Olleta alacantina: recepta tradicional

Coneix la recepta de l’olleta alacantina, un plat tradicional d’hivern de la cuina de la província d’Alacant. Descobrix els ingredients d’este plat apte per a vegetarians i vegans.

hui mengem

Compartix

Olleta alicantina


L’olleta alacantina és un dels plats de cullera més típics de la província d’Alacant. És un plat tradicional d’origen humil la recepta del qual té tantes variants com famílies i pobles la preparen. El nom ve donat pel recipient de fang on es cuina. El que no pot faltar en este plat tradicional són els fesols, les llentilles i l’arròs, encara que en alguns llocs s’hi afig blat tendre en comptes d’arròs. 

Fonamentalment, l’olleta alacantina es fa amb llegums i verdures, per això és apta per a vegetarians i vegans, però en alguns casos també s’hi afig un poc de carn, costelles i cansalada, per a donar-li més sabor. El més important a l’hora de preparar l’olleta alacantina és cuinar-la a foc lent, com es feia abans, i adaptar-ne els ingredients a les verdures de temporada que trobem.


És una recepta perfecta per a combatre el fred. És un plat contundent, però molt complet nutricionalment i una de les millors excuses per a reunir la família al voltant d’este guisat suculent.

Recepta d’olleta alacantina sense carn (per a 4 o 5 persones)

Com ja hem assenyalat, la recepta es pot adaptar a les hortalisses i els llegums que tinguem en casa. Podem substituir les bledes per espinacs, el nap per la xirivia o prescindir d’algun llegum.

Olleta alicantina

Ingredients

- 70 g de fesols rojos
- 50 g de llentilles
- 100 g de cigrons
- 200 g d’arròs
- 1 manoll de bledes
- 1 tros de carabassa (250 g)
- Un parell de penques
- 1 nap
- 3 o 4 creïlles
- 1 ceba
- Oli d’oliva verge extra
- Pebre roig dolç
- Sal
- 1 nyora
- 1,3 litres d’aigua

Preparació

1. Posem els fesols blancs i rojos, els cigrons i les llentilles a remulla la nit anterior amb un grapat de sal.

2. Piquem la ceba, ratllem la tomaca i fem un sofregit en l’olla amb l’oli d’oliva i un poc de pebre roig. Quan la ceba estiga blaneta, hi incorporem la nyora mòlta, remenegem fins que es mescle bé amb el sofregit i hi agreguem l’aigua.

3. Afegim al guisat els llegums que hem posat la nit anterior a remulla, més la carabassa i el nap. Tapem l’olla i, quan comence a bullir, abaixem el foc i calculem una hora, aproximadament.

4. Pelem les creïlles i trossegem les bledes. Les afegim a les penques 30 minuts després que el guisat alce el bull.

5. L’olleta ha de tindre una consistència espessa. Si el caldo està massa espés, podem afegir-hi aigua i deixar que coga més temps abans de tirar l’arròs, que tarda uns 17 minuts. Una vegada l’arròs estiga cuit, l’olleta alacantina estarà a punt per a menjar.


Es pot fer una versió ràpida de l’olleta alacantina utilitzant llegums de pot ja cuits i bullint tots els ingredients en una olla de pressió o fins i tot en un robot de cuina.