La dieta planetària posa el focus a reduir els efectes nocius de la contaminació i del canvi climàtic. Cuida’t el cos i cuida el planeta!

tema del mes

Compartix


La prestigiosa revista The Lancet va publicar un estudi de la Comissió Internacional EAT, una associació formada per trenta-set científics experts en salut, sostenibilitat, economia, política i agricultura de setze països, que proposa un nou sistema d’alimentació mundial sostenible, que proporcione aliments saludables per a una població en creixement: la dieta per a la salut planetària.

Segons este informe, seguint alguns patrons d’alimentació beneficiosos per a tots, es podrien reduir globalment les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle d’origen alimentari en almenys un 30% o la pèrdua de vida silvestre fins en un 46%.  

En esta mateixa línia, Hispacoop ha publicat recentment el seu Estudi sobre l’impacte ecològic dels hàbits alimentaris de la població espanyola, que conclou que hi ha una conscienciació elevada pel que fa a l’impacte mediambiental dels hàbits alimentaris, ja que més del 80% dels enquestats consideren que és necessari fer canvis en els hàbits relacionats amb el menjar. A més, set de cada deu consideren que ja actuen d’esta manera; és a dir, que ja planifiquen la compra, la fan en establiments de proximitat, cuinen productes frescos, no malbaraten aliments i porten una dieta equilibrada i saludable.



Què és la dieta planetària?

La dieta planetària, o dieta per a la salut planetària, és una proposta d’alimentació basada a millorar la salut humana i reduir l’impacte ambiental de la nostra activitat respecte de l’alimentació. Esta dieta es basa en l’evidència científica que una alimentació saludable i sostenible pot contribuir a la salut del planeta i de les persones. Es basa en els principis següents:

  • Consum d’aliments vegetals: es basa en el consum de fruita, verdura, cereals integrals, llegums i fruita seca.
  • Consum baix de carn roja: promou el consum de proteïnes d’origen vegetal, com els llegums i la fruita seca, i limita el consum de carn roja i processada.
  • Reducció del consum d’aliments processats i ensucrats: limita el consum d’aliments processats i ensucrats, com els refrescos, els dolços i el menjar ràpid.

Com es fa la dieta planetària

La dieta planetària no és una dieta estricta o una prohibició d’aliments, sinó una guia per a fomentar una alimentació sana i respectuosa amb les persones, els animals i el planeta. Els seus consells són:

  1. Augmenta el consum d’aliments vegetals: afig més fruita, verdura, cereals integrals, llegums i fruita seca a la dieta. Pots fer-ho a poc a poc, substituint alguns aliments d’origen animal per aliments vegetals.
  2. Reduïx el consum de carn roja: limita el consum de carn roja a no més d’una vegada o dos a la setmana. En comptes d’això, consumix proteïnes d’origen vegetal, com ara llegums i la fruita seca.
  3. Limita el consum d’aliments processats i ensucrats: reduïx el consum d’aliments processats i ensucrats, com els refrescos, els dolços i el menjar ràpid.
  4. Cuina en casa: cuinar en casa et permet controlar els ingredients i la quantitat d’aliments que consumixes. A més, és una manera de preparar aliments saludables i sostenibles.
  5. Consumix aliments de temporada i locals: els aliments de temporada i locals són més frescos i tenen un impacte ambiental més baix. Busca aliments locals i de temporada en la teua àrea.

Beneficis de la dieta planetària

  • Proximitat: convida a comprar prop de casa, així evitaràs el cotxe, impulsaràs el comerç local i disminuiràs l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.
  • Temporalitat: comprar fruita i verdura de temporada ajuda a reduir l’emissió de gasos contaminants. Consumir peix de temporada contribuïx a la pesca sostenible i protegix l’ecosistema dels oceans.
  • Proximitat: la dieta planetària evita consumir productes que provinguen de zones remotes.
  • Ecologia: l’agricultura ecològica té en compte factors com el tipus de sòl i el clima, per tant els cultius solen ser més resistents al canvi climàtic i retenen més CO2 que l’agricultura intensiva.
  • Eficiència i estalvi energètic: promou l’ús d’electrodomèstics més eficients i barats i mètodes de preparació que gasten menys energia. També promou el consum de més aliments crus.
  • Aprofitament: el malbaratament d’aliments és responsable del 10% dels gasos d’efecte d’hivernacle que produïx la humanitat.