Com es recicla correctament: 5 errors comuns
Aprén a reciclar correctament. Evita estos 5 errors habituals i descobrix amb els nostres consells com cal separar bé el fem. Cuida el planeta!
és eco, és lògic
Compartix
On aboque açò? Este és un dubte habitual quan ens trobem enfront del contenidor amb el residu a la mà: al blau o al groc?, al marró?, deu ser per al punt net? Et detallem quines són les creences errònies més esteses i l’opció correcta per a cada deixalla.
5 errors comuns a l’hora de reciclar
1. Pensar que tots els tipus de vidres es poden reciclar en el contenidor verd
El cristall no és vidre i, per tant, no es recicla en el contenidor verd, anirà al punt net. Les copes o gots trencats i els espills no es poden reciclar en el contenidor verd. Estos elements no estan fets de vidre, realment, sinó de cristall, que té òxid de plom en la composició. Tampoc no es poden reciclar en el contenidor verd les llunes dels cotxes, les finestres, els focus de llum ni els pots de vidre dels medicaments.
2. Creure que els brics no són envasos perquè són de cartó
Els brics de llet o de suc són de cartó, sí, però també tenen plàstic i alumini i, com a tal, són envasos que es reciclen en el contenidor groc. Este és un dels errors més comuns que es detecta en les plantes de reciclatge, i és que, encara que el material principal siga el cartó, es tracta d’un envàs que està fet amb altres materials que resultarien molt complicats de separar durant el procés de reciclatge.
3. Considerar que el paper, encara que estiga usat, continua anant al contenidor blau
Els tovallons, els mocadors o el roll de cuina quan estan bruts o amb restes d’aliments o de matèria orgànica no es poden reciclar en el contenidor blau. Durant el procés, és molt complicat separar la brutícia del paper. Per això, si el tovalló o el paper en qüestió estan bruts, el lloc correcte és el contenidor de residus orgànics, el marró. Així es podran tractar correctament. Les tovalloletes humides o el paper higiènic humit mereixen un esment a banda, ja que, per la seua composició, la majoria conté materials plàstics i haurien d’abocar-se en el contenidor gris, el de la resta. Passa el mateix amb els bolquers o les compreses.
4. Tractar el paper d’alumini com si no fora un envàs més
On aboque el paper d’alumini? És un dubte molt comú i, a més, amb un material que té un ús tan estés i pràcticament diari per les seues propietats conservants. El paper d’alumini és un envàs més i, com a tal, es pot reciclar en el contenidor groc. El contenidor groc, el dels envasos, és un dels que més dubtes susciten quan arriba el moment de “triar” el contenidor, però en realitat és el que més de pressa hauria d’omplir-se a casa nostra pel tipus de consum que fem.
5. Pensar que les bosses es poden abocar a qualsevol contenidor
Reciclar bé necessita temps i espai, i sobretot requerix conscienciació a casa. L’objectiu: cuidar el planeta i cuidar-nos, sempre val la pena. Si després de fer este “esforç” aboquem els residus al contenidor específic però dins d’una bossa de plàstic, de poc haurà servit la faena. Fica tot el cartó dins d’una bossa de plàstic i abocar-la així al contenidor blau o fer el mateix quan tirem vidre no és el més aconsellable i dificulta el treball de les plantes de reciclatge. És una llàstima, perquè ja hem aportat el nostre granet d’arena quan hem separat els residus prèviament. Recorda separar continent i contingut quan aboques els residus, o bé portar una bossa reutilitzable que pugues aprofitar més vegades per a “transportar” les deixalles al contenidor.