Entrepà per a l'escola, continua vigent?

Els entrepans "de tota la vida" que molts dels qui hui ja són adults portaven a escola per esmorzar encara es fan, però cada vegada menys. A què es deu este canvi de tendència?

cures infantils

Compartix

Fa alguns anys, era molt comú veure tots els xiquets endur-se l'entrepà a escola; ara, en canvi, este costum tan saludable està canviant any rere any i pot desequilibrar, en certa manera, la dieta dels més menuts.

Perquè no es té temps, perquè no està tan mollet com es voldria o, millor dit, com els xiquets demanen, o simplement perquè no els hem acostumat des de menuts, cada volta són menys els xiquets que porten a escola l'entrepà de sempre, el de pa, pa.

 L'entrepà que els xiquets porten a escola per a prendre a mig matí és una font molt important d'energia, els ajuda a reposar forces i a no arribar famolencs al dinar. Es recomana preparar l'entrepà a casa i evitar la brioixeria industrial per a substituir-lo. I si a més s'acompanya d'una peça de fruita, de suc o d'un lacti, encara millor.

ÉS SALUDABLE L'ENTREPÀ DE TOTA LA VIDA?

Per descomptat que ho és, sempre que els ingredients siguen saludables, la mida no siga excessiva i no substituïsca un dinar o un sopar. Perquè siga equilibrat ha de contindre hidrats de carboni, greixos, proteïnes i verdures, que li aportaran totes les vitamines necessàries. A més, com a imprescindible també hi ha l'oli d'oliva, que conté greixos saludables. I per descomptat, convé tindre una precaució especial amb els fregits i les salses, per l'alt contingut calòric que tenen, com també triar sempre un companatge de primera qualitat.

I el pa, millor integral, perquè conté més vitamines, minerals i fibra, i reduir el contingut de sucre. Encara que també es pot optar pels pans de llavors, de fruites seques, de sègol...

 En definitiva, el secret d'un bon entrepà es troba en els ingredients. La qualitat és molt important i no ha d'estar renyida amb el preu, ja que es poden fer entrepans boníssims amb matèries primeres molt assequibles. Tot depén de la combinació.

PER A CONSERVAR-LO

L'ideal per als entrepans de l'escola és preparar-los la nit anterior i, així, de matí només cal agafar-los i anar-se'n. Un truc perfecte perquè el pa aguante fresc i no es faça dur és posar una cura especial en les capes; és a dir, si hi posem diversos ingredients a l'interior, el millor és posar els més secs a fora, per exemple l'encisam, i deixar els humits per a la capa central, com podria ser la tomaca.

D'altra banda, a l'hora d'embolicar-lo, convé enrotllar-lo en primer lloc amb paper absorbent de cuina o tovallons de paper i, després, cobrir-lo amb film transparent perquè no s'asseque. Després, l'introduïm en una bossa de conservació i el deixem a la nevera.

 Molta gent sol utilitzar també paper d'alumini per a embolicar l'entrepà. Si preferim esta opció, es recomana en primer lloc embolicar-lo igualment amb paper de cuina, perquè l'alumini no entre en contacte directe amb el pa.

DE TOTA LA VIDA

Qui es recorda d'aquells meravellosos entrepans farcits de xocolate o de codonyat? Era un costum molt nostre que hui dia s'està perdent. Tria un bon xocolate o agafa un bon tros de codonyat casolà i unta'ls al pa: als xiquets els encantarà i, per descomptat, als majors també.

 I si alguna vegada, puntualment, els heu de donar una pasta dolça industrial, tampoc us preocupeu. Com se sol dir, "un dia és un dia". Encara que sempre és millor un dolç elaborat a casa, una volta de tant en tant no passa res. El que no convé és repetir-ho molt sovint.