Ingredients bàsics per a preparar a casa cuina japonesa

La gastronomia japonesa s’ha estés de tal forma fora de les seues fronteres que, per a molta gent, hui dia demanar sushi, preparar uns yakisoba o menjar yakitori és tan habitual com l’olla, la paella o la truita de creïlles. La cuina nipona no és tan complicada com sembla. Si volem preparar alguns dels seus millors plats a casa, els primer és omplir el rebost amb els seus ingredients bàsics.

saber comprar

Compartix


Encara que el menjar japonés es caracteritza per estar molt lligat als aliments estacionals, hi ha alguns ingredients que podem tindre sempre a mà al nostre rebost per a preparar alguns dels seus plats més emblemàtics. Fins fa uns anys no era fàcil trobar molts dels productes més utilitzats en la cuina japonesa si no era en tendes especialitzades, però hui dia podem comprar al supermercat la majoria d’aliments sobre els quals descansa la gastronomia del país del sol naixent. Si t’agrada la cuina asiàtica, pren nota!Arròs

L’arròs blanc sol estar present en la majoria de plats de la cuina tradicional japonesa. Se servix, en molts casos, com a acompanyament del plat principal. El que s’utilitza al Japó és un arròs redó, si pot ser de la varietat japònica.


Salsa de soja

La salsa de soja o shoyu és un altre delsingredients sense els quals no s’entén la cuina nipona. Cal fixar-se que la quecomprem no siga xinesa, sinó japonesa, perquè el sabor és diferent. Sol haver-n’hidos tipus diferents: la salsa koikuchi, més fosca i que s’utilitza més diàriament, i la salsa usukuchi, més clara

Vinagre d'arròs

És un vinagre suau fet amb arròs fermentat que s’utilitza molt per a elaborar sushi i també alguns tipus de salses i ensalades. És menys àcid que els vinagres occidentals i el seu sabor s’assembla al del vinagre blanc, però és més dens.

Miso

Es tracta d’una pasta que s’obté a partir de la soja (sola o acompanyada de cereals com l’arròs, l’ordi o el ségol). S’utilitza dissolta en caldo dashi per a fer sopa de miso i en salses, adobs i condiments per a donar sabor. De fet, el seu nom en japonés vol dir ‘font de sabor’. N’hi ha diferents varietats, però les més populars són el miso roig i el blanc.

Wasabi

El wasabi, eixa pasta verda que sol acompanyar les safates de sushi i l’intens sabor del qual no és apte per a tots els paladars, està fet a base de rave picant japonés. També es pot trobar en pols. Si el comprem així, cal rehidratar-lo amb aigua.

Alga wakame

Les algues són indispensables en la cuina japonesa, no solament en els coneguts maki sushi, sinó també en sopes o ensalades. L’alga wakame és una de les més utilitzades. És el component bàsic de la sopa de miso. Es ven deshidratada, per la qual cosa cal submergir-la en aigua durant uns minuts abans de consumir-la.

Alga nori

S’utilitza bastant per a l’elaboració d’alguns tipus de sushi. Hi ha tres tipus d’alga nori: la torrada, la torrada i assaonada i l’assaonada. La més comuna és la torrada. Es venen en paquets que contenen fulles per a poder tallar-les en la mida que necessitem, segons el plat que vulguem elaborar.

Fideus

S’utilitza bastant per a l’elaboració d’alguns tipus de sushi. Hi ha tres tipus d’alga nori: la torrada, la torrada i assaonada i l’assaonada. La més comuna és la torrada. Es venen en paquets que contenen fulles per a poder tallar-les en la mida que necessitem, segons el plat que vulguem elaborar.

Llavors de sèsam

En la cuina japonesa, les llavors de sèsam són molt utilitzades per a decorar alguns plats, i també com a farciment en alguns rotllos o per a adobar ensalades. N’hi ha llavors blanques, que són les més comunes, i negres. Se solen torrar per a extraure’n tot el seu sabor.

Gingebre

L’arrel de gingebre fresc s’utilitza per a donar sabor a molts plats i salses. També es prepara tallada en làmines fines i adobada, per a servir amb el sushi o el sashimi, amb la finalitat de netejar el paladar entre els diferents peixos. Al Japó es coneix com gari. Encara que el gingebre es pot trobar en pols, no té la mateixa intensitat que el fresc.