La pandèmia provocada per la COVID-19 ha generat grans canvis en la nostra vida i en la nostra rutina diària.

tema del mes

Compartix

La pandèmia provocada per la COVID-19 ha generat grans canvis en la nostra vida i en la nostra rutina diària. Un dels aspectes del dia a dia que més s’han vist afectats pel transcurs del virus al nostre país ha sigut la manera com ens alimentem; i és que, a conseqüència d’esta crisi, ara mengem més i pitjor. Per què? Perquè entre el teletreball i les restriccions ens hem habituat a passar més temps en casa, ens avorrim més, estem més tristos o tenim més ansietat, i tot això, inevitablement, es reflectix en la nostra alimentació.

Sovint, la sensació de fam és simplement ansietat provocada pels nervis o l’avorriment. Estes dos sensacions són molt similars, però, per sort, hi ha maneres de diferenciar-les. En això consistix el moviment mindful eating o alimentació conscient. Et sona però no saps què és? A continuació te’n descobrim totes les claus i com et pot ajudar a millorar la salut.

Què és el mindful eating?

El mindful eating o alimentació conscient és un moviment que ens permet parar plena atenció a la nutrició per a aprendre a escoltar el nostre cos i, així, alimentar-nos de manera més saludable, disfrutant de cada mos. Què vol dir escoltar el nostre cos? Parar atenció als senyals de fam i sacietat per a evitar menjar per impuls; és a dir, aprendre a distingir la fam física de l’emocional.

6 consells per a aprendre a menjar de manera conscient

Si fins ara t’has sentit identificat i vols endinsar-te en el mindfulness, simplement has de seguir uns passos molt senzills:

  1. No menges si no tens fam: en això consistix aprendre a escoltar el cos. Moltes vegades ens assentem a taula perquè és l’hora de menjar, o per a relacionar-nos, i ens alimentem sense tindre fam o només per gola. 
  2. Beu aigua abans de menjar: beure aigua abans de menjar t’ajudarà a reduir l’ansietat per menjar, et calmarà l’estómac i augmentarà la sensació de sacietat.
  3. Menja assentat i allunyat de distraccions: això t’ajudarà a concentrar-te més en els aliments i, per tant, a disfrutar-los més.
  4. Menja de forma variada: la clau d’una bona alimentació és menjar de forma moderada, variada i saludable. La fruita, la verdura, els cereals, els ous, la carn i el peix seran els teus aliats; i si són frescos i de temporada, millor. Per què? Perquè el benefici principal dels productes frescos és que ens asseguren nutrients de qualitat, i a més el seu sabor és més intens. 
  5. Menja, no t’engules el menjar: moltes vegades, pel ritme diari que portem, mengem a pressa i sense assaborir els aliments per a anar a fer una altra cosa. El mindfulness proposa mastegar a poc a poc i disfrutar del que mengem. A més, això no només ens ajudarà a ser més conscients del que mengem, sinó que ens ajudarà a fer millor la digestió.
  6. No et quedes amb la sensació de tindre l’estómac ple: practicar mindful eating et permetrà avaluar els teus nivells de sacietat i deixar de menjar abans de quedar-te amb l’estómac ple. Un dels principis d’esta disciplina és poder distingir entre estar satisfet (no necessitar més menjar) i estar ple (haver-se’n passat de menjar). 

Si de cara a l’estiu et preocupa perdre alguns quilos de més, t’interessa saber que el mindful eating no és una dieta, és un moviment que aposta per mantindre una relació sana amb el menjar, per això l’objectiu no és perdre pes, encara que és possible perdre’n com a conseqüència directa de seguir-lo. Ara que has descobert un poc més sobre este moviment que promou l’alimentació conscient i saludable, t’animes a provar-ho?