Consells de ciberseguretat: protegix les dades 

No et perdes els consells de ciberseguretat següents i comença a cuidar les teues dades en la xarxa amb estes pràctiques senzilles. No esperes més!

saber comprar

Compartix

La tecnologia i l’accés a internet han transformat la manera de comunicar-nos i de consumir. A mesura que augmenta la quantitat d’informació que compartim en línia, hem d’incrementar les mesures per a protegir la nostra informació personal i financera. 

Per que es important la ciberseguritat? 

Encara que la ciberseguretat, la seguretat en línia, s’utilitza sobretot per a grans volums de dades i informació sensible d’empreses, nosaltres, com a usuaris, també ens hem de preocupar per la protecció de les nostres dades personals del mòbil i de l’ordinador. Al mateix temps que augmentem la presència en línia, augmenten les amenaces. Protegir la informació personal i financera és important per a evitar amenaces com la suplantació d’identitat i altres tipus de frau i preservar les nostres dades davant d’un robatori o una pèrdua dels dispositius.

Seguix estos consells de ciberseguretat per a protegir les teues dades.

10 consells de ciberseguretat

1. Utilitza contrasenyes segures: las contrasenyes segures han de ser llargues, complexes i úniques per a cada compte. Evita utilitzar contrasenyes fàcils d’endevinar, com dates de naixement o noms de mascotes i també llocs comuns com 0000 o 1234. Utilitza una combinació de lletres, números i símbols per a crear una contrasenya segura.

2. Mantín els dispositius actualitzats: les actualitzacions de programari sovint inclouen correccions de seguretat importants. Assegura’t de mantindre el sistema operatiu, les aplicacions i els programes de seguretat actualitzats per a protegir els dispositius. Quan es detecta un problema de seguretat es genera una actualització; per tant, si no actualitzem el sistema, ens trobarem amb una vulnerabilitat on poden entrar els ciberdelinqüents.

3. Evita connectar-te a xarxes wifi públiques: les xarxes wifi públiques són molt útils sobretot quan eixim de viatge, però sovint no són segures. És recomanable utilitzar una xarxa privada virtual (VPN) quan et connectes a una xarxa wifi pública per a mantindre la informació segura.

4. No reveles informació personal: evita publicar informació personal, com l’adreça, el número de telèfon o el número de seguretat social. Esta informació es pot utilitzar per al robatori d’identitat.

5. Fes còpies de seguretat: es convenient fer sempre una còpia de seguretat de totes les dades de l’ordinador, el telèfon o la tauleta en un disc a banda que, preferiblement, no sempre estiga connectat, o bé en un servidor en el núvol.

6. Utilitza un programa antivirus: els programes antivirus et poden protegir contra virus, malware (programari maliciós) i altres amenaces en línia. Assegura’t d’utilitzar un programa antivirus sempre i, a més, de mantindre’l actualitzat.

7. Aprén a identificar els correus electrònics fraudulents: els correus electrònics fraudulents, o phishing, poden paréixer legítims, però estan dissenyats per a obtindre informació personal o financera. Aprén a identificar els correus electrònics fraudulents i evita fer clic en enllaços sospitosos o descarregar arxius adjunts desconeguts. Són molt habituals els que pareixen del banc i ens demanen dades, o d’empreses de missatgeria que ens sol·liciten el pagament de la duana.

8. Revisa l’URL on naveguem: quan rebem correus amb adreces d’internet (URL) abans de clicar i entrar, hem de revisar bé l’enllaç, per a comprovar que siga la legítima i no una que s’hi parega molt, però no és la mateixa. És aconsellable verificar que el nom es correspon amb el real i que no hi ha, per exemple, algunes lletres canviades o lletres enmig del nom. Si no es correspon amb la denominació real, encara que s’hi parega molt, és millor no entrar-hi. 

9. Extrema les precaucions en les compres en línia: a més de tindre la verificació de pagament de la banca digital, pots contractar una targeta de prepagament o tipus moneder, que es pot recarregar amb un import concret abans d’efectuar una compra. Per exemple, hi podem depositar un import exacte per a assegurar-nos que si ens la roben no podran comprar res més. 

10. Crea un administrador i un usuari diferent: es recomanable mantindre un usuari amb el rol d’administrador només per a instal·lar programes i configuracions, i crear un altre usuari diferent per a cada persona que utilitze l’ordinador. D’esta manera mantenim la configuració bàsica controlada per l’administrador i estem menys exposats a les amenaces.