Recepta de l'Espardenyà: ¿com fer-la?

Perquè no només de paella i arròs es viu a València, a més d’este plat tan típic de la gastronomia valenciana també es disfruta d’altres exquisideses culinàries com l’allipebre, o la mescla dels dos: l’espardenyà, un plat que va aparèixer “per accident”.  

saber comprar

Compartix


Conta la història dels pescadors de la zona del Palmar i de Sueca que la espardenyà apareix a començament del segle XX, de manera accidental, entre dos colles de treballadors que treballaven en les faenes de la sega de l’arròs a l’Albufera. Com cada dia, havien quedat a dinar al molí de Baldoví, i allí cada grup preparava el seu menjar. Aquell dia uns havien entés que preparaven paella i uns altres allipebre, però els de la paella es van adonar que se’ls havia oblidat l’arròs, així que els dos grups van decidir ajuntar tots els aliments que portaven i preparar el dinar amb el que tenien. D’esta manera va nàixer este plat, fruit de la improvisació i de la creativitat d’estos treballadors que van mesclar tots els ingredients de la paella, les verdures i la carn, amb els de l’allipebre, les creïlles i les anguiles. Una mescla que va resultar ser un plat exquisit gràcies a la carn saborosa i gelatinosa de l’anguila, que li dóna eixa untuositat i sabor tan peculiar a esta recepta.

El seu nom ve per l’exclamació d’un dels assistents, que quan va vore el plat va dir: “Això és una espardenyà!”, fent al·lusió a una expressió molt popular que s’utilitza amb freqüència quan els valencians fan alguna cosa de manera improvisada i amb un resultat, com a mínim, curiós o divertit.

 

Recepta de l'Espardenyà

Ingredients per a quatre comensals

1 kg d’anguiles trossejades

500 g de pollastre

500 g de conill

Uns trossets d’ànec

1 peça d’embotit per persona (opcional)

1 kg de creïlles

4 ous (1 per persona)

¼ l d’oli d’oliva verge extra

3 cullerades de pebre roig dolç

50 g d’ametles

1 cabeça d’alls

1 l i mig d’aigua (aproximadament)

1 vitet

Sal

Preparació de la espardenyà

1.- En una paella, afegim oli d’oliva i fregim les ametles amb dos alls pelats fins que estiguen daurats, ho reservem i fem una picada.

2.- A continuació, fregim la resta dels alls de la cabeça amb pell i el pollastre, el conill o l’ànec (també es poden posar embotits com la llonganissa) fins que estiga rostit. Incorporem el pebre roig i ho sofregim ràpidament amb cura que no es creme. Afegim el vitet picant en este moment.

3.- Hi tirem l’aigua sense que arribe a cobrir totalment la carn i ho deixem coure a foc mitjà durant 15 minuts.

4.- Seguidament, afegim les creïlles tallades en trossos fent un esclafit, com per a un guisat, i ho deixem al foc uns altres 10 o 12 minuts.

5.- Per a acabar, hi afegim les anguiles en trossos de 10 cm, ho deixem coure 7 o 8 minuts més i, com a colofó final, la picada que hem fet amb les ametles i els dos alls fregits. A continuació, fem un ou estrellat per persona en el guisat, sense que el rovell arribe a quallar-se.

A menjar!