Mengen els nostres fills tan bé com voldríem?

Una alimentació variada és essencial per al desenvolupament dels xiquets, però sovint els pares trobem moltes dificultats perquè els nostres fills mengen variat i saludable. Donar-se per vençut no és la solució, però tampoc podem obligar-los.

cures infantils

25 octubre 2016

Compartix

L’hora de menjar no és un moment més del dia del menut. És potser, un dels més importants. Al fet mateix de menjar, se li afig la trobada amb la família, per això convé dedicar-hi una atenció especial perquè este moment del dia tinga la importància que es mereix.

La rutina és fonamental en la vida del xiquet. Si aprenen des de menuts que sempre (llevat d’excepcions) es menja a la mateixa hora, a la mateixa taula i amb les mateixes persones, ho voran com un fet important en la seua família i que s’ha de respectar.

Els primers anys de vida solen menjar abans que els majors, però és important per a la seua educació que, a mesura que van creixent, ho facen amb els pares; és a dir, en família. I per això hem de crear un clima adequat durant les principals menjades del dia en el qual puguem parlar amb els fills, comentar como va tot i, en definitiva, comunicar-nos.

Es recomana que durant les menjades no hi haja distraccions com ara dibuixos animats o tauletes. Per a estos triarem altres moments, però no s’ha de permetre que siga una condició sine qua non per a asseure’s a menjar. Qualsevol entreteniment exterior distrau el xiquet i relega a un segon pla el que és important de veres. Això sí, podem jugar amb ells a endevinar els colors del plat o a comptar quants trossos els queda per acabar de menjar. Podem contar una història o un conte, però millor sense aparells electrònics pel mig.

FES-HO ATRACTIU

Els xiquets creixen i aprenen jugant, perquè el joc els divertix. També quan mengen, els colors, les formes i les textures són importants. Potser un plat que només porte un filet de pollastre no els cridarà l’atenció i el rebutjaran. Però si en el mateix plat posem uns trossos de tomaca i uns quants pésols, hi haurem afegit dos colors molt vistosos perquè el menjar siga més atractiu per al menut.

BUSCA ALTERNATIVES

No ens hem de preocupar si hem intentat diverses voltes que el xiquet menge un nou aliment i el rebutja. Potser no li agradarà, però pots provar amb un altre que li proporcione els mateixos nutrients. Per exemple, si no li agrada l’emperador, prova a donar-li lluç o un altre tipus de peix perquè li proporcione les proteïnes que necessita. O si no vol menjar iogurt, pots substituir-lo per formatge o anous, que també tenen calci.

A més, si mescles ingredients que no li agraden massa amb d’altres que li encanten, estàs creant una associació positiva i acabarà volent l’ingredient que abans no li acabava de convéncer.

La clau es troba a mantindre una dieta equilibrada. Que tinga tots els nutrients necessaris (proteïnes, hidrats de carboni, fruites, vitamines, minerals i, en menys quantitat, greixos) però sense preocupar-se perquè algun aliment no li agrada. Mai hem de forçar-lo a menjar, sinó ho avorrirà i ho associarà amb un mal moment del dia.

Amb un poc de creativitat pots convertir-te en el millor xef per als teus fills.

LES MANS SÓN IMPORTANTS

Quan comencen a menjar, els xiquets volen tocar el menjar amb les mans i, moltes voltes, els pares els prohibim que ho facen. Són menuts i no entenen per què. El seus dits polze i índex els servixen de pinça per a poder agafar, escollir i emportar-se a la boca qualsevol aliment sòlid. Així que al començament cal deixar-los que utilitzen la seua “pinça”. D’esta manera, coneixeran noves textures i formes. I a poc a poc, a mesura que passen els dies, anirem introduint la cullera i la forqueta.


CUINA AMB ELLS

Quan són un poc més majors, si cuines amb ells o els deixes que t’ajuden a subjectar qualsevol utensili o aliment, o fins i tot a parar taula, aprendran pautes d’alimentació d’una forma divertirà i quasi sense adonar-se’n. Educar en la bona alimentació és molt important perquè cresquen sans i feliços, i esta és una bona forma que aprenguen a valorar els aliments i la importància de menjar correctament. A més, el que aprenguen de menuts els servirà per a sempre.