Intoleràncies alimentàries: solucions fàcils per a cada cas
Descobrix els tipus d’intolerància alimentària més comuns. Aprén a gestionar-ne els símptomes i a cuidar l’alimentació per a millorar la qualitat de vida.
SALUT I BELLESA
Compartix
Les intoleràncies alimentàries tenen lloc quan l’organisme no pot assimilar alguns aliments o algun dels seus components; és a dir, quan el cos té problemes d’assimilació i absorció d’algun nutrient de l’aliment. Totes les intoleràncies naixen en el sistema digestiu, al contrari que les al·lèrgies alimentàries, que es produïxen quan el sistema immunològic s’equivoca i fabrica anticossos específics dirigits a un aliment concret.
Entre els símptomes més destacats de les intoleràncies alimentàries hi ha nàusees, gasos, retorçons de panxa, dolor abdominal, diarrea, irritabilitat i mal de cap.
Tipus d’intoleràncies alimentàries
Al gluten
Més que una intolerància és una malaltia, anomenada celiaquia: es tracta d’una malaltia autoimmunitària, multisistèmica i crònica. Això vol dir que el nostre cos confon les proteïnes del gluten presents en el blat, el ségol, l’ordi i l'avena contaminada amb una amenaça i les ataca, de manera que destruïx les vellositats de l’intestí prim i provoca malabsorció de nutrients.
A la histamina
Està causada per un dèficit de l’enzim DAO (encarregat d’eliminar la histamina), i això fa que s’acumule en el nostre cos.
A la lactosa
La lactosa és el principal sucre de la llet i dels derivats lactis.
A la fructosa
Està present en molts aliments com la mel, la fruita i la verdura, els processats, els refrescos light i els productes per a diabètics.
A la sacarosa
És el sucre comú, un disacàrid compost per fructosa i glucosa, present en vegetals i fruites.
Substituts per a les 5 intoleràncies alimentàries més freqüents
Substituts del blat:
Farina d’arròs, dacsa o mill i quinoa.
Substituts de la lactosa:
Lactis específics sense lactosa, begudes vegetals i llet de coco per a cuinar en substitució de la nata.
Permesos per a la intolerància a la fructosa:
Substituïx els sucres per espècies per a condimentar els plats. Usa edulcorants naturals como l’estèvia.
Vegetals baixos en fructosa: espinacs, carabassetes, cogombres i pimentons.
Fruites: nabius, plàtan, papaia i coco.
Permesos per a la intolerància a la sacarosa:
Fruites: alvocat, cireres, kiwis, llimes, peres, caquis, prunes, prunes seques, gerds, maduixes o meló d'Alger.
Fructosa-sucre de fruita natural, xarop de dacsa i lactosa.
Aliments baixos en histamines:
Verdures: encisam, carlota, col, bròcoli, coliflor, api, bledes, all, canonges, espàrrecs, cabdells, celiandre, julivert, cibulet, brots d’alfals, carxofa, ceba i porro.
Fruites: albercocs, nabius, xirimoia, bresquilla, gerds, magrana, mores, poma, plàtan, meló, raïm, llima, mango, pera, meló d'Alger.
Carn: vedella, conill, pollastre, titot i corder (frescos).
Peix: polp, lluç, mero, orada, calamar i abadejo (frescos).