Com hem de mantindre una higiene bucal correcta en xiquets
Els teus fills es raspallen les dents correctament? Duen a terme altres pràctiques d’higiene bucal? Et portem una guia perquè mantinguen la dentadura sana.
cures infantils
Compartix
No hi ha res més important per als pares que la salut dels fills. Des que naixen ens preocupem perquè tinguen una alimentació saludable, un pes adequat, perquè estiguen sans i que tinguen la pauta de vacunació al dia. Però, i la boca? Ens en preocupem de la mateixa manera o només visitem el dentista si presenten algun problema de dentició?
Segons la Societat Espanyola d’Odontopediatria, la majoria dels trastorns de salut bucodental es poden previndre i tractar en les etapes inicials.
Però, què entenem per salut bucodental? L’OMS definix la salut bucodental com l’absència de malalties com càries dental, periodontopaties, càncers bucals, manifestacions bucodentals del VIH, traumatismes bucodentals, llavi leporí i paladar fes.
A més, reconeixen que més de 530 milions de xiquets al món patixen càries dental en les dents de llet. A això, els pares, moltes vegades per desconeixement, no li donem la importància que realment té, ja que estes lesions poden afectar en el desenvolupament de la dentició definitiva del xiquet i poden provocar infeccions que afectaran la seua salut bucodental per a tota la vida.
Quan hem de visitar el dentista?
Com més tardem a iniciar els processos d’higiene dental, més probabilitats tindrà el xiquet de presentar càries. La Societat Espanyola d’Odontopediatria defensa que la primera visita al dentista es faça abans que el xiquet o xiqueta complisca el primer any de vida.
A més, alerten que els pares hem d’estar atents als senyals. El primer és l’aparició d’un canvi de color en la dent, que es torna blanquinosa i sense lluentor –l’anomenada “taca blanca”– i, en una fase més avançada, s’observa una vora groga, marró o negra en la zona afectada com a pas previ a l’aparició de la cavitat. En la fase més visible, apareix la pèrdua de substància i la foradada de l’esmalt, que s’acaba trencant. La destrucció de la dent indica que el procés de càries pot estar fins a uns quants mesos en la boca: el procés és lent.
Consells per a mantindre la dentadura dels fills sana
Les malalties bucodentals es poden previndre amb hàbits saludables, per exemple:
- Començar a raspallar-li les dents des de l’eixida de la primera dent. Encara que siga sense pasta, ja que el que neteja és el raspall.
- Raspallar-se les dents, almenys, dos vegades al dia amb pasta dental amb fluor, adaptada a l’edat del xiquet. I posa’n molt poqueta. Comencem per una taca en el raspall i anem posant-ne més a mesura que va creixent, fins que arribe a ser com un granet d’arròs.
- Utilitzar fil dental cada dia. El fil dental contribuïx a millorar la higiene i es recomana des dels dos anys en avant. És important que un adult faça este procés.
- Deixar-los sempre que ho facen ells primer i després que ho repasse un adult.
- Utilitzar col·lutori amb fluor, amb la supervisió de l’odontopediatre.
- Fer-se revisions regulars, tant els xiquets com els adults.
- Si els xiquets han estat malalts es recomana canviar el raspall, ja que hi poden quedar bacteris o gèrmens.
- Els raspalls s’han de canviar cada tres mesos, o quan es vegen danyats.
- Regularment, hem de separar el llavi superior dels xiquets menors de cinc anys per a comprovar si hi ha, o no, signes que indiquen les primeres lesions de càries.