El torró continua sent el rei en Nadal 

Massapans, polvorons, "mantecados"... Per Nadal mai no falten els dolços típics en les nostres taules, encara que, sens dubte, el torró continua sent el dolç nadalenc per excel·lència.

a examen

Compartix


Si parlem de torrons, a tots ens vénen al cap els clàssics: el torró bla i el torró dur. Però n’hi ha molts més: hui dia podem trobar en els lineals dels supermercats qualsevol sabor que se’ns ocórrega. Des de la crema cremada fins al coco o el xocolate, n’hi ha una infinitat de variants.


Torró, torró

Si parlem de tipus de torró, estrictament només n’hi ha dos: el dur i el bla. Dins d’esta classificació, quan sentim parlar de la denominació Torró de Xixona (textura tova) o Torró d’Alacant (textura dura) és perquè estan dins de la IGP (indicació geogràfica protegida) que, a més, està certificada pel Consell Regulador de Xixona.

Estes dos varietats són les autèntiques protagonistes del Nadal pel que fa a dolços. S’elaboren amb una massa obtinguda per cocció de mel i sucres amb clara d’ou o sense, amb la incorporació d’ametles torrades, pelades o amb corfa. Es diferencien per:

• Torró de Xixona: és una varietat de torró de textura blana, ametles pelades i torrades, mel, sucre i clara d’ou. Destaca el torrat de l’ametla fins a aconseguir el punt adequat, seguit de la cocció de sucres i mel fins al punt de bola en les “bullidores”. El seguix un procés de mòlta i refinament seguits d’una segona cocció en els anomenats “boixets”.

• Torró d’Alacant: la seua textura és dura i s’elabora amb ametles pelades i torrades, mel, sucre, clara d’ou i neula. Seguix el procés esmentat més amunt per al torró de Xixona fins a aconseguir l’anomenat “punt de bola”. Ací, la massa obtinguda passa un temps aproximat de 45 minuts d’espera, i després, quan el mestre torroner ho avala, s’hi afig l’ametla.


En funció del percentatge mínim d’ametla utilitzada en l’elaboració dels torrons de Xixona i Alacant es diferencien dos categories: Qualitat Suprema i Qualitat Extra.
Qualitat Suprema
Qualitat extra


Torró de Xixona

64% d'ametles
50% d'ametles


Torró d'Alacant

60% d'ametles
46% d'ametles

* El contingut de mel ha de ser com a mínim del 10 %. Els torrons de Consum són de categoria Suprema, on el contingut d’ametla és d’un 60 % per al torró d’Alacant i d’un 64 % per al torró de Xixona.


Xocolate, crema cremada i altres sabors 

No són exactament torrons, sinó variants similars que es diferencien pel sabor. Legalment es denominen “torrons diversos”. Els més consumits són:


De xocolate:
És un dels més estesos, ja que el xocolate combina molt bé amb qualssevol postres i sobretaules. N’hi ha una infinitat de versions: amb fruita seca, diferents varietats de xocolate, amb arròs unflat, etc.

De crema cremada:

Creat com un forma d’aprofitament dels rovells que es rebutjaven en l’elaboració del torró dur i bla, el seu sabor ens recorda la crema catalana.

De coco:
Elaborat principalment amb ratlladura de coco, és una de les primeres variants que van aparéixer en el mercat.

De trufa:
Ideal per als molt amants del xocolate. Té un gust molt intens i sol ser bastant dolç. Ens recorda molt el bombó.

De crocant:
Són pastilles molt curioses elaborades únicament amb ametles senceres unides amb caramel.

De sabors variats:
Amb fruites, amb massapà, fins i tot amb formatge o almívar de llet, n’hi ha una infinitat de varietats per a tots els gustos i paladars.


Sabies que...
En els torrons de Xixona i Alacant:

Destaca la presència de greixos vegetals procedents de l’ametla, amb un contingut baix en àcids grassos saturats i elevat en àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats. Són fonts de vitamina E, vitamina que contribuïx a protegir les cèl·lules contra el dany oxidatiu, riblofavina i fòsfor.