Hipervitaminosi: què és i quins riscos té 

Descobrix què és la hipervitaminosi, com pot passar i els riscos per a la salut associats amb l’excés de vitamines al cos. No t’ho perdes!

SALUT I BELLESA

Compartix


Els suplements vitamínics són beneficiosos en situacions específiques, perquè les vitamines són essencials per al funcionament correcte de l’organisme, però fer-ne un ús incorrecte pot desencadenar riscos per a la salut a mitjà termini i llarg. Per això, és important prendre’n de manera equilibrada i conscient, amb l’ajuda d’un professional de la salut.

Des de fa uns quants anys, els suplements vitamínics han entrat en la nostra rutina diària. Els motius que inciten a consumir-ne poden ser molt variats: sentir-se amb més energia; reforçar el sistema immunitari, els ossos, els músculs o la pell, o restablir els nivells de vitamines i minerals. Tanmateix, és un hàbit que, segons en quins casos, no resulta tan innocu com es creu.

Què és la hipervitaminosi?

La hipervitaminosi és la presència de nivells excessivament alts de vitamines en el cos. El principal risc es deu a la toxicitat de les vitamines liposolubles, que, com que s’acumulen en l’organisme, poden assolir nivells tòxics si es consumixen en quantitats altes durant períodes prolongats. Els suplements vitamínics, quan es prenen sense supervisió mèdica o quan no són necessaris, són una causa comuna d’hipervitaminosi.

A més a més, també ha començat a donar-se en xiquets, especialment, per pares aclaparats perquè els fills “mengen malament”.Símptomes de la hipervitaminosi

Els aliments contenen dos grups de vitamines: les hidrosolubles (que componen les vitamines del grup B i C), que no s’acumulen en l’organisme i s’expulsen en l’orina, i les vitamines liposolubles (A, D, E i K), que s’emmagatzemen en els teixits grassos i el fetge.

Entre els principals símptomes, destaquen:

  • Vitamina A. Si s’acumula en excés, pot provocar vòmits, fatiga, visió borrosa, un pèrdua de cabells o irritabilitat. A llarg termini, pot provocar hipercalcèmia, dany hepàtic i descalcificació òssia.
  • Vitamina D. Entre els principals símptomes, destaquen la pèrdua de gana, l’estrenyiment, la fatiga, els vòmits, la micció freqüent i inclús tendència a patir episodis de deshidratació. En casos greus, pot causar depòsits de calci en els teixits tous i dany renal permanent.
  • Vitamina E. Consumir-ne en excés està lligat al dolor abdominal, la diarrea o els gasos, a més de mal de cap, visió borrosa i feblesa muscular.
  • Vitamina K. La principal simptomatologia de l’excés d’esta vitamina és l’anèmia i el dany hepàtic.