Fruites d'estiu: melons d’Alger i de tot l’any

Són dos dels fruits més refrescants i saludables per a combatre la calor. Compostos, principalment, d’aigua, la seua dolçor i facilitat de consum fan dels melons de tot l’any i d’Alger les fruites estrella de l’estiu.

els frescos

Compartix


Espanya és la quarta productora mundial de meló de tot l’any, per darrere de la Xina, Turquia i els EUA. Les principals zones productores al nostre país són Andalusia (sobretot, Almeria), Castella-la Manxa, Múrcia, Extremadura i Comunitat Valenciana. Quant al meló d’Alger, el principal país productor és la Xina, seguit de Turquia, Iran i el Brasil. Espanya ocupa el tretzé lloc i les principals zones productores són Almeria, en hivernacle, i València, a l’aire lliure.

La seua temporada és del juny al setembre, encara que, en el cas del meló de tot l’any, com diu el seu nom, en podem trobar tots els mesos. Els espanyols consumim vora 9 quilos de meló de tot l’any per persona i any, mentre que de meló d’Alger, en prenem quasi 8 kg.


VARIETATS:

Melo d'Alger sense llavors

• Meló d’Alger Negre: de corfa verd fosc, amb ratlles més fosques i polpa de color roig fosc, textura cruixent i sabor dolç. Varietats: Fashion, Fenway i Style.

• Meló d’Alger Blanc ratllat: la seua polpa és de color roig intens i la corfa és verd clar o blanca amb ratlles tigrades verdes; és molt dolç i de textura fina. Varietats: Boston, Motril i Moon Gem F1.

• Meló d’Alger Mini: de corfa verd clar amb ratlles tigrades verdes i de forma ovalada en comptes de redona. Varietats: Premium i Kudam.


Melo d'Alger amb llavors

• Crimson Sweet: varietat molt dolça, amb corfa bastant fosca i polpa de color roig intens.

• Resistent: semblant a l’anterior, és una varietat resistent i bastant dolça.


Meló de tot l'any

• Cantaloup o “meló francés”: de forma redona, molt preuat pel sabor i l’aroma. La seua corfa és verd clar, amb una marca de xarxa molt característica; la polpa és ataronjada i de textura bastant dura.

• Gàl·lia: redó, de pell fina i polpa blaneta, de color entre verdós (exterior) i groguenc (interior). De gust dolç i molt aromàtic.

• Meló groc: dels primers de la temporada, xicotet i redó, amb corfa fina groga i polpa verd clar, de sabor dolç i sucós.

• Pell de gripau: és ovalat, amb una corfa de color verd fosc rugosa, polpa blanca i molt dolça.

• Tendral o “meló d’hivern”: es produïx entre el novembre i el gener. De forma ovalada, corfa grossa i rugosa i polpa blanca amb un alt contingut de sucre.

Els melons d’Alger i de tot l’any contenen entre un 90-95% d’aigua, per la qual cosa resulten molt hidratants, sense contindre a penes calories, i són ideals per a dietes d’aprimament.

Propietats nutricionals

• Els melons d’Alger i de tot l’any contenen entre un 90-95% d’aigua, per la qual cosa resulten molt hidratants, sense contindre a penes calories, i són ideals per a dietes d’aprimament.

• El meló d’Alger conté carotens, com el licopé, responsable del color roig de la polpa i qualitats antioxidants.

• El meló de tot l’any és ric en vitamina C, que protegix les cèl·lules contra el dany oxidatiu, ajuda a disminuir el cansament i la fatiga i millora l’absorció del ferro.


Consells de compra i conservació


Maduració

Per a saber si un meló d’Alger està madur, quan li donem colpets amb els dits o el palmell ha de sonar a “buit”.
Si comprem mig meló d’Alger, la carn ha de ser ferma i amb bastant aigua.

Conservació

El meló d’Alger sencer es pot conservar durant dos o tres setmanes a temperatura ambient, sempre que estiga en un lloc fresc i sec.

Maduració

Per a saber si un meló de tot l’any està madur, hem de comprovar que els extrems estan un poc blanets i, quan l’agafem, ens ha de donar la sensació que no està buit.
Hem de triar els que estiguen ferms i no tinguen marques.

Conservació

Per a conservar-lo, millor deixar-lo en un lloc fresc i sec.