Enuresi nocturna: què és? 

L’enuresi nocturna afecta sobretot els xiquets. Encara que no és un problema greu, ajudar-los amb suport pediàtric i emocional és important.

cures infantils

Compartix

Parlem d’enuresi nocturna o incontinència nocturna quan un xiquet o xiqueta s’orina de manera involuntària mentre dorm, de manera prolongada en el temps i a una edat en què s’espera que ja ha de saber controlar la bufeta. Tot i que en la majoria dels casos no és un problema greu, l’enuresi nocturna pot ser frustrant per a un xiquet, i pot afectar-li l‘autoestima i la manera de relacionar-se amb els amics o els companys fora de casa. A continuació et parlem de les possibles causes i et donem alguns consells per a posar en pràctica.

Sobre quina edat es dona l’enuresi nocturna en xiquets

L’enuresi nocturna sol donar-se després dels 5 o 6 anys, ja que, fins al moment, el xiquet o xiqueta pot estar encara aprenent a controlar els esfínters o la bufeta durant la nit. Esta incontinència nocturna és un trastorn habitual que pot allargar-se fins a l’adolescència, una edat difícil en què, si no tractem el tema amb delicadesa, naturalitat i comprensió, pot arribar a causar un problema d’autoestima important que pot agreujar este trastorn o, inclús, prolongar la micció involuntària durant més temps. 

Possibles causes de l’enuresi nocturna en xiquets 

Hui en dia no hi ha una causa concreta que es considere desencadenant de l’enuresi nocturna, però algunes poden ser:

1. Antecedents familiars: l’enuresi nocturna té un alt component genètic, ja que, si els pares la van patir en la infància, els fills també tenen més risc de patir-la.

2. Producció excessiva d’orina de nit: alguns aliments contenen una gran quantitat d’aigua i fomenten la producció d’orina.

3. Falta de maduresa: com ara ser menor de 6 anys, tindre una bufeta xicoteta o ser incapaç de reconéixer que està plena, per tant els nervis que controlen esta part estan tardant a madurar.


4. Episodis d’estrés o d’ansietat: alguns esdeveniments estressants com un divorci, l’arribada d’un nou membre a la família, començar una nova etapa escolar o dormir fora de casa poden ser alguns detonants de l’enuresi nocturna.

5. Algun problema mèdic: en alguns casos, l’enuresi nocturna pot ser signe d’un problema de salut, per això és recomanable acudir a un professional mèdic o pediatre si el xiquet o la xiqueta supera els 7 o 8 anys d’edat, si la incontinència s’ha desencadenat per algun trauma o va acompanyada de dolor quan orina, si té una set inusual o si l’orina presenta un color estrany.

Consells per a controlar l’enuresi nocturna en xiquets

  • Psicologia positiva i normalitzar la situació. 
  • Animar el xiquet o xiqueta a orinar regularment durant el dia i, sobretot, que no s’aguante l’orina i que demane anar al bany durant l’horari lectiu. 
  • Mantindre una ingesta adequada de líquids abans de gitar-se. 
  • Orinar abans de gitar-se.
  • Donar recompenses positives o reconéixer el mèrit quan el xiquet ha aconseguit no orinar-se durant la nit.
  • Utilitzar alarmes per a no mullar el llit en adolescents o bé, en la infància, despertar el xiquet durant la nit perquè orine. 
  • Utilitzar bolquers nocturns.