Com es fan els xurros: recepta de xurros casolans

Els xurros són un element comú en la gastronomia del nostre país, presents en pràcticament totes les comunitats de sud a nord de la península. Per a desdejunar o berenar, acompanyats d’un bon xocolate calent o, simplement, d’un café amb llet, són un dolç que agrada xicotets i grans.

a examen

Compartix


En Espanya podem diferenciar dos grans grups de tipus de xurros: els xurros de roda o porres i els de llaç o bastó. La massa per als dos tipus està composta pels mateixos ingredients essencials: farina de blat, aigua i sal, encara que per a l’elaboració de les porres s’afig bicarbonat i la denominada “massa mare“.

Tot i això, i a pesar de la senzillesa dels seus ingredients, hi ha algunes diferències en la forma o en la preparació d’este dolç, segons el lloc on ens trobem. Els podem trobar amb forma recta, de llaç o rectes, i poden estar farcits de xocolate, crema de pastisseria o almívar de llet, i fins i tot, banyats en xocolate o empolvorats amb sucre, que són els més tradicionals i fàcils de fer. En alguns llocs, al sucre també li afigen canella.

Com podem fer xurros casolans

 Recepta tradicional, pas a pas, per a fer xurros deliciosos a casa, encara que no siguem molt cuinerets

 Ingredients per a 18-22 xurros:

-250 g farina de blat
-250 g d’aigua
-50 g de mantega (opcional)
-1 culleradeta de sal (8 grams aproximadament)
-Sucre per a empolvorar
-Oli d’oliva suau per a fregir o oli de gira-sol
-Paper absorbent de cuina
-Una xurrera manual o una mànega de pastisseria amb boca fina en forma d’estrela.Preparació dels xurros:

- Posem la farina en un bol gran i, en una cassola, calfem l’aigua amb la sal i la mantega.

-Quan comence a bullir, l’aboquem sobre la farina i anem mesclant-ho bé amb unes varetes fins que quede una massa compacta i flexible. És important que ho fem a poc a poc per a evitar que es formen grumolls, cal tindre paciència i no parar de remenar fins que la massa es forme. Però, com podem saber si està llesta? Quan estiguem remenant-la i la massa es desapegue del bol sense cap problema, ja està preparada.

-Introduïm esta massa en una xurrera o mànega de pastisseria amb el filtre en forma d’estrela. S’aconsella la xurrera perquè compacta la massa i elimina l’aire, per a evitar que els xurros salten després en l’oli. Si utilitzem la mànega de pastisseria, n’hi ha de plàstic d’un sol ús, per no haver de netejar-la després.

- Anem fent les porcions de xurros sobre un drap de cuina, mentre posem al foc una paella amb oli d’oliva suau o oli de gira-sol abundant.

-Quan l’oli estiga calent, a uns 195-200 °C, anirem introduint les porcions de massa per a fregir, però haurem d’abaixar el foc a nivell mitjà per a evitar que els xurros es queden crus per dins.
-Una vegada fregits, els retirem a una safata amb paper de cuina per a absorbir l’excés d’oli.

-Els servim empolvorats de sucre per damunt.

Tant si són porres o xurros, el que marca la diferència entre els xurros casolans bons i els que no ho són és que estiguen cruixents, que no estiguen greixosos i que no tinguen gust de farina crua.

Així que no et calen ingredients cars per a fer xurros casolans, els tenim en la cuina. A més, la massa de xurros es pot conservar en la nevera o fins i tot es pot congelar i traure-la el dia anterior, i després només els haurem de fregir i disfrutar d’uns bons xurros casolans. I si els acompanyem de xocolate desfet, molt millor. A disfrutar!

I si després d’això, encara no t’hem convençut, sempre pots comprar-los congelats en el teu supermercat habitual.