La carn de porc

Rica en proteïnes, omega-3 i, a més, ajuda a disminuir el colesterol. 

els frescos

Compartix

Carne de cerdo

La carn de porc és una de les més consumides al món i una de les més aprofitades ja que, com se sol dir, «del porc, se n’aprofita fins la cua». L’OMS (Organització Mundial de la Salut) la classifica com a carn blanca, amb la qual cosa, en comparació amb la roja, conté menys ferro i greixos saturats i és de més fàcil digestió. Espanya és el quart productor mundial de carn de porc després de la Xina, els Estats Units i Alemanya.

La carn porcina és molt completa i alhora molt apreciada per la gran varietat de talls que oferix (xulla, costella, llom, rellom…) i maneres de preparació (curada, fumada, rostida, en embotits, en saladura…). 


Carne de cerdo

Preparació de la carn segons la peça

Manetes: Són les potes del porc. Es fan arrebossades, guisades, a la vinagreta o simplement cuites.

Costelles: Es preparen guisades o a la planxa. Se solen tallar en porcions individuals. 

Llom: Es pot cuinar al forn, fregit, cuit o arrebossat en filets menuts.

Espatla: Es prepara a trossos i és la peça perfecta per a preparar guisats.

Cap de llom: Es prepara a trossos menuts que es poden coure, fregir o guisar.


Valor nutricional 

La quantitat de minerals de la carn de porc és molt significativa. 100 grams contenen: 7% de ferro, 11% de potassi, 6% de magnesi i 15% de zinc. A més, és rica en vitamina B1 i en àcids grassos insaturats, encara que la quantitat de greix és el component més variable perquè depén de l’espècie, la raça, el sexe, l’edat, el tall de la carn, la peça que es consumisca i l’alimentació que haja tingut l’animal al llarg de la vida. 


Beneficis de la carn de porc 

  • La carn de porc conté omega-3, que protegix el cor.
  • És una font de proteïnes excel·lent, fonamentals en nombroses funcions de l’organisme, entre les quals, el creixement, per la qual cosa és molt recomanable en les dietes dels xiquets.
  • És generalment una carn magra, sempre que evitem afegir greixos en la cocció (mantegues, fregits…).
  • Ajuda a disminuir progressivament el colesterol «roín» i permet augmentar el colesterol «bo», ja que aporta principalment àcids grassos insaturats.


Consells de compra, conservació i preparació

  • A l’hora de triar la peça de porc hem de tindre en compte que la part del darrere es considera la de més qualitat, mentre que la de davant conté més col·lagen, per tant, és més gelatinosa. 
  • Una vegada a casa, la carn s’ha de conservar en la nevera entre 3 i 5 dies i, en el congelador, un màxim de 4 mesos les peces grans i 2 mesos, les menudes. 
  • S’ha de tindre en compte que, com més xicotet és el tall, més de pressa es fa malbé la carn, per això convé consumir la carn picada el mateix dia de la compra o l’endemà mateix.
  • Es recomana consultar els professionals de la carnisseria sobre els diferents talls i la millor preparació per a obtindre el millor resultat.