Com fer xurros casolans?
Els xurros són un element comú en la gastronomia del nostre país, presents en pràcticament totes les comunitats de Sud a Nord de la península. Per a desdejunar o berenar, acompanyats d'un bon xocolate calent o, simplement, d'un café amb llet, són un dolç que agrada a petits i grans.
a examen
Compartix
Diferències entre xurros i porres
A Espanya podem diferenciar dos tipus de xurros: els xurros de roda o porres i els xurros de llaç o bastó, però existeixen algunes diferències entre ells. Pren nota d'elles!
- Ingredients: mentre que la massa de tots dos tipus de xurros està composta pels mateixos ingredients essencials: farina de blat; aigua i sal, per a l'elaboració de les porres, s'afig, a més, bicarbonat i la denominada “massa mare”.
- Forma i grandària: mentre que els xurros solen tindre forma de llaç; un gruix fi; i una massa densa, les porres tenen major grandària; són més gruixudes i més esponjoses.
- Farciment: mentre que els xurros no solen emplenar-se, en les porres podem trobar diferents tipus de farciments.
A més, malgrat la senzillesa dels seus ingredients, podem trobar algunes diferències en la forma i la presentació dels xurros i porres, existeixen moltes possibilitats!
- Forma: rectes, en forma de llaç o de pal.
- Farciment: encara que els xurros no solen emplenar-se, podem trobar porres farcides de xocolate; de crema pastissera; d'almívar de llet, etc.
- Presentació:
- Empolvorats: encara que el més tradicional és que estiguen empolvorats amb sucre, en alguns llocs als xurros també se'ls afig canyella.
- Banyats: hui dia, podem trobar tant porres com xurros… Banyats en diferents tipus de xocolates i cremes!
Recepta de xurros casolans fàcils
Si t'abelleix gaudir d'aquest dolç durant tot l'any, segurament t'interessa com preparar xurros casolans. A continuació, et presentem una recepta molt senzilla perquè els pugues cuinar còmodament a casa.
Ingredients per a fer xurros
- 250 g farina de blat
- 250 g d'aigua
- 50 g de mantega
- 1 cucharadita de sal
- Sucre blanc
- Oli d'oliva suau
Preparació dels xurros casolans
Massa dels xurros
- Col·loquem la farina en un bol gran. Mentrestant, en una cassola, calfem l'aigua amb la sal i la mantega.
- Quan la mescla comence a bullir, la vertemos sobre la farina i immediatament comencem a mesclar els ingredients amb unes varetes fins que vegem que queda una massa compacta i flexible. Ull! perquè la massa quede d'aquesta manera, és important que remoguem els ingredients a poc a poc per a evitar que es formen grumolls.
Com sabem que la nostra massa per a xurros està ja llesta? Quan aquesta se'ns enlaire del bol sense cap problema.
Com fregir xurros casolans?
- Introduïm la massa en una churrera o pispa pastissera amb el filtre en forma d'estrela. Els professionals, aconsellen utilitzar una churrera perquè compacta la massa i elimina l'aire, però si no disposes d'aquesta eina, la pispa pastissera pot ajudar-te a aconseguir un acabat semblant.
- Amb l'ajuda de la churrera o de la mànega pastissera, farem les nostres porcions de xurros i els col·locarem sobre un drap de cuina net. Mentrestant, posarem al foc una paella amb abundant oli d'oliva suau.
- Quan l'oli estiga calent, a uns 195 o 200 °C, anirem introduint, a poc a poc, les porcions de massa per a fregir.
Ull! ja siguen porres o xurros, la qual cosa marca la diferència a l'hora de fer xurros casolans de bona qualitat, és que aquests siguen cruixents, que no estiguen greixosos i que no facen gust de farina crua. Per això, una vegada hem introduït la massa en l'oli, és important que baixem la temperatura a un nivell mitjà per a evitar que els nostres xurros queden crus per dins.
Com servir i acompanyar els xurros
- Una vegada fregits, col·locarem els nostres xurros en una safata amb paper de cuina perquè absorbisca l'excés d'oli.
- La recepta tradicional marca que els xurros se serveixen empolvorats amb sucre blanc i acompanyats d'un xocolate a la tassa bé calenta, però… Existeixen infinites possibilitats!
Els xurros casolans es poden congelar?
Si t'has animat a traure el teu costat més repostero, però no sou molts a casa, t'interessa saber que la massa de xurros es pot conservar en la nevera o fins i tot congelar. Ull! si optes per congelar-los, tingues en compte descongelar la massa prèviament.
Com fer xurros sense glúten
Prova a seguir la nostra recepta original, però substituint la farina de blat per farina sense gluten.
Com fer xurros sense oli
Si t'encanten els xurros, però et resulten pesats per la fritada, igual t'interessa saber com fer xurros casolans sense oli. Això sí, per a preparar-los necessitaràs tindre a mà una fregidora d'aire. T'animes? Pren nota de com fer-los.
Com fer xurros casolans sense oli pas a pas
- Elaborem la massa dels nostres xurros casolans seguint la recepta original.
- Precalentamos la fregidora d'aire a 200 °C.
- Amb l'ajuda d'un pinzell, recobrim la cubeta de la fregidora amb unes gotetes d'oli d'oliva suau o bé, amb oli de gira-sol.
- Formem els nostres xurros casolans i els introduïm en la cubeta sense amuntegar-los.
- Cuinem els xurros durant quatre minuts, d'una banda. Passat aquest temps, els donarem la volta per a cuinar-los per l'altre costat. Ull! si observes que els laterals han quedat menys fets, pots optar per donar-los la volta i cuinar-los una mica més.
- Extraiem els xurros de la fregidora d'aire i els empolvorem amb sucre blanc… Riquíssims!
Esperem que t'hagen agradat aquests trucs sobre com fer xurros casolans, però si encara no t'animes a traure el teu costat més cocinitas, sempre pots comprar xurros congelats o porres congelades en el teu supermercat habitual i tindre'ls llestos en pocs minuts.