Com es pot superar la inseguretat laboral 

Inseguretat laboral: com afecta el teu dia a dia? Aprén què és, els exemples més comuns i com pots guanyar confiança en l’entorn laboral. T’ajudem!

coneix-te

Compartix


Què és la inseguretat laboral?

La inseguretat laboral pot presentar-se en determinats moments de la vida i es deu a causes diferents i variades. Però... sabríem definir què és la inseguretat laboral? Esta sorgix, com bé indica el seu nom, en l’àmbit laboral, i té l’origen en els sentiments d’insuficiència o incertesa. La inseguretat laboral, així, té a vore amb la impossibilitat o el temor de desenvolupar-nos professionalment.

Algunes vegades, començar un treball nou, enfrontar-se a una tasca nova o relacionar-se amb persones desconegudes pot provocar esta sensació de no estar a l’altura o d’un cert descontrol. Estos alts i baixos solen desaparéixer amb el pas del temps, però altres vegades la inseguretat pot convertir-se en un cercle viciós i ocasionar una disminució del rendiment i la productivitat. Inclús pot afectar el nostre estat d’ànim, que influïx directament en l’ambient laboral.

Com s’expressa la inseguretat professional?

Potser és més fàcil entendre què és la inseguretat laboral amb alguns exemples. Rebre una crítica dura, tindre una qualificació baixa en algun curs de capacitació, viure alguna situació feridora amb companys de treball, no aconseguir unes certes metes o no saber gestionar els contratemps, per exemple, també poden ocasionar inseguretat en el treball.

I és que, si bé a vegades la inseguretat professional es deu a factors purament objectius, com la falta d’una competència determinada o la poca experiència en l’execució d’alguna tasca, d’altres té a vore amb factors subjectius, com ara pors irracionals que cal tractar per a evitar que ocasionen un dany permanent en la nostra salut.

Una altra forma en què es pot detectar la inseguretat laboral és en l’aprovació constant dels altres. Les persones insegures solen necessitar el beneplàcit de les persones que els envolten, siguen companys o superiors. Restar-se els mèrits i atribuir els èxits a la sort o a l’ajuda  de tercers també són actituds freqüents en les persones insegures.



Claus per a millorar la inseguretat laboral

La inseguretat laboral es pot combatre seguint algunes estratègies i consells:

  • La motivació és clau. Quan un treballador patix inseguretat sol necessitar un extra de confiança. Fer-li entendre que qualsevol canvi és una oportunitat per a créixer professionalment o personalment pot ajudar. Fins i tot una xarrada motivadora pot ser suficient per a donar un impuls a la persona que sent inseguretat en el treball.
  • Cal millorar l’autoestima. Les persones insegures tendixen a infravalorar-se i per això cal procurar reforçar-los l’autoestima. Dos maneres senzilles de fer-ho és recordar aquelles aptituds que van dur a contractar-les o donar-los les gràcies en públic.
  • Quan la resposta és formar-se. La inseguretat laboral pot tindre relació amb la preparació, que una persona no se senta prou formada per a acomplir una tasca o necessite adquirir una habilitat específica. En este cas, sempre es pot oferir un curs de formació per a aconseguir-ho.
  • La importància de prioritzar tasques i establir objectius assolibles. En algunes ocasions, sentir-se sobrepassat pel treball pot portar a la inseguretat laboral. En este cas, es recomana identificar els objectius per ordre d’importància i establir metes realistes que permeten sempre avançar.
  • Preparar-se per al contratemps. A voltes ocorren situacions que no podem evitar i que ens provoquen tota classe d’autopercepcions negatives. Convé posar en valor les nostres habilitats i la nostra capacitat d’adaptació, resiliència i flexibilitat quan això passe.
  • Triar de qui envoltar-se. No triem els nostres companys de treball, però és cert que hi ha persones amb qui sentim una major connexió o més suport. En la mesura que siga possible, és important envoltar-se d’estes persones que ens facen sentir bé.

Deixar arrere la inseguretat laboral és fonamental per a desenvolupar el nostre treball de manera correcta i aconseguir el benestar en este àmbit. Cal recordar que estes situacions són sovint transitòries i desapareixen a mesura que l’empleat se sent comprés, secundat i motivat per l’empresa. Però si, a pesar tot, continua sent un problema, sempre es pot acudir a un professional que ajude a trobar ferramentes que permeten recuperar l’autoestima.