Intoleràncies alimentàries: solucions fàcils per a cada cas 

Descobrix els tipus d’intolerància alimentària més comuns. Aprén a gestionar-ne els símptomes i a cuidar l’alimentació per a millorar la qualitat de vida.

SALUT I BELLESA

Compartix


Les intoleràncies alimentàries tenen lloc quan l’organisme no pot assimilar alguns aliments o algun dels seus components; és a dir, quan el cos té problemes d’assimilació i absorció d’algun nutrient de l’aliment. Totes les intoleràncies naixen en el sistema digestiu, al contrari que les al·lèrgies alimentàries, que es produïxen quan el sistema immunològic s’equivoca i fabrica anticossos específics dirigits a un aliment concret.  

Entre els símptomes més destacats de les intoleràncies alimentàries hi ha nàusees, gasos, retorçons de panxa, dolor abdominal, diarrea, irritabilitat i mal de cap.

Tipus d’intoleràncies alimentàries

Al gluten

Més que una intolerància és una malaltia, anomenada celiaquia: es tracta d’una malaltia autoimmunitària, multisistèmica i crònica. Això vol dir que el nostre cos confon les proteïnes del gluten presents en el blat, el ségol, l’ordi i l'avena contaminada amb una amenaça i les ataca, de manera que destruïx les vellositats de l’intestí prim i provoca malabsorció de nutrients.

A la histamina

Està causada per un dèficit de l’enzim DAO (encarregat d’eliminar la histamina), i això fa que s’acumule en el nostre cos.

A la lactosa

La lactosa és el principal sucre de la llet i dels derivats lactis.

A la fructosa

Està present en molts aliments com la mel, la fruita i la verdura, els processats, els refrescos light i els productes per a diabètics.

A la sacarosa

És el sucre comú, un disacàrid compost per fructosa i glucosa, present en vegetals i fruites.



Substituts per a les 5 intoleràncies alimentàries més freqüents

Substituts del blat: 

Farina d’arròs, dacsa o mill i quinoa.

Substituts de la lactosa:

Lactis específics sense lactosa, begudes vegetals i llet de coco per a cuinar en substitució de la nata.

Permesos per a la intolerància a la fructosa:

Substituïx els sucres per espècies per a condimentar els plats. Usa edulcorants naturals como l’estèvia.

Vegetals baixos en fructosa: espinacs, carabassetes, cogombres i pimentons.

Fruites: nabius, plàtan, papaia i coco.

Permesos per a la intolerància a la sacarosa: 

Fruites: alvocat, cireres, kiwis, llimes, peres, caquis, prunes, prunes seques, gerds, maduixes o meló d'Alger.  

Fructosa-sucre de fruita natural, xarop de dacsa i lactosa.

Aliments baixos en histamines:

Verdures: encisam, carlota, col, bròcoli, coliflor, api, bledes, all, canonges, espàrrecs, cabdells, celiandre, julivert, cibulet, brots d’alfals, carxofa, ceba i porro.

Fruites: albercocs, nabius, xirimoia, bresquilla, gerds, magrana, mores, poma, plàtan, meló, raïm, llima, mango, pera, meló d'Alger.  

Carn: vedella, conill, pollastre, titot i corder (frescos).

Peix: polp, lluç, mero, orada, calamar i abadejo (frescos).