Com organitzar els aliments en la  cuina

Mentres 800 milions de persones passen fam, cada any es perd un terç dels aliments que es produïxen. Et donem les claus per a posar el teu gra d'arena i conservar els aliments durant més temps, fent un bon ús de la nevera i dels envasos per a la seua conservació.

saber comprar

Compartix


Les famílies espanyoles malgasten 604 milions de quilos d’aliments cada any, segons el MAPAMA (Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient), suposa que representa que cada any es perden un terç dels aliments que es produïsquen, mentre que 800 milions de persones passen fam.

Malgastar aliments també suposa, a més, un ús innecessari de terra, aigua i energia i contribuïx a emetre més gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera.

Són dades realment cridaneres i preocupants i ens han de fer prendre consciència que nosaltres, com a consumidors, tenim un paper important. Per començar a reduir el desaprofitament a casa i adquirir consciència, res tan fàcil com adaptar la nostra llista de la compra a allò que realment consumirem, tindre en compte les dates de caducitat i de consum preferent i seguir les recomanacions de conservació dels aliments tant al frigorífic com al rebost.

Cómo organizar los alimentos en tu cocina


ORGANIZACIÓN EN LA NEVERA

Estant superior: Els productes es congelen més de pressa. Ideal per a carn i peix.

Estants inferiors: productes ultracongelats com ara gelats, pizzes, verdura, peix, a més d’embotits, pa i tàpers casolans.

Estants superiors: Aliments cuits, embotits envasats i begudes.

Estants centrals: Formatges, iogurts, postres refrigerades i productes ja oberts (conserves)

Estants inferiors: Aliments frescos (carn i peix). Productes en descongelació.

Calaixos: Fruites i verdures.

A la porta: Begudes, llet, mantega, margarina, melmelades i salses.

Cuidados generales de la nevera:

- Mantingueu-lo net i eviteu el gel i el gebre.

- Deixeu espai entre els aliments.

- Etiqueteu els  envasos amb data, contingut i nre. de racions.

- No hi guardeu aliments calents.

- Disposeu d’envasos menuts per a utilitzar-ne només la quantitat justa.

- No el sobrecarregueu

Com organitzar els aliments en la teua cuina


ORGANITZACIÓ DEL REBOST

S’hi guardaran tots aquells aliments que no requerixen conservació en fred i es poden emmagatzemar amb seguretat durant períodes llargs.

Ha de ser un lloc fresc, sec i ordenat. És important ser curosos i posar sempre al davant els productes que caduquen abans. La tria dels envasos també pot fer que els aliments es mantinguen durant més temps. Podem posar-hi llegums, sal, sucre, farina, sucre, pastes, arròs, conserves, aigua i altres begudes embotellades o en bric, creïlles, alls i cebes, pa i derivats, cereals, oli, vinagre, snacks, fruita seca, cacau, café, etc.

TIPUS D’ENVASOS PER A CONSERVAR ELS ALIMENTS

- Tàpers i pots de vidre hermètics amb tapa: per a guardar aliments al rebost i conservar productes a la nevera.

- Envasos de fruita i verdura: per a mantindré la frescor del producte durant més temps. S’han d’obrir quan s’hagen de consumir.

- Envasats al buit: l’extracció d’aire dels envasos afavorix que els aliments es mantinguen durant més temps sense alterar-ne les característiques.

- Bosses de plàstic: Útils per a conservar els aliments, aprofitant el màxim espai.

- Film transparent: Protegix de la humitat i les olors.

Paper d’alumini: Es recomana que siga resistent a la congelació.