Putxero valencià, recepta tradicional

El putxero valencià és una recepta tradicional molt popular en època de fred. Descobrix esta versió del putxero i la recepta per a elaborar-lo

a examen

2 gener 2019

Compartix

Que bé que entra un plat de putxero els dies més freds. Quanta sensació de llar transmet l’olor, quants records suscita al paladar i quanta energia reporta al cos. Este putxero és capaç de rescatar l’ànim. Per sort, ja no només està reservat per a les grans ocasions, com el dia de Nadal, sinó que hi ha la tradició de preparar-ne els dimecres i la llibertat de servir-ne en qualsevol moment.

La versió valenciana de l’olla té les seues pròpies particularitats, com ocorre a la resta de territoris d’Espanya. Des de l’escudella catalana fins a l’olla madrilenya, passant per l’olla andalusa. El guisat de la terreta compartix amb la resta de les versions l’ús de verdures, llegums i carns, però afig alguns ingredients típics de la zona, com la bajoca o el napicol. Un altre dels seus trets més distintius és que les pilotes s’emboliquen en fulles de col. I, per descomptat, després ve el ritual de servir-ho tot en un orde determinat, que sol consistir en tres tandes (encara que depén de la casa).

El putxero valencià en olla exprés

La preparació del putxero no està reservada als cuiners més experimentats, sinó que pots fer-ho tu mateix seguint uns passos senzills. Al cap i a la fi, es tracta de posar bons productes en una olla i deixar que bullen en l’aigua. Si el que vols és reduir els temps de cocció, llavors pots utilitzar una olla exprés, on ho tindràs a punt en aproximadament una hora (davant de les tres hores de l’olla tradicional, que a més cal vigilar). Hi ha models en el mercat de gran qualitat que són antiadherents i que permeten preservar el sabor dels ingredients, així com totes les propietats.


Ingredients per a fer putxero

Hi ha tantes receptes de putxero com famílies, però esta llista d’ingredients, que podràs trobar fàcilment en Consum, garantix un bon resultat per a 10 persones:

Per a les pilotes (4 aproximadament):

¿I l’elaboració?

És possible que la preparació de les pilotes siga el més senzill, perquè només requerix mesclar tots els aliments en un bol, pastar-los en forma de bola i embolicar el resultat amb fulles de col escaldades prèviament. Quant al putxero en si, cal omplir una cassola amb 3 litres d’aigua i anar incorporant-hi els ingredients en orde diferent, depenent dels temps de cocció que requerisca cada un. El mateix caldo servirà per a bullir l’arròs en un recipient diferenciat i, d’esta manera, elaborar la sopa. Amb tot això tindrem el plat de cullera que obrirà el menú, per a més tard passar als cigrons i la safata de verdura i carn.

T’expliquem la recepta pas a pas en este ARTICLE.

A partir d’ara, la cuina tradicional no tindrà secrets per a tu.