Com aprofitar al màxim les verdures

La guia definitiva per a aprofitar les parts de les verdures que sempre tirem. Aprofitar les tiges, les fulles, les corfes o les beines de les verdures no només és qüestió d’estalvi, sinó d’evitar el malbaratament alimentari, a més de guanyar nous sabors. El que t'estàs perdent!

saber comprar

Compartix


De la mateixa manera que aprofitem el cap i l’espina d’un peix per a preparar un bon fumet, no hauríem de descartar la part verda de les carlotes o la corfa de les creïlles. Aprofitar les tiges, les fulles, les corfes o les beines de les verdures no només és qüestió d’estalvi, sinó d’evitar el malbaratament alimentari alhora que disfrutem de nous sabors i textures que fins ara segurament ni coneixíem.

Aprofitar les corfes 

Ceba

És una gran aliada en caldos, sopes o salses. Podem afegir-la ben picadeta als guisats o deshidratar-la al forn i posar-la en pols. També la podem utilitzar per a aromatitzar arrebossats si la mesclem en trossos molt menuts amb el pa ratllat. Potencia molt els sabors i, a més, dona un toc daurat als plats.

Creïlla

Com la resta de verdures, podem aprofitar la corfa de les creïlles per a afegir-les a qualsevol caldo o fons. Encara que una opció més abellidora pot ser convertir eixes corfes en aperitius cruixents per a picar. Com? Llavant-les bé i cuinant-les al forn a 200 ºC amb una miqueta d’oli, sal i espècies al gust.


Aprofitar les fulles 

Porros, cebes i cebes tendres

Encara que si mengem crues les fulles d’aquests aliments poden semblar-nos més fibroses, podem utilitzar-les per a enriquir un caldo o introduir-les en sopes i potatges, on queden més blanetes. Això sí, sempre ben llavades.

Les tiges altes de cebes, porros i cebes tendres, que són més verdes, es poden utilitzar per a donar més sabor als remenats, les truites o els pastissos salats tipus quiche, i també per a adornar plats igual que moltes vegades fem amb la ceba tendra.

Ràvens, naps i xirivies

Les fulles dels ràvens i ravenets són tendres i perfectament comestibles. Podem posar-les al costat del seu propi fruit per a menjar-les crues. Per part seua, les fulles dels naps, conegudes com “grelos”, són molt apreciades en algunes regions del nord peninsular, com Galícia. Es poden menjar crues, cuites, saltades o afegir-se en qualsevol caldo.

Carlota

De sabor lleugerament amarg, les fulles de carlota ben picadetes poden adobar qualsevol tipus de plat substituint altres herbes aromàtiques com el julivert, l’orenga o l’alfàbega. De fet, per a fer pesto queda boníssim.

I si volem aromatitzar olis o mantegues, les fulles de carlota picades també els donen un toc molt especial, tant soles com acompanyades d’un altre tipus d’herbes.

Remolatxa

Per als qui tenen per costum utilitzar remolatxa fresca en les receptes, els agradarà saber que les fulles i les tiges són perfectament aprofitables. De fet, si les usem com si foren bledes o espinacs, ens sorprendrem del seu gust, que és molt més suau. Es poden bullir, saltar o afegir a truites i remenats.

També es poden utilitzar crues per preparar els coneguts smoothies, batuts o sucs o, per què no, en ensalades.

Cols: coliflor, bròcoli, etc.

Com la remolatxa, les fulles de les cols combinen molt bé en caldos i cremes de verdures. A més, si són xicotetes i tendres, com les del bròcoli, inclús es poden menjar crues.

Carxofes

La carxofa és una verdura que, per a preparar-la bé, necessita eliminar moltíssimes de les seues fulles i, la majoria de voltes, també les tiges. Un gran desaprofitament que ara podrem aprofitar. Les fulles, si són tendres, es poden fregir per a aconseguir uns aperitius saborosos i cruixents. Per contra, si estan més dures, es poden aprofitar per a tota classe de guisats i cremes.

Fenoll

Les fulles del fenoll s’utilitzen molt per a aromatitzar envinagrats o com a substitut de les herbes aromàtiques. El seu gust suau, dolç i anisat el fa perfectament compatible amb suc i batuts, com també per a acompanyar ensalades, guisats, caldos o simplement per a empolsar els plats abans de servir-los i així donar-los un toc diferent.Aprofitar el tronc de la verdura

Bròcoli, coliflor o carxofa

Cru, tallat a làmines molt fines o saltat, bullit o al vapor acompanyant les branquetes, el tronc del bròcoli, la coliflor o la carxofa, si se’n lleva la part exterior, queda molt tendre. Per descomptat, és perfecte per a qualsevol tipus de crema de verdures.

Porro

El tram verd que cada porro té a l’interior és perfectament aprofitable. De fet, té un gust més suau. Podem utilitzar-lo en guisats, truites o inclús per a decorar algun plat.

Aprofitar les beines

Pésols i faves

En temporada de faves i pésols frescos, malbaratem moltes beines. En comptes de tirar-les al fem, podem bullir-les amb altres verdures per a enriquir cremes. També podem aprofitar-les per a torrar-les a la graella i menjar-nos-les senceres si no són molt grosses. I, per descomptat, si les cuinem i després les triturem, ens quedarà un suc verd molt cridaner que podrem utilitzar com a base per a salses i vinagretes.