Ensaladilla russa: la recepta original pas a pas
Explora el clàssic sabor de l’ensaladilla russa. Seguix la nostra recepta detallada i fàcil, i disfruta d’un aperitiu deliciós i ple de tradició.

hui mengem
Compartix

L’ensaladilla russa s’ha guanyat un lloc d’honor en la nostra taula, especialment quan referma la calor. És un d’eixos plats d’estiu clàssics que no fallen mai, com el gaspatxo, el salmorejo o el mojete. El secret està a equilibrar perfectament les textures cremoses i els sabors frescos, i això ha fet que es convertisca en el plat estrela de qualsevol reunió familiar. T’animes a preparar-la?
D’on prové l’ensaladilla russa?
Encara que el nom ja ens dona una pista, és normal preguntar-se d’on prové l’ensaladilla russa. L’ensaladilla russa ve, en efecte, de Rússia, on es creu que va nàixer amb el nom d’“ensalada Olivier”. Esta recepta tan sofisticada la va crear en 1860 el xef belga Lucien Olivier, que dirigia el prestigiós restaurant Hermitage de Moscou. En la versió original, l’ensalada era un festí d’ingredients de luxe que incloïa perdiu, crancs, caviar, llengua de vedella, tòfona, cogombrets, creïlles bullides i olives, tot això adobat amb una salsa secreta que Olivier no va arribar a revelar mai.
En canvi, l’ensaladilla russa que triomfa hui a Espanya té poc a vore amb aquella recepta. Amb el temps, els elements més ostentosos van desaparéixer i el plat es va fer més accessible sense perdre l’essència. Encara que n’hi ha moltes versions, el més comú és que la creïlla, la carlota, els pésols i la maionesa siguen els principals ingredients de l’ensaladilla russa. A partir d’ací, cada cuiner li dona el seu toc personal: alguns li afigen tonyina i ou dur, uns altres els pésols i les olives, i d’altres preferixen afegir envinagrats per a donar-li un sabor extra.
Més enllà dels ingredients que s’hi incloguen, la clau de l’èxit està en la preparació: les verdures han d’estar ben cuites i tallades a trossos menuts per a aconseguir que tinga una mescla perfecta de textures i de sabors. A més, la quantitat de maionesa ha de ser la justa i necessària perquè tot quede cremós sense arribar a ser excessiu.

Ingredients de l’ensaladilla russa
Per a preparar la nostra ensaladilla russa, necessitarem el següent:
- 2-3 creïlles
- 2 ous
- 3 cullerades de pésols en conserva
- 4 carlotes
- 20 olives farcides
- 2 llandes de tonyina en oli
- 2/4 cullerades de maionesa casolana
- julivert
- sal
Recepta de l’ensaladilla russa: elaboració i consells
La recepta de l’ensaladilla russa no té cap misteri, és fàcil, ràpida i té un resultat sempre deliciós! Vegem pas a pas com es prepara:
- Comencem llavant bé les creïlles (amb pell). Després, les bullim a foc suau en aigua abundant. Mentrestant, pelem les carlotes. També les afegim senceres a l’olla i deixem que es coga tot uns 25 minuts.
- Passat este temps, incorporem els ous amb una cullerada de sal i ho deixem bollir 10 minuts més. Després, escorrem l’aigua i deixem que els ingredients es refreden abans de manipular-los.
- Pelem i piquem les creïlles i els a en dauets i tallem les carlotes i les olives a trossos menuts. En un bol gran, mesclem estos ingredients amb els pésols i la tonyina a miques.
- Hi afegim la maionesa (casolana, preferiblement, amb ous, vinagre, oli d’oliva i sal) i ho mesclem bé fins que tot quede perfectament integrat. Només ens faltarà ajustar el punt de sal i decorar-ho amb una branqueta de julivert per a donar-li el toc final. I a punt!
Amb què s’acompanya l’ensaladilla russa
Finalment, però no menys important, amb què s’acompanya l’ensaladilla russa? El més habitual és servir-la amb pa, picos o regañás, que li aporten el toc cruixent perfecte. Un truc essencial: traure-la de la nevera una estona abans perquè es tempere i es potencien els sabors. A més a més, esta recepta és tan versàtil que es pot usar per a farcir altres plats. Queda deliciosa en endívies farcides, dins de pimentons del piquillo o fins i tot embolicada en rodanxes fines de salmó fumat.