Educació financera per a xiquets
L’educació financera per a xiquets és fonamental per a crear jóvens i adults amb una base sòlida i segura.
cures infantils
Compartix
La capacitat d’aprenentatge dels xiquets és sorprenent. La seua ment és com una esponja que absorbix tot el coneixement que posem al seu abast i a molts els serà de gran ajuda quan siguen majors. És per això que l’educació financera no s’ha d’excloure.
Segons l’últim Informe PISA de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), realitzat a estudiants de 15 anys, un de cada quatre adolescents espanyols no té nocions sobre finances. En els adults, este hàbit és similar, i encara que la nota mitjana obtinguda de l’avaluació dels coneixements financers és de 6 sobre 10, els resultats demostren que quasi la meitat de la població (46%) pensa que els seus coneixements financers són “baixos” o “molt baixos”. A més, només el 58% de la població espanyola comprén el concepte d’“inflació”, i més del 75% reconeix que ha de millorar els coneixements que té en matèria financera per a optimitzar la gestió de les seues finances personals.
Per què és important l’educació financera?
Els diners estan presents en quasi totes les activitats que fem en el dia a dia, i els xiquets tenen un hàbit de consum cada vegada més marcat per la publicitat i els mitjans de comunicació, per això és important educar-los en les finances perquè siguen consumidors responsables, i ensenyar-los la importància de gestionar i estalviar els diners.
Nombrosos estudis abonen la idea que millorar la cultura financera en la població contribuirà a millorar els seus nivells d’estalvi, la planificació per a la jubilació i a millorar la pròpia qualitat de vida. Disposar d’esta formació des de menuts ajuda a prendre millors decisions i més qualificades en esta matèria en cada cicle de la vida. I també contribuïx a triar més bones opcions d’endeutament i a assumir-ne uns nivells més baixos al llarg de la vida.
Com podem ensenyar els xiquets a gestionar i a estalviar els diners
- Donant exemple: els hem d’ensenyar a no comprar les coses per impuls i que no es pot gastar sense límit. En este sentit, el millor és predicar amb l’exemple.
- Diferenciem entre despeses i ingressos: pareix una favada, però és bàsic perquè entenguen com funciona l’economia. Estaria molt bé ensenyar-los a fer un pressupost personal d’estalvi i control de despeses perquè aprenguen a prioritzar.
- Els caixers no regalen els diners: els hem d’explicar des que són molt xicotets que el caixer no és una caixa màgica que imprimix bitllets. És important que aprenguen el valor de les coses, que per a aconseguir-les s’ha de treballar i que eixe sacrifici és el que ens fa disposar dels diners, però sempre de manera conscient.
- La paga: assignar-los uns diners setmanals perquè aprenguen des de menuts a administrar-los és una bona tàctica per a generar l’hàbit d’utilitzar-los de manera responsable. Gestionar-se els diners els donarà les habilitats necessàries per a ser independents financerament, pacients i planificats.
- Estalviant i fixant-se metes: una bona manera d’aprendre a estalviar és que tinguen un incentiu. Per exemple, si volen comprar-se un joguet, podem ensenyar-los que han d’estalviar un poc de diners cada mes fins que aconseguisquen reunir el total del que val. És una manera d’administrar-se i de no gastar sense control.
Aplicacions interactives
Els últims anys s’han incrementat el nombre d’aplicacions per a ajudar els més menuts a formar-se en finances. A continuació vos en proposem algunes:
- Life Hub: de manera lúdica, ensenya a xiquets i adolescents educació financera mitjançant 24 mòduls adaptats a diferents rangs d’edat compresos entre els 3 i els 18 anys, que alhora es dividixen en tres apartats: gestió dels diners, esperit empresarial i gestió de la vida. Té un ús molt senzill i es pot utilitzar en qualsevol ordinador, telèfon o tauleta.
- Goalsetter: motiva els xiquets a aconseguir les seues metes amb l’estalvi. Té tres categories: estalvi per al futur, compartir amb altres i viure experiències importants.
- Banqer: oferix experiències pràctiques a xiquets de primària sobre la gestió de la seua economia, mentre els permet gestionar ingressos, despeses i futurs pressupostos mitjançant jocs. Dissenyada per a usar-la en l’aula de manera divertida.
- Homey: les tasques es poden convertir en una diversió per als xiquets gràcies a esta aplicació que els motiva amb recompenses econòmiques cada vegada que fan el treball que se’ls ha assignat. Homey permet assignar responsabilitats i treballs remunerats a cada membre de la família i administrar els diners que aconseguixen. La idea és que el xiquet vaja ingressant els seus guanys en el seu compte bancari i que només els gaste quan es tracta de complir la meta.
10 raons per a fomentar l’educació financera
- Permet tindre persones més ben formades per a prendre decisions sobre les seues finances, el seu futur i la seua planificació financera.
- Contribuïx a aconseguir els objectius financers de les persones en qualsevol etapa de la vida.
- Millora la situació financera de les famílies i el seu patrimoni.
- Genera hàbits d’estalvi correctes en les famílies, que permeten aconseguir una qualitat de vida millor.
- Ajuda els consumidors a gestionar els ingressos i les despeses, a estalviar i invertir de manera més eficient.
- Aporta ferramentes per a evitar possibles fraus per estafes i ciberestafes.
- Contribuïx al bon funcionament dels mercats i de l’economia.
- Fomenta la planificació financera dels consumidors i millora la gestió dels seus deutes.
- Es convertix en una ferramenta per a promoure el creixement, la confiança i l’estabilitat econòmica.
- Ajuda a complementar la regulació financera per a la protecció dels inversors de manera efectiva.