10 mariscos per a un Nadal 10

En estes dates tan assenyalades, hi ha un plat que mai falta. Et proposem els deu millors mariscs per a este Nadal. Disfruta d'un bon menú nadalenc!

a examen

15 novembre 2018

Compartix


Per a parlar de mariscos, podem fer dos distincions: crustacis, que són aquells que tenen closca, com les gambes o els carrancs; i mol·luscos, que sempre estan recoberts per dos petxines, com les cloïsses o les clòtxines. Encara que en podem trobar durant quasi tot l’any, no hi ha taula que se’n pree per Nadal sense una miqueta de marisc.


1. Roig de llotja

El color roig intens i la seua mida fan que siga un autèntic espectacle per a la vista, i també per al paladar. El roig és un dels crustacis que més se solen consumir al nostre país, tant pel sabor com per la qualitat de la carn. Encara que, normalment, mesura entre 10 i 20 centímetres, pot arribar a fer-ne 30.

Se sol preparar a la planxa amb una miqueta de sal, però el seu sabor potent el convertix també en un ingredient molt preuat per a arrossos, sopes o cremes, ja que els dona un toc especial. I com a colofó, sens dubte, el millor dels sabors que té el roig es troba en el suc del cap.

2. Gamba roja

Amb una mida entre els 10 i els 18 centímetres, és el crustaci més utilitzat a la zona del Mediterrani per a preparar arrossos o fer a la planxa. Com la resta de crustacis, el gust més potent es troba al cap.3. Cigala de costa

Caracteritzada pel color rosaci, la carn atapeïda i la closca dura, la cigala és un dels productes de més tradició gastronòmica al nostre país. La seua mida oscil·la entre els 15 i els 25 centímetres i se sol preparar a la planxa amb una miqueta de sal.

4. Llangostí

És un dels crustacis més demanats i el podem trobar al voltant de les costes atlàntiques i mediterrània, encara que també se sol criar en aqüicultura. El seu color és blanquinós i la carn és ferma, fina i gustosa.

5. Carranc

Se sol consumir bullit i se’n mengen tant les potes, com les boques (pinces) i l’interior del cos central. La carn és delicada i exquisida, però necessitarem els utensilis adequats per a trencar la closca dura i extraure’n la carn.

6. Cabra de mar

Per a molts considerat el marisc rei, la cabra de mar es caracteritza per tindre un sabor intens i per la textura de la carn. El cos redó i la closca espinosa la fan inconfusible. Al País Basc es coneix com txangurro i s’utilitza per a elaborar una recepta esmicolant-ne la carn, barrejant-la amb ceba, tomaca i brandi i gratinant-la després en la mateixa closca.

10 mariscos imprescindibles para Navidad
10 mariscos imprescindibles per a Nadal


7. Cloïssa

L’ideal quan comprem este tipus de mol·lusc és que estiga viu, encara que també es pot trobar congelat. És molt versàtil en la cuina i podem preparar-les soles, amb una bona salsa marinera, o com a acompanyants d’un altre tipus de plats, com guisats o calderetes.

8. Ostra

Es tracta d’un tipus de marisc amb la petxina arredonida i desigual. A Espanya tenim grans zones de producció d’ostres, com són Galícia i la costa mediterrània, i cada vegada estan més de moda. Per a molts es tracta d’una de les millors delícies que dona el mar. Se solen menjar crues amb una miqueta de llima escorreguda i acompanyades d’una copa de cava o vi blanc fresquet.

9. Llamàntol

Ès un dels crustacis amb més fama i pot arribar a preus bastant elevats. Al contrari del que pensa molta gent, generalment sol ser més menut que la llagosta, encara que té un gust més intens. La part més preuada és el cap, on trobem el corall i una carn rogenca saborosa, que mescla una part cremosa amb una altra una miqueta més cruixent.


10 mariscos imprescindibles para Navidad
10 mariscos imprescindibles per a Nadal

10. Llangosta

Es diferencia del llamàntol perquè no té les grans pinces davanteres que té este, com a bon caçador de mar. El seu gust és més suau, però igual de saborós. De mida, també és més gran que el llamàntol.


El Marisco a la cuina

Tots estos mariscos es poden consumir bullits, a la planxa o com a part de receptes més elaborades. El seu consum com a plat únic, en el cas dels crustacis, és possible perquè són mariscos amb un gust molt intens i característic. A més, alguns, com les gambes, són molt útils en la cuina per la seua versatilitat: es poden bullir, guisar, fregir o preparar a la planxa.
 
L’únic però que tenen és l’aportació en colesterol, perquè alguns crustacis contenen nivells poc recomanables per a una dieta baixa en colesterol, i tampoc és recomanable en persones amb hiperuricèmia o gota, ja que tenen purines que es transformen en àcid úric. Tot i això, i al contrari del que se sol creure, no passa així amb els mol·luscos de petxina.