Controla el teu colesterol

No tots els tipus de colesterol són perjudicials. El anomenat colesterol "bó" (HDL) és necessari per a l'organisme perquè protegix les nostres artèries. No obstant això, hi ha un alt percentatge de la població espanyola que patix d'excés del colesterol "roín" (LDL) . Què recomanen els metges per a tindre-ho controlat?"

hui mengem

Compartix

Et proposem un menú per a controlar el teu colesterol.

Els greixos, tot i la seua mala reputació, representen un conjunt variat de substàncies que tenen en comú la insolubilitat en aigua. Tenen diverses funcions en l’organisme, des de ser part de les membranes de les cèl·lules fins a facilitar el funcionament de vitamines liposolubles (que només es dissolen en greix). A més, se situen com la font més concentrada d’energia i proporcionen aproximadament 9 kcal/g.

Però no tots els greixos són iguals, ni per forma, ni per funció, ni pels aliments on els podem localitzar. El colesterol, que sol associar-se només amb aspectes negatius, és l’antecessor químic de diferents hormones i de les sals biliars, es fabrica en el fetge i també s’incorpora al nostre cos a través d’aliments d’origen animal.



TIPUS DE COLESTEROL EN SANG

COLESTEROL TOTAL

La suma de les diferents fraccions. El colesterol alt en sang (hipercolesterolèmia) indica un risc més alt de patir un atac al cor i/o un atac cerebral. Per això és important realitzar un control dels nivells de colesterol i analitzar-ne els resultats. Per mitjà d’una analítica és factible identificar els diferents valors de colesterol total.

COLESTEROL HDL “BÓ”

(Lipoproteïna d’alta densitat, o bo): Protector de les artèries.

COLESTEROL LDL “ROÍN”

(Lipoproteïna de baixa densitat, o roín): Es deposita en les parets arterials i pot arribar a obstruir-les i impedir la circulació correcta de la sang; per tant, resulta perillós i cal controlar-lo.

LES RECOMANACIONS D'INGESTA DIETÈTICA DE COLESTEROL SÓN DE 300 MG AL DIA 

L’Associació Espanyola de Metges d’Atenció Primària estima que entre el 50% i el 69% dels espanyols patixen hipercolesterolèmia i, en la major part dels casos, el seu control és deficient. Segons la guia per al maneig de les dislipèmies (alteració en els nivells de lípids –greixos– en sang, fonamentalment colesterol i triglicèrids) del Grup de Treball de la Societat Europea de Cardiologia i de la Societat Europea d’Arteriosclerosi, hi ha evidència suficient que una disminució del colesterol total i del “roín” poden previndre l’aparició de malalties cardiovasculars. La modificació de les concentracions, tant de colesterol total com del “bo”, s’aconseguixen amb una selecció del tipus de greix i un control de la presència de sucres simples (si el consumim en excés s’associa a una reducció d’HDL) en la dieta.


Pel que fa als greixos, són els àcids grassos saturats (carns, lactis i derivats, etc.) els que més impacten en l’augment de les concentracions de colesterol “roín”. Els àcids grassos transhidrogenats d’origen industrial (presents en caramels, galletes, gelats, margarina, roses de dacsa, pastisseria industrial, salses, productes precuinats), quantitativament, tenen el mateix efecte en el colesterol LDL que els greixos saturats i, a més, disminuïxen el colesterol HDL.


El consum mitjà en països occidentals és del 2-5% del total de la ingesta energètica. Coneixent estos aspectes, es recomana que la quantitat total de greix en la dieta represente entre un 25-30% de les calories totals. Atés que nombrosos estudis sostenen que un consum moderat de colesterol en la dieta no suposa conseqüències negatives en el control del colesterol, les guies europees fixen les recomanacions d’ingesta dietètica de colesterol en 300 mg al dia.