantes aromàtiques li van bé tant en preparacions dolces com salades: canella, vainilla, anís estrelat, cardamom, comí, gingebre, timó, orenga, romer, fenoll, coriandre, cibulet, alfàbega, pebre… També el curri casa molt bé amb la carabassa, sobretot a les sopes. La taronja, ja siga la pell o el suc, li dona un toc àcid. I la salsa de soja servix perfectament per a condimentar-la: si en tallem la polpa en daus grans i la macerem en un adob de salsa de soja amb plantes aromàtiques i all, ens queda un entrant o guarnició per als plats de carn o peix.