Filloes gallegues: l’autèntica recepta casolana 

Descobrix la recepta tradicional de les filloes gallegues, un dolç casolà ple de sabor. Aprén a preparar-les pas a pas amb ingredients autèntics.

hui mengem

Compartix


Filloes de llet: una opció per a disfrutar de la tradició gallega

Les filloes gallegues són unes postres típiques de Galícia que es poden disfrutar en qualsevol lloc, inclús es poden preparar en casa. Es consideren “cosines germanes” de les creps franceses, amb la diferència que les filloes són molt més fines. Encara que tradicionalment s’elaboraven amb sang de porc, des de fa molt de temps es coneixen com a filloes de llet; per tant, els més escrupolosos poden estar tranquils amb la composició.

Especialment protagonistes per Carnestoltes, les filloes se solen preparar en paelles de ferro o filloeires, així se’n poden fer unes quantes al mateix temps. En casa, el més comú és fer-les en una paella antiadherent d’uns 24 centímetres de diàmetre. Vegem ja com es fan les filloes gallegues, unes coques que enamoren a qui les prova.

Ingredients de les filloes

Els ingredients per a preparar filloes són els següents:

  • 400 ml de llet sencera
  • 100 ml d’aigua
  • 3 ous mitjans
  • 200 g de farina de blat
  • 1 pessic de sal
  • 1 cullerada sopera de sucre
  • 1 tros de cansalada sense magre



Com es fan les filloes pas a pas?

La recepta de les filloes és fàcil i senzilla. T’expliquem com s’elaboren:

  1. En primer lloc preparem l’amoado, que és la massa líquida que dona lloc a les filloes. Per a fer-la, mesclem la llet, l’aigua, els ous, la sal i el sucre en un recipient. A continuació, anem afegint la farina a poc a poc al mateix temps que continuem batent-ho. Podem usar varetes o batedora, però la clau és que quede una massa relativament líquida i sense grums. Després, la deixem reposar en un lloc fresc un mínim d’una hora. Este pas és imprescindible perquè la massa adquirisca la textura desitjada.
  2. Calfem la paella i la greixem amb la cansalada. A continuació hi afegim una quantitat xicoteta de la massa i la movem en sentit circular perquè el fons es quede ben cobert. Molt important: la capa ha de ser fina. Quan vegem que les vores se separen de la paella o que comencen a aparéixer bambolles, la girem i la deixem un poc més perquè es faça per l’altre costat. No ha de quedar molt torrada; podem tindre de referència un minut pel primer costat i mig pel segon.
  3. Repetim el procés, greixant la paella cada vegada perquè les filloes no s’apeguen.
  4. Finalment, les col·loquem en un drap per a refredar-les abans d’apilar-les (si en posem unes damunt d’unes altres correm el risc que s’apeguen). Les servim i... a disfrutar!

Amb què podem acompanyar les filloes gallegues?

Les filloes es poden menjar soles, enrotllades amb una simple culleradeta de sucre, o acompanyades amb crema pastissera, mel o melmelada. També es poden combinar amb ingredients salats.