Putxero valencià, recepta tradicional

El putxero valencià és una recepta tradicional molt popular en època de fred. Descobrix esta versió del putxero i la recepta per a elaborar-lo

a examen

Compartix

Que bé que entra un plat de putxero els dies més freds. Quanta sensació de llar transmet l’olor, quants records suscita al paladar i quanta energia reporta al cos. Este putxero és capaç de rescatar l’ànim. Per sort, ja no només està reservat per a les grans ocasions, com el dia de Nadal, sinó que hi ha la tradició de preparar-ne els dimecres i la llibertat de servir-ne en qualsevol moment.

La versió valenciana de l’olla té les seues pròpies particularitats, com ocorre a la resta de territoris d’Espanya. Des de l’escudella catalana fins a l’olla madrilenya, passant per l’olla andalusa. El guisat de la terreta compartix amb la resta de les versions l’ús de verdures, llegums i carns, però afig alguns ingredients típics de la zona, com la bajoca o el napicol. Un altre dels seus trets més distintius és que les pilotes s’emboliquen en fulles de col. I, per descomptat, després ve el ritual de servir-ho tot en un orde determinat, que sol consistir en tres tandes (encara que depén de la casa).

El putxero valencià en olla exprés

La preparació del putxero no està reservada als cuiners més experimentats, sinó que pots fer-ho tu mateix seguint uns passos senzills. Al cap i a la fi, es tracta de posar bons productes en una olla i deixar que bullen en l’aigua. Si el que vols és reduir els temps de cocció, llavors pots utilitzar una olla exprés, on ho tindràs a punt en aproximadament una hora (davant de les tres hores de l’olla tradicional, que a més cal vigilar). Hi ha models en el mercat de gran qualitat que són antiadherents i que permeten preservar el sabor dels ingredients, així com totes les propietats.


Ingredients per a fer putxero

Hi ha tantes receptes de putxero com famílies, però esta llista d’ingredients, que podràs trobar fàcilment en Consum, garantix un bon resultat per a 10 persones:

Ingredients per a fer les pilotes del putxero

A continuació t'enumerem els ingredients per a elaborar les pilotes del putxero (4 aproximadament)

¿I l’elaboració?

Preparació de les pilotes

És possible que la preparació de les pilotes siga el més senzill:

•Mescla en un bol la carn picada de vedella i de porc, el pa desfet i molt escorregut, l'ou, els pinyons, el grapat de julivert fresc, trossejat finament i la canella, salpebra-ho. Dona-li forma de pilotes (aproximadament 4) i reserva-les.


Preparació del putxero

La preparació del putxero és una mica més costosa. A continuació te la detallem pas a pas:

  1. Posa a remulla els cigrons al menys 12 hores abans de començar a preparar el putxero.
  2. Ompli una cassola amb 3 litres i quart d’aigua. Posa-la al foc i en primer lloc incorpora-hi la vedella, la gallina, els ossos i sala-ho. Fes-ho bullir a foc fort durant 20 o 25 minuts.
  3. Retira la bromera formada sobre la superfície i deixa-ho una hora i mitja més, a foc lent.
  4. Transcorregut este temps, tira les penques i la verdura, menys els cigrons. Mantín-ho a foc lent durant 15 minuts. Aleshores afig el pollastre i les pilotes. Apuja el foc uns minuts, incorpora els cigrons (millor si estàn dins d'una xarxa específica per a cuinar) i després mantín-lo una hora i mitja. Transcorreguts 45 minuts, agrega-hi les creïlles i senceres, apujant el foc perquè bulla una altra vegada. Després continua la cocció 45 minuts més a foc lent.
  5. Apaga el foc i, amb molta cura, aboca el caldo en una altra cassola més xicoteta (18 de diàmetre per 11 d’alt) i cola’l. Encén el foc i quan bulla tira l’arròs i mantín-lo de 8 a 10 minuts a foc fort i 10 minuts a foc lent.
  6. Servix la sopa i separa la resta d’ingredients: d’una banda, les verdures i creïlles, i de l’altra les carns, les pilotes i els ossos.


Descobreix aquesta recepta i més, en este ARTICLE.

A partir d’ara, la cuina tradicional no tindrà secrets per a tu.