Has sentit a parlar alguna vegada de la regla del 50-30-20? Així és com els experts recomanen basar-se per a augmentar, a poc a poc, el nostre nivell adquisitiu. El mètode es basa, principalment, a dedicar el 50% dels nostres ingressos a despeses fixes, el 30% a oci i el 20% a estalvi.

tema del mes

Compartix

Però és tan fàcil com pareix? El més important és ser organitzats i saber per què estalviem en cada moment i per a què, i posar sempre un poquet de trellat en el que fem.

 Hem de ser conscients que seguir esta norma rigorosament és complicat: tenim mesos de més i mesos de menys, però marcar-nos un pressupost anual ens pot ajudar a tindre més control de despeses i ingressos, segons assenyala Natalia de Santiago, enginyera de formació i financera per vocació, en el seu llibre Invierte en ti. El pressupost és una ferramenta que ens permet anticipar-nos al que passarà cada vegada, i a tindre més marge de maniobra si sorgix qualsevol imprevist.

5 passos per a gestionar l’economia familiar

  • Cobrir les despeses mensuals: el principal perquè la nostra economia vaja bé és arribar a final de mes tots els mesos de l’any. Com? Fent que les nostres despeses no superen mai els ingressos, i tenint en compte sempre que hi haurà mesos que això podrà passar, però hem d’anar compensant-ho amb la resta. Per això és tan important tindre un pressupost anual.
  • El matalaf d’emergència: els experts recomanen que la nostra capacitat de reacció en èpoques de crisi siga al voltant de 3 vegades el valor del nostre sou net, encara que l’ideal és que siga de 6. En altres paraules, multiplica el teu sou per 3 i esta serà la xifra mínima que estaria bé tindre estalviada pel que puga passar. Això és complicat i no es pot fer de hui a demà; per tant, una bona manera d’anar fent créixer este matalaf d’emergència és, per exemple, traspassar una quantitat de diners mensuals a un compte d’estalvi. Recorda també que estos diners han d’estar en actius molt líquids, per a poder disposar-ne si cal tan ràpid com siga possible.
  • Estalviar per a la jubilació: sí, eixa època daurada que tots veiem tan llunyana. És igual si tens 25 o 55 anys: és important anar estalviant, sense pressa però sense pausa, una quantitat de diners per a la jubilació. I tin en compte que, com més guanyes ara, més hauràs d’estalviar per al futur, ja que la pensió pot suposar una reducció substancial del sou mensual.
  • Objectius a mitjà termini: quan tingues en ordre el pressupost anual, el matalaf d’emergència i l’estalvi per a la jubilació, et pots marcar altres objectius: un viatge, un cotxe, la teua boda somiada…
  • Viure amb comoditat: si, i només si, has cobert tots els punts anteriors, pots dedicar la resta dels teus diners per a viure còmodament o per a invertir, assegurar el futur dels teus fills, comprar-te un iot o jubilar-te als 40. Pareix impossible, però es pot aconseguir: és qüestió de constància, organització i planificació.